Skocz do zawartości

[kaseta] SRAM 5.0 - czy warto ja kupić?

ralf

Rekomendowane odpowiedzi

Witam:

Chce kupic kasete SRAM 5.0 11-28, na allegro jest za 62zł i koles ma do niej łańcuch SRAM PC-38 za 30zł, producent do tej kasety zaleca łańcuch SRAM PC-38, czy ten łańcuch bedzie dobry do tej kasety, jeździłbym na 3 łańcuchach, i czy warto zainwestowac w takie cos.

sam mam chyba trzecia kasete 5.0 z rzedu i czwarta tez taka bedzie-lancuchy to PC38 moim zdaniem za malo...ja ejzdzilem na PC58 solo lub na trzech PC48 a nastepny wriant to raczej wezme PC68 jednego i wtedy bede mial pelny przeglad.PC38 to moim zdaniem za slaby lanuch do niej klasowo(bardziej do 3.0 pasuje)

Ja czytałem dużo negatywnych opini o kasetach SRAMa - dużej ilości osobom się rozwalały albo łamały się ząbki lub bardzo szybko je zajeżdżali, a niektórym trzymają się całkiem dobrze - chyba SRAM wypuszcza różne partie tych kaset - raz im się uda a raz nie uda.

A co do 3 łańcuchów to odradzam - wg mnie to nie opłacalne przedsięwzięcie. Finansowo lepiej się wychodzi jeżdżąc na jednym łańcuchu.

Ta kaseta ma dwie bardzo duże zalety jest w miare tania i najlżejsza spośród wszystkich kaset Srama. Jednkaże ma jeden duży minus. Mianowicie bardzo szybko się zużywa, zależy jak dużo jeździsz i czy startujesz w zawodach jeżeli tak to bardzo prawdopodobne ze zajeździsz ja w bardzo szybko i będziesz musiał kupić następną...

myslałem nad Alivio, ale jak przeglądam stronki to wychgodzi, ze jest ona cięższa o 140g, a na bikbordzie czytałem o kasecie 5.0, ze koles z 6 łańcuchem PC-58 zrobił 16000km, wiec nie wiem czy na tym jeżdzeniu na kilku łańcuchach sie źle wychodzi, ale tez nie bedzie mi sie chciało bawic w to, a i tak po roku bym zawsze kasete wymieniał razem z łancuchem.

a jeśli bym kupił tego SRAMA 5.0 i do tego łańcuch PC-58, to objeździłbym na tym mniej wiecej jeden sezon (czyli jakieś 10000km), i jak to by sie po tych np. 10000km miało do stanu zebatek na korbie Truvativ FiveD

Zębatki od korby na pewno przetrzymają kasetę.

ze koles z 6 łańcuchem PC-58 zrobił 16000km, wiec nie wiem czy na tym jeżdzeniu na kilku łańcuchach sie źle wychodzi

Yyyyy - 6 łańcuchów i 16000 km to dobry biznes? Policz sobie poniesione koszty. Za te 6 łancuchów to sobie spokojnie 2 razy odnowisz calkowicie naped i zrobisz o wiele wiecej kilometrow a poza tym nie ma to jak nowe czesci.

IMO lancuchy SRAMa to badzo dorby wyob zwlaszcza modele PC58 i beda nieco lepiej chodzic pewnie na kasecie srama.

Ja zrobilem na poprzedniej jakies 8000km ale malo ja czyscilem(lancuch jeden PC58)a i moj styl jazdy niszczy sprzet mocno-dzialala nie skakalo nic itp ale mialem akurat kaske to kupilem nowa ta nowa ma na razie 400km i 3xPC48 na razie chodzi calkiem niezle i sadz ze drugie tyle pociagnie mi jeszcze-wczesniejsze rpzebiegi malo pamietam/znam bo bez licznika sporo jezdzilem a i dosc dawno do juz bylo.

jest lepszy i roznice ja przynajmniej wyczuwalem po okolo 500km przebiegu-poki nowe chodzily tak samo i wydaje mi sie ze jesli masz zamira na jedny lancuchu jezdzic to oplaca sie doplacic(ja nastepny komplet kupie 5.0 na PC68 i zobaczymy ile takie cos pociagnie :-))

mam ten sam dylemat i chyba wezme jednak alivio

po tym co tutaj rpzeczytałem:/

a waga nie gra dla mnie roli.

ja tez chce na jednym lanncuchu jedzic conajmniej 10 000 km

korba truative five-d + kaseta alivio + pc 58 pociągnie? czy lepiej wziac 68?

miękka :) a kto tak mówi :question:

Podobno najgorzej jest z najmniejszą zębatką (11) - lubi się wyginać, ale czemu mówicie, że jest miękka :question:

Miękka..., a może dlatego, że ktoś używa do niej łańcucha twardszego niż ona sama jest :question:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...