ralf Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Witam: Chce kupic kasete SRAM 5.0 11-28, na allegro jest za 62zł i koles ma do niej łańcuch SRAM PC-38 za 30zł, producent do tej kasety zaleca łańcuch SRAM PC-38, czy ten łańcuch bedzie dobry do tej kasety, jeździłbym na 3 łańcuchach, i czy warto zainwestowac w takie cos. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 sam mam chyba trzecia kasete 5.0 z rzedu i czwarta tez taka bedzie-lancuchy to PC38 moim zdaniem za malo...ja ejzdzilem na PC58 solo lub na trzech PC48 a nastepny wriant to raczej wezme PC68 jednego i wtedy bede mial pelny przeglad.PC38 to moim zdaniem za slaby lanuch do niej klasowo(bardziej do 3.0 pasuje) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Ja czytałem dużo negatywnych opini o kasetach SRAMa - dużej ilości osobom się rozwalały albo łamały się ząbki lub bardzo szybko je zajeżdżali, a niektórym trzymają się całkiem dobrze - chyba SRAM wypuszcza różne partie tych kaset - raz im się uda a raz nie uda. A co do 3 łańcuchów to odradzam - wg mnie to nie opłacalne przedsięwzięcie. Finansowo lepiej się wychodzi jeżdżąc na jednym łańcuchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pan Sprężynka Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Ta kaseta ma dwie bardzo duże zalety jest w miare tania i najlżejsza spośród wszystkich kaset Srama. Jednkaże ma jeden duży minus. Mianowicie bardzo szybko się zużywa, zależy jak dużo jeździsz i czy startujesz w zawodach jeżeli tak to bardzo prawdopodobne ze zajeździsz ja w bardzo szybko i będziesz musiał kupić następną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 a jeśli bym kupił tego SRAMA 5.0 i do tego łańcuch PC-58, to objeździłbym na tym mniej wiecej jeden sezon (czyli jakieś 10000km), i jak to by sie po tych np. 10000km miało do stanu zebatek na korbie Truvativ FiveD Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jo_jacek Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 Za podobna cene moze Alivio ? Tez 8 biegów. U mnie ma jakeis 1k km i trzyma się świetnie. Nie wiem tylko jak z wagą. P.s. U mnie dziala z pc-48 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 myslałem nad Alivio, ale jak przeglądam stronki to wychgodzi, ze jest ona cięższa o 140g, a na bikbordzie czytałem o kasecie 5.0, ze koles z 6 łańcuchem PC-58 zrobił 16000km, wiec nie wiem czy na tym jeżdzeniu na kilku łańcuchach sie źle wychodzi, ale tez nie bedzie mi sie chciało bawic w to, a i tak po roku bym zawsze kasete wymieniał razem z łancuchem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sebekfireman Napisano 14 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 a jeśli bym kupił tego SRAMA 5.0 i do tego łańcuch PC-58, to objeździłbym na tym mniej wiecej jeden sezon (czyli jakieś 10000km), i jak to by sie po tych np. 10000km miało do stanu zebatek na korbie Truvativ FiveD Zębatki od korby na pewno przetrzymają kasetę. ze koles z 6 łańcuchem PC-58 zrobił 16000km, wiec nie wiem czy na tym jeżdzeniu na kilku łańcuchach sie źle wychodzi Yyyyy - 6 łańcuchów i 16000 km to dobry biznes? Policz sobie poniesione koszty. Za te 6 łancuchów to sobie spokojnie 2 razy odnowisz calkowicie naped i zrobisz o wiele wiecej kilometrow a poza tym nie ma to jak nowe czesci. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 14 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2006 a no tak, te 6 łańcuchów to koleś troche dziwnie jeździ, a czy do tej SRAM 5.0 może byc łańcuch Shimano, jakis XT albo LX na 8 rzędów, i czy bedzie on lepszy od PC-58? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 IMO lancuchy SRAMa to badzo dorby wyob zwlaszcza modele PC58 i beda nieco lepiej chodzic pewnie na kasecie srama. Ja zrobilem na poprzedniej jakies 8000km ale malo ja czyscilem(lancuch jeden PC58)a i moj styl jazdy niszczy sprzet mocno-dzialala nie skakalo nic itp ale mialem akurat kaske to kupilem nowa ta nowa ma na razie 400km i 3xPC48 na razie chodzi calkiem niezle i sadz ze drugie tyle pociagnie mi jeszcze-wczesniejsze rpzebiegi malo pamietam/znam bo bez licznika sporo jezdzilem a i dosc dawno do juz bylo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bikerman Napisano 15 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Nie wiem czemu ale jak kiedyś kumpel dał mi sie przejechac swoim nowym złożonym rowerkiem to gdy wsiadłem i ruszyłem to normalnie ścieło ząbki i musiałem mu odkupic kasetę osobiście uważam ze jest bardzo miękka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 15 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 ja tam znowu tak ostro nie jeżdże, kupie tego SRAMA 5.0 i PC-58, jak sie szybko rozpadnie to przejde na shimanowskie kasety Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marcin5611 Napisano 15 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 Ja mam juz drugą kasete sram5.0 i będe kupowal kolejną do nowego roweru........ po przebiegu 3.5km z lancuchem pc58 widac male slady uzytkowania .... kaseta wcale nie jest zbyt miękka jedynie w ręka troche duza zebatka się wygina.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 tez to zauwazylem(odnosnie najwiekszej)ale w jezdzie tego nie czuc zupelnie nawet przy maksymalnie hamskich redukcjach zawsze slyszalem tylko brzdek i juz bylo zredukowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 15 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 a czy 5.0 jest duzo lepsza od 3.0 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 15 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2006 jest lzejsza to na pewno a czy lepsza...pewnie tak ale nigdy nie ujezdzalem 3.0 w moim rowerku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 16 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 no to chyba jednak zostane przy tym 5.0, a czy PC-58 jest dużo lepszy od PC-48, czy warto wydac te 25zł więcej ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szakq Napisano 16 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 jest lepszy i roznice ja przynajmniej wyczuwalem po okolo 500km przebiegu-poki nowe chodzily tak samo i wydaje mi sie ze jesli masz zamira na jedny lancuchu jezdzic to oplaca sie doplacic(ja nastepny komplet kupie 5.0 na PC68 i zobaczymy ile takie cos pociagnie :-)) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 16 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2006 ok to dopłace do tego PC-58 i zobaczymy co bedzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sa1nt Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 jak mowicie ze ta kaseta sram 5.0 troche za miekka to jaka polecacie w zamian ? bo tez musze kupic kasete tylko nie wiem jaka (lancuch to pewnie bedzie sram PC-58 ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 mam ten sam dylemat i chyba wezme jednak alivio po tym co tutaj rpzeczytałem:/ a waga nie gra dla mnie roli. ja tez chce na jednym lanncuchu jedzic conajmniej 10 000 km korba truative five-d + kaseta alivio + pc 58 pociągnie? czy lepiej wziac 68? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 no to ja tez moze wezme ta Alivio, jak ta 5.0 taka miękka, zaoszczedze pare złotych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kosmita Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 miękka a kto tak mówi :question: Podobno najgorzej jest z najmniejszą zębatką (11) - lubi się wyginać, ale czemu mówicie, że jest miękka :question: Miękka..., a może dlatego, że ktoś używa do niej łańcucha twardszego niż ona sama jest :question: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Marix Napisano 23 Stycznia 2006 Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 mi wpadł w oko ten zestaw http://allegro.pl/show_item.php?item=82336696 co to w ogole za lancuch ten ig51? bo rzekomo do alivio pasuja lancuchy z serii ig i hg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ralf Napisano 23 Stycznia 2006 Autor Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2006 opis z aukcji: Obydwa komponenty zostały zaprojektowane aby ściśle współpracować ze sobą, moze bedzie dobry taki zestaw. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.