Skocz do zawartości

[Ostre koło]Pytanie od laika

Maciuch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, chciałbym przerobić rower na OK. Mam pytanie czy taka kontra: http://allegro.pl/kontra-do-ostrego-kola-novatec-do-piast-fixie-i1713924355.html#gallery będzie niezależnie od tego co tam z tyłu za piasta jest(mam starą kolarzówkę)? Ciężko się taką kontrę montuje? (spodziewam się że nie) Poza tym mam problem ze zdjęciem tylnej zębatki, mogę prosić o podpowiedź jak ją zdjąć? (Trzeba mieć specjalny klucz czy da radę w domu)

Jaką wielkość zębatki z tyłu zastosować? Tzn wiem, że pod siebie ale jak to wyczuć, lub jakie są najczęściej używane?

Słyszałem jeszcze o opcji spawania zamiast nakładania kontry ale nigdzie nie mogę znaleźć o tym informacji, a chciałbym przerobić ten rowerek jak najmniejszymi kosztami.

Jeżeli pomyliłem słownictwo to przepraszam.

Napisano

Po pierwsze to jest kontra do piasty torowej a takiej najprawdopodobniej nie posiadasz więc nie da rady zamontować.

Wolnobieg czy też kasetę zdejmuje się podobnie. Potrzebny klucz i bacik żeby to zablokować i odkręcić.

Jaką zębatkę założyć? Różnie są teorie i szkoły ale załóż taką żeby przełożenie wahało się między 2,5 a 2,9 (liczba zębów na przedniej zębatce/liczba zębów na tylnej zębatce).

Ja słyszałem o jeszcze innych metodach blokowania piasty ale wszystko jest na forum(to o czym napisałem wyżej też) więc po prostu dobrze poszukaj.

Napisano

Nie piszcie o tych bzdurach i blokowaniach piast , piasty "torowe" są teraz tak tanie -joytech , że szkoda na to zachodu.

Albo jak chcecie ale ja sie pod tym nie podpisuje , bo będę sie czuł odpowiedzialny za cudze życie. <_<

Napisano

ok dzięki za info.

Dowiedziałem się mniej więcej tyle, że spawając zniszczę piastę. Ale to dla mnie nie problem a samo "spawanie" ma być środkiem doraźnym. Jak zajawka na OK zostanie oraz uzbieram fundusze wymienię koła (mam już upatrzone fajne) i piastę.

Napisano

Nie piszcie o tych bzdurach i blokowaniach piast , piasty "torowe" są teraz tak tanie -joytech , że szkoda na to zachodu.

Albo jak chcecie ale ja sie pod tym nie podpisuje , bo będę sie czuł odpowiedzialny za cudze życie. <_<

A czy ja polecam takie rozwiązanie?

W każdym razie dorzucę link do wspomnianych wyżej piast Joytech'a -KLIK- żeby oszczędzić zachodu innym.

no dobra rzeczywiście jest lepiej kupić piastę torową, ale czy da się ją zamontować prz rozstawie haków 135mm (składam na ramie mtb)??

Napisano

spoko , wiekszosc "fixowych " piast ma dosyć długą oś , a Sturmey archer i chyba novatek maja w standardzie ustawiony taki rozstaw, wystarczy nakrecic odkrecic dystanse.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...