chrzanu Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Zakupilem licznik jak w temacie i nie bardzo wiem jak go zamontowac. Zawsze mialem badziewne liczniki gdzie trzeba bylo umiescic czujnik w dobrym miejscu aby podawal dobre parametry jazdy. Czy czujnik sigmy 1609 moge zamontowac dowolnym miejscu na widelcu, a po wprowadzeniu obwodu kola bedzie podawac prawidlowe parametry?
Pavvel Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Wątków o montażu licznika Sigmy jest kilka, poszukaj:) Miejsce na kole nie ma znaczenia, może być przy samej obręczy, może być przy piaście. Ważne, żeby odległość między czujnikiem a magnesem była jak najmniejsza. Wpisywanie obwodu. Masz dwie opcje: leniwą - w książeczce jest podana liczba, którą masz wpisać dla swojego koła. Opcja druga - rozsądna - bierzesz metrówkę, ustawiasz koło wentylem pionowo w dół, robisz kreskę na podłodze, przetaczasz koło o jeden obwód, robisz drugą kreskę, mierzysz odległość między kreskami metrówką i ilość mm wpisujesz w licznik. Wtedy masz najdokładniejszy pomiar. P.
marekw Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 chyba nawet dziś był link do filmu: http://www.youtube.com/watch?v=0gxcKi9zGQQ
chrzanu Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Obwod w tabeli podaja 2133 ale jak zmierzylem wyszlo 2100. Jeszcze mam kilka pytan co do tego licznika. Do czego sluza dwa wystajace bolce z mocowania licznika? Czym sie rozni trip up od total odo? Co to jest za funkcja cadence?
Sev Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 Obwód koła oczywiście zawsze lepiej wprowadzać zmierzony samodzielnie. A swoją drogą to u siebie też mam 2100 mm. Bolce wystające z podstawki służą do wpięcia czujnika kadencji - nie wiem czy dwa są po to, żeby można było sobie wpiąć tam, gdzie wygodniej czy też można do niego zamontować jeszcze jakieś inne czujniki. Kadencja wyświetlana jest właśnie jako 'cadence' - jeśli nie masz wpiętego czujnika to funkcja po bodajże pięciu minutach jazdy zniknie. 'Trip up' to dodatkowy pomiar odległości, można przy jego pomocy zmierzyć sobie długość jakiegoś odcinka trasy bez konieczności kasowania dziennego przebiegu. Poza tym można go zmienić na 'trip down' i po wprowadzeniu odległości będzie nam ją odliczał aż do zera. 'Total odo' to całkowity przebieg, funkcja jest widoczna tylko po zatrzymaniu.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.