Skocz do zawartości

[amortyzator]Sr Suntour XCM v2- mikękkość

Rekomendowane odpowiedzi

Witam chciałbym zwiększyć miękkość mojego amorka sr suntour xcm v2. Ważę jedynie 50 kg i amor przy największych dziurach maksymalnie ugina się do połowy nigdy dalej co zrobić aby go zmiękczyć. Słyszałem ze można skrócić lub wyciągnąć całkiem jakieś elastomery ale nie mam pojęcia gdzie one są i jak one wyglądają. Nigdy go nie rozbierałem. Proszę o to aby ktoś mi szczegółowo opisał jak to zrobić najlepiej ze zdjęciami ;> Z góry dziękuje.

możesz zalewac olejem, czułość się zwiekszy, ale też będzie waliło bardziej po łapach z racji braku jakiegokolwiek tłumika (o zalewaniu już wiele razy bylo)

elastomer pewnie sobie siedzi luzem w sprężynie i nie sądzę żeby to coś dało jak go wydłubiesz (chyba że włąśnie masz jakimś cudem elastomer przytwierdzony do spręzyny)

możesz miec chyba sprężynę w jednej goleni albo w dwóch, jak masz regulację naprężenia na dwóch goleniach to w obu są sprężyny, odkręcasz dużym kluczem koreczki z góry (uważaj delikatnie bo to miękki plastik) naciskasz delikatnie na amor i masz sprężynki na wierzchu, elastomer to takie czarne gumowe coś w sprężynie

składasz w odwrotnej kolejnośći, podkladki pod korki wkładaj dokładnie i potem zakręcaj korki, bo jak nie to przy uginaniu może strzelać ciut

Tak to taki bez blokady skoku ma przy obydwu goleniach pokrętła do regulacji.

A więc dzisiaj zabrałem się za rozbieranie odkręciłem górny korek w lewej goleni i wyciąłem sprężynę okazało się że nie ma tam żadnego elastomeru. Przy okazji coś stało się z tym lewym pokrętłem bo nie da się go do końca przykręcić i teraz ono nie działa ale na szczęście amorek pracuje tak samo. Pod moją waga ugina się do połowy czasami trochę więcej. Wyczyściłem tą sprężynę i nałożyłem nowy stały smar.

Mam ten sam amortyzator, wczoraj robiłem mu serwis. Elastometr jest w prawej goleni i siedzi na sztywno, więc może warto byłoby go wyjąć ( ja nie kombinowałem ). Przesmarowałem wszystko i wlałem trochę oleju ( b. mało, ale dużo to dało ). Przy okazji naprawiłem regulacje, bo była zapieczona. Praca znacznie się poprawiła, wcześniej słabo chodził ustawiony na całkiem miękki, teraz musiałem ustawić na twardszy bo zdarzało mi sie go dobić. Chodzi wyraźnie płynniej, ogólnie polecam wlać trochę oleju :D

Mam ten sam amortyzator, wczoraj robiłem mu serwis. Elastometr jest w prawej goleni i siedzi na sztywno, więc może warto byłoby go wyjąć ( ja nie kombinowałem ). Przesmarowałem wszystko i wlałem trochę oleju ( b. mało, ale dużo to dało ). Przy okazji naprawiłem regulacje, bo była zapieczona. Praca znacznie się poprawiła, wcześniej słabo chodził ustawiony na całkiem miękki, teraz musiałem ustawić na twardszy bo zdarzało mi sie go dobić. Chodzi wyraźnie płynniej, ogólnie polecam wlać trochę oleju :D

Nie mam blokady skoku. Wszystko pięknie chodzi, nie trzeba uszczelniać... no tak, chodziŁO, do dzisiaj. Odczepiły mi się uszczelki ( źle je umocowałem ), ale ,, olałem " temat i pojechałem z kolegami do lasu. Teraz żałuję, amortyzator ledwo chodzi, i słychać że sięzaciera. W poniedziałek całkowicie go rozbieram, tylko pytanie - jak wymyć ten syf ze środka bez wyjmowania rury sterowej ze sterów ? Nie sądzę że byłbym w stanie zmontować to później bez luzów.

Aha, i co myślicie o osłonach na amortyzator ,, lizard skins " ? jak bym to założył mógłbym chyba całkowicie wywalić uszczelki

Nic się nie stanie, bo brat xcm`a - xct ma tylko jedną sprężynę (tak mi się obiło o uszy :) )

Ja też mam xcm v2 i też waże ledwo 50 kg i jest bardzo miękki. Dziwne że pod tobą twardy.

A czym odkręciłeś te nakrętki na goleniach (masz takie plastikowe nakrętki na górze: http://i1141.photobucket.com/albums/n586/ania80/DSC08342.jpg ) ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...