rykos6 Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Otóż chciałbym kupić cały zestaw hamulca tylnego typu v, czyli klamkę, klocki, linkę i pancerz. Ile by to mniej więcej wyniosło ? Nie mówię tutaj i jakimś bardzo profesjonalnym sprzęcie, ale np coś tańszego z Shimano.
extrimeamator Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Na twoim miejscu poszukałbym na allegro a jeśli w twojej okolicy jest jakiś dobry warsztat rowerowy to podejdź zapytaj i pewnie zmontujesz sobie dobry dla ciebie sprzęt
marekw Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Skoro pytanie padło tutaj, to zapewne autor chciałby się cokolwiek tutaj dowiedzieć, zanim jakiś serwis wepchnie mu co będzie chciał. Sam mam podobny problem, dlatego może ktoś i mi pomoże. Zastanawiam się nad: klocki author 3cc (polecane niedawno w innym wątku) klamki avid fr5, deore M590, alivio M421 lub accent lite XC hamulce deore 590, deore m530, avid single digit 5, avid single digit 3 lub accent lite XC Do tej pory miałem cantlivery altusa, ale popękały osłonki sprężyn i nie da się ich wyregulować. Klamki chyba lepsze dłuższe, bo mam gripshifty. Trasa na tą chwilę 40% miasto, 40% asfalt poza, 20% wszystko inne. Obręcze aluminium. Z rowerem ważę ponad 100 kg, więc raczej powinny być mocne.
rybciasum Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 coś z tańszego shimano to może altus / alivio, hamulce całkiem przystępne
seker1995 Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Albo jakieś tańsze z Tektro Też bardzo przyzwoite hamulce
assistant Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Ja tam samo z rowerem ważę ponad 100 kg i Avid SD-5 z klockami SCS (nie pamiętam jaki model ale w granicach 30zł) na przodzie podnosi tył spokojnie do góry. Klamki mam standard Shimano. Avid sd-3 ma inne sprężyny, lepiej wziąć jak już sd5/7. W Accenty bym się nie pakował. Czego bym nie miał od tej firmy to było dziadowskie i tandetne. Miał być cytat postu "marekw" , zaznaczyłem cytuj i nic. Jestem tu nowy i nie znam tego forum, przepraszam za komplikacje.
rybciasum Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Klika się odpowiedz i wtedy cytuje SD5 spokojnie starczą, nawet Alivio
adis001 Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Podepnę się bo chciałbym wymienić swoje alivio na sd3 będzie jakaś różnica czy sd5/7 mają mocniejsza sprężyny?
michalmad Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 ja mam tektro i dają rade, nawet na maratonach
assistant Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 Podepnę się bo chciałbym wymienić swoje alivio na sd3 będzie jakaś różnica czy sd5/7 mają mocniejsza sprężyny? Różnica w cenie w granicach 10 zł. Nie wiem jak z SD 3 ale SD5 mam od trzech lat i nadal nie straciły na sile hamowania. Mam je na przodzie, a hamuję głównie przodem. Z tego co wiem to właśnie sprężyną się różnią i wagą o kilkanaście gramów.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.