Skocz do zawartości

[Suport] sm-bb51Hollowtech II

fantomasz69

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Chyba zaczyna mi się "sypać" suport bo wyczuwam zgrzyty(piasek?), plus dochodzi do tego ciche stukanie.Powiedzcie proszę czy łożyska zewnętrzne w technologi hollowtechII można jakoś wyczyścić,przesmarować i skręcić z powrotem,czy lepiej zamówić od razu nowy komplet,tym bardziej że będę zamawiał odpowiednie klucze do tej "operacji" więc by poszło jednym zamówieniem?Mogę jeszcze z tymi "objawami" trochę pojeździć,czy może się zdarzyć że przejadę 100km i gdzieś z dala od domu rozsypie się tak że uniemożliwi mi to dalszą jazdę?

Napisano

Nie ma mowy o czymś takim jak rozebranie takiego łożyska, wyczyszczenie i ponowne nasmarowanie. Jak chcesz już nowy suport HT2 to kup Accenta lub Tokena, dlaczego?

Ponieważ oryginalnie Shimano celowo zrobiło tak że nie zastąpisz tych łożysk innymi zamiennikami ponieważ nie mają znormalizowanych wymiarów. Przeciwnie jest w Accencie i Tokenie, tam wybijesz stare łożysko ze suportu i zamienisz je na takie samo które kupisz za 4zł sztuka w każdym sklepie z łożyskami.

Napisano

może jutro przyjdą mi klucze, to Ci powiem jak to wygląda

Akurat u mnie jest ok ale chce zajrzeć i przeczyścić, ewentualnie przesmarować co się da :icon_mrgreen:

Napisano

Tam nie ma co smarować, możesz jedynie szmatą pozbyć się jakiegoś brudu który mógł się tam dostać.

Napisano

A jaki suport konkretnie z łożyskami zewnętrznymi do korby deore fc-m590 i mufy 73mm byście polecili zamiast sm-bb51.No i najlepiej żeby klucze od shimano pasowały.

Napisano

Właśnie taka była moja pierwsza myśl,żeby założyć taki sam jak był,tylko trochę szybko mi się posypał(1k z kawałkiem),i nie jestem pewien jego jakości,tym bardziej że myję rower tylko mokrą gąbką i na koniec spłukuję delikatnie wodą z węża ogrodowego,a w czasie wypraw staram się omijać większe kałuże i błoto.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...