hehe12 Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Widzę w Internecie że do Słowacji trzeba miec paszport lub dowód. Osoba niepełnoletnia (16 lat) może przekroczyć granicę bez obecności rodzica, pod moją opieką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroczny Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Słowacja to UE i jak to w UE wymagany jest dowód osobisty , bez niego , w razie kontroli jesteś zatrzymany do ustalenia tożsamości i mandat. A co do 16 latka nie jestem pewny , chyba może normalnie poruszać się po UE ale musi mieć dokument ze zdjęciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RooSha Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Potrzebujesz jakiś dokument tożsamości,by móc pokazać kim jesteś, gdy ktoś Cie zatrzyma. Jeśli masz 16 lat to musisz mieć dowód tymczasowy. Legitymacja szkolna to troszkę za mało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Każdy niepełnoletni podczas pobytu za granicą musi posiadać paszport. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KenjiX1G Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Młodzież w wieku od 14 do 17 lat może podróżować samodzielnie, jeżeli na żądanie przekazana zostanie pisemna zgoda osoby uprawnionej do sprawowania władzy rodzicielskiej na przewóz oraz na żądanie udowodnione zostanie posiadanie wszystkich innych dokumentów, które ewentualnie są wymagane do wjazdu do kraju portu docelowego. Źródło i pomocne rzeczy: http://voyageforum.pl/threads/1062-Zasady-podr%C3%B3%C5%BCy-niepe%C5%82noletnich Teraz ja się troszkę podczepię by mieć wszystko jasne. Mając ukończone 17 lat, wciąż podlegam konkretnie pod powyższy zapis, czy już nie ? Tymczasowy dowód tożsamości posiadam, czy również niezbędny będzie paszport? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hehe12 Napisano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Ten 16latek będzie ze mną (ja pełnoletni) to mam nadzieję że nikt się nie przyczepi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Adamek62 Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Ten 16latek będzie ze mną (ja pełnoletni) to mam nadzieję że nikt się nie przyczepi. dowód osobisty lub paszport, niezależnie z kim przebywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.