Skocz do zawartości

[Manetka]Gripshift mrx -30

krzych31

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam , otóż w moim starszym rowerze coś zaczęło się dziać ,a raczej nie działo się nic , lewa manetka od przedniego napędu po prostu nie trzymała ,wrzucając na trójkę zaraz cofała się na dwójkę ,mimo ,że łańcuch pozostawał na trzeciej największej zębatce. Postanowiłem to cudo rozebrać ,stwierdziłem ,że jakaś cholerna sprężynka nie trzyma ,bądź też wypadła ,przesunęła się. M9im oczom ukazał się kawałek metalu (to chyba robi za jakąś blokadę) nie znam się na budowie tego cuda i nie wiem jak to złożyć <facepalm> zamieszczam kilka nieciekawej jakości załączników ,na ostatnim widać to metalowe cudo ,coś ala sprężynka (blokada?:X?) błagam łopatologicznie o ile się da, manetki to grip shift mrx -30 a przynajmniej tak pisze ;P

Generalnie chodzi o to ,gdzie ,wktórym miejscu te sprężynkę wbić ,bo za cholerę nie mogę a jeśli już gdziekolwiek włoże to franca albo się przekręca i cofa ,albo się blokuje.Opcja trzecia jest taka ,że wystrzeliwuje w cholerę ;P ja jestem człowiek z natury spokojny ,ale to mnie irytować zaczyna dlatego tu jestem:)

post-142642-0-87588000-1310564395_thumb.jpg

post-142642-0-22023700-1310564406_thumb.jpg

post-142642-0-53864700-1310564417_thumb.jpg

post-142642-0-68354300-1310564477_thumb.jpg

Napisano

na drugim zdjęciu widać miejsce gdzie należy włożyć te sprężynkę. w odpowiednią strone :)

musiałbym zrobić zdjęcie jak to ma wyglądać ale to nie dziś.

z włożeniem tego obrotowego elementu może być pewien kłopot. tu trzeba popróbować.

jak nikt nic ciekawego nie napisze, jutro rozłożę którąś z manetek i obfotografuje :)

Napisano

Chyba wiem o ,którym miejscu mówisz ,włożyłem ją tam wcześniej ,ale działało jak wcześniej ,czyli brak tego charakterystycznego pstryka i powrót do biegu nr 1 ,2 ... podejrzewam ,że szlag ją trafił już całkiem bo coś tam z tego czarnego plastyku pierdykło przy scalaniu manetki w całość:P no,ale jeśli nie robi Ci to problemu sfotografuj ,na przyszłość żebym wiedział... poza tym czy kupiona manetka ze sklepu jest od razu złożona i linka do niej "wczepiona" czy samemu z tym gównem trzeba się bawić. Znajomy był ostatnio w romecie wymienić manetkę zaśpiewał mu 55 zł za jedną więc wolę chyba sam kupić z allegro czy gdziekolwiek i sam spróbować założyć tylko kwestia tego ,czy coś prócz mocowania i przełożenia linki w odpowiednich miejscach będę musiał z nią robić? prócz regulacji ofc.. i ew jaką manetkę nie drogą polecacie, brak funduszy a to stary rower więc nie zamierzam Bóg wie czego ładować

Napisano

http://desmond.imageshack.us/Himg825/scaled.php?server=825&filename=pagekds.jpg&res=medium

na zdjęciu widać w którą strone ma być sprężynka. na dolnym zaznaczyłem miejsce w które może lekko wejść-jest ono głębsze niż ząbki.

składjąc manetke trzeba w nie trafić szczytem sprężynki.

MRXów chyba się nie skręcało tylko składało na wcisk. na zdjęciu jest 9.0Sl. budowa wewnętrzna jest identyczna czyli równie prosta :)

oho idzie burza. później coś jeszcze dopisze :)

Napisano

Będę miał chwilę czasu to zajrzę do niej spróbuję ,ale mówię rozsypała się franca ,obudowa plastykowa pękła więc raczej nic z niej już nie będzie ;)

adii92 byłem w rowerowym ,komplet kosztuje jakieś 60 zł ,do shimanowskich potrzebne są ;)

Napisano

jak pękła to faktycznie może już się nie nadawać do użycia :confused:

60pln MRX?? troche dużo. komplet to ok 40pln.

manetka w sklepie będzie poskładana więc nic tylko założyć i używać :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...