cancri Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Witam, od jakiegos czasu przymierzam sie do kupna roweru, a poniewaz mieszkam za granica, poki co mam mozliwosc robienia tego jedynie online, gdyz zagraniczne ceny sprzetu, wiadomo, sa 'nieco' wyzsze. Pytam rowniez online, gdyz na weekend chcialabym sprzet zakupic, a wole poznac inne zdania na ten temat, niz zdanie tylko sprzedawcy. Potrzebuje roweru do jazdy miejskiej, dluzszych tras i wypadow po karkonoszach, ogolem, procz skakania, do prawie wszystkiego. Przegladajac setki ofert w oko wpadl mi Kross Level A1 Lady 2011 http://kross.pl/rower/136-LEVEL_A1_Lady.html a wczoraj, http://www.kross.pl/rower/135-LEVEL_A3_Lady.html obydwa rowery roznia sie glownie hamulcami i przerzutkami (jak dla mnie) A1: Widelec SR Suntour XCM-V3 DLO Biegi 24 Przerzutka przód Shimano FD-M191 Przerzutka tył Shimano Alivio RD-M410 Hamulec przód Alhonga HJ-806AD Hamulec tył Alhonga HJ-806AD Manetki Shimano Alivio SL-M410 Korba Shimano FC-M311 A3: Widelec SR Suntour XCR LO Biegi 24 Przerzutka przód Shimano Acera FD-M360 Przerzutka tył Shimano Deore RD-M591 Hamulec przód Shimano BR/BL-M445 160mm Hamulec tył Shimano BR/BL-M445 160mm Manetki Shimano Alivio SL-M410 Korba Shimano FC-M311 A1 w sklepie kosztuje 1450 pln, za to A3 1700 pln. Chcialabym sie dowiedziec, czy warto dorzucic do tej A3, dodam, ze jako kobiecie mimo wszystko bardziej podoba mi sie czarna wersja, dostepna tylko w A3, no ale to chyba najmniej wazny czynnik ;-) W razie czego otwarta jestem na propozycje innych rowerow, ale dodam, ze 1700 to dla mnie absolutne maksimum, no, moze do 2tys. moglabym ewentualnie wylozyc na sprzet...zstanawialam sie nad giantem, ale kompletnie nie podchodzi mi ich strona internetowa, nie umiem na niej nic znalezc. z gory dzieki ;-)
MMMAAACCC7 Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 A3 jest lepsza pod wieloma względami-lepsze przerzutki, solidniejszy amortyzator, dobre hamulce tarczowe, nic tylko brać a3
cancri Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 Z tego, co wyczytalam w starszych postach na tym forum, zeszloroczna A3 nie zebrala pochlebnych opinii, moze rowniez ze wzgledu na mdly kolor, i czesc ludzi zachwalala A2, nie wiem jak odnosi sie do tego tegoroczny model.
Dizmon Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 według mnie zdecydowanie warto dopłacić do droższego tam jeszcze amortyzator jest troszkę lepszy.... jeszcze między nimi jest A2 który kosztuje coś koło 900-1000zł i jest jak za tą cenę do przemyślenia(tylko kolor) nie wiem na jakiej ramie szukasz roweru ale... za 1550 można jeszcze dorwać A2 XT Kross A2 XT co prawda nie jest "Lady" ale ten pomarańczowy kolor w rzeczywistości wygląda duuużo lepiej niż na zdjęciach i jest wart zakupu jest lepszy od wszystkich wyżej wymienionych no i ma hamulce tarczowe już
cancri Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 Pomarancz na zdjeciach troche odstrasza, ale u mnie w miescie niestety nie ma tego roweru, a zalezy mi na zakupie 'z miejsca'. Jest za to taka A2, tylko cena wyzsza http://www.salon-rowerowy.pl/rower-kross-level-a2-disc-2011-transport-gratis-p-868.html, rozni sie od 'tanszego' ze strony producenta hamulcami, u producenta za 1520 pln jest- Hamulec przód Tektro 836AL Hamulec tył Tektro 836AL a w sklepie za 1900 pln- Hamulec przód Shimano BR/BL-M445 160mm Hamulec tył Shimano BR/BL-M445 160mm, te hamulce sa az tyle warte? Czy w tym wypadku warto dolozyc kolejne 200 pln i kupic ta A2 (z linku podanego przeze mnie) zamiast wspomnianej A3? obydwa rowery dostepne sa od reki, co jest dla mnie bardzo wazne, no i w kolorze czarnym.
MMMAAACCC7 Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 taka podpowiedź-jesli przy hamulcach masz podane wym w mm to wiedz że są to tarczówki,
Dizmon Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 nie A2 z twojego linka jest gorsza od tej A3 którą podawałaś na początku Pomarańcz odstrasza ale tylko na zdjęciach w rzeczywistości rower prezentuje się super i jest na bardzo fajnym osprzęcie niestety nie kupisz go już w sklepie zostały tylko ostatnie sztuki gdzieś tu masz więcej zdjęć http://www.forumrowerowe.org/topic/72638-rower-level-a2-xt/
cancri Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 Dzieki,za to te w A3 sa 'hydrauliczne tarczowe' ;-) czyli A3 http://www.salon-rowerowy.pl/rower-kross-level-a3-lady-2011-transport-gratis-p-867.html ? Dizmon, niestety nie jestem przekonana do zakupu roweru z niewiadomego zrodla, niestety mam pecha do sprzetu i wolalabym nie trafic na jakiegos bubla, szkoda ze ich nie ma juz w sprzedazy ;-) Moze faktycznie jest lepszy, ale jak podkreslalam, musze kupic rower 'od reki' bo inaczej nie bede miala jak go odebrac, a koszty przesylki za granice sa jakie sa. W sumie z A2 odkopalam jeszcze taki: http://www.salon-rowerowy.pl/rower-kross-level-a2-disc-xt-2011-wersja-limitowana-transport-gratis-p-1098.html
Dizmon Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 moim zdaniem z tych 2 bierz A3 lepszy amortyzator lepsze przerzutki a co do tego odkopanego to hmmmm tam gorszy amortyzator za to przerzutki xt tylko ja widzę że tam jest rama 19'' jesteś tak wysoka?? chyba że to zdjęcie poglądowe ja stawiam na A3 ale niech się specjaliści wypowiedzą co do Giant-ów to tam niestety zapłacisz więcej za słabszy osprzęt ale patrz oczywiście ze patrz czasem trafiają się okazje sam mam Gianta kupionego okazyjnie
cancri Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 Miejscowy sklep Gianta nie ma niestety strony internetowej z oferta, ale mimo wszystko sie do nich przejde. Ramy maja 15'' 17'' i 19'', 17'' powinna byc dobra. Wielkie dzieki za pomoc, poki co rowniez sklaniam sie ku tej A3, i juz sie ciesze na przyszlotygodniowe smiganie ;-) edit: wlasciwie, to dopiero zauwazylam, ze przy opcji wyboru rozmiaru ramy jest tylko 15''..ale wyslalam zapytanie ;-)
MartinH Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Gdybym był kobietą wybrałbym A3, jest lepszy od A2 przy porównywalnej cenie. A pozatym dobrze się prezentuje w tym czarnym kolorze
cancri Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 Normalna cena to 1900 pln, i chyba jednak za taka go dostane, jesli okaze sie, ze za 1700 pln maja tylko 15'', a wedlug schematu wychodzi, ze powinnam zakupic 19''...kurcze.
Dizmon Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 a ile masz wzrostu bo 19'' to nawet ja bym dla siebie nie kupił mimo, że taką mi doradzano najlepiej jedź usiądź na jednym potem na 2 i sama będziesz wiedziała, który jest dla Ciebie zrobiony najważniejsza wygoda ( no i kolor )a jak Ci się A3 podoba dodatkowo ma całkiem dobry osprzęt to tylko jechać i wybrać ramę odpowiednią ale to już trzeba usiąść a nie obliczać według jakiś schematów...
cancri Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 wiem, ale na stronie jest podane, ze na stanie maja tylko 15. mam 173, a do krocza od podloza mam 83 cm.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.