Skocz do zawartości

[odchudzanie] Jazda rowerem a utrata kilogramów

krzysiek000

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż czytając temat "1000Kcal + rower" Wpadło mi do głowy pytanie, ile naprawdę mogę schudnąć podczas jednej przejażdżki rowerem. Podobnie jak mooleda mam dosyć duże problemy z wagą (ok. 95 kg wagi przy 170 cm). Jedynym sposobem na uzyskanie odpowiedzi było spróbowanie tego na sobie.

Za cel sobie postawiłem przejechać 100 km ze średnią prędkością przynajmniej 20 km/h, a to wszystko bez żadnego jedzenia czy picia po drodze i bez żadnego obciążenia, typu plecak, aby nie wypaczyć wyników.

Tuż przed wyjazdem zważyłem się, po czym zabrałem się z domu. Przeliczyłem się trochę, bo jak się okazało trasa była o wiele krótsza, a niedaleko swojego miasta nie miałem już kompletnie sił aby to nadrobić. Po powrocie od razu stanąłem na wadze.

Wyniki:

Przejechałem 71 km, przy prędkości 22,5 km/h, dzięki czemu zgubiłem 2,5 kg, jednak nie mam pojęcia ile straciłem wody. Oszacowałem, że ok. 1l - 1,5l, przez co rzeczywista strata wagi wyniosła od 1kg do 1,5kg co i tak jest sporym wynikiem jak na jeden rajd. Jednak nie ma żadnej proporcjonalności między odległością przejechaną a stratą wagi, bo podczas 2 razy krótszej trasy schudłem 2kg, czyli tylko 0,5kg mniej.

Zatem panie Mooleda, jeżeli pan chce szybko schudnąć, to wie pan co trzeba zrobić ;) Ja tymczasem postanowiłem sobie, że już nigdy nie wyjadę bez wyposażenia na trasę dłuższą niż 50km.

Wyjazd rowerem w upal, bez jedzenia a tymbardziej picia, to czysta glupota!

Zatem panie Mooleda, jeżeli pan chce szybko schudnąć, to wie pan co trzeba zrobić ;)

Zatem panie Mooleda, jezeli zycie panu mile, nie powtarzaj `eksperymentu` krzyska000.

Oczywiście, mam nadzieję że nikt więcej nie powtórzy mojego "eksperymentu", bo to był tak naprawdę zrobiłem to tylko po to, aby zaspokoić ciekawość. A jeżeli aż tak bardzo on się pcha w to szybkie odchudzanie, to jest najszybszy sposób na to, aby zmienił zdanie ;)

Otóż czytając temat "1000Kcal + rower" Wpadło mi do głowy pytanie, ile naprawdę mogę schudnąć podczas jednej przejażdżki rowerem.

Zadam odwrotne pytanie: Ile mozna przytyc podczas jednego dnia ?

Mam nadzieje, ze zrozumiesz bezsens swojego posta :)

Przy tym dystansie spaliłeś jedynie 2800 kcal w przybliżeniu, a to daje jakieś 0,4kg :icon_lol:

Zadam odwrotne pytanie: Ile mozna przytyc podczas jednego dnia ?

Ooo.. dobre pytanie, czytałem kiedyś artykuł o osobie, która dziennie zjadała 30.000 kcal :laugh:

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...