Skocz do zawartości

[piasta] Koła Fulcrum Red Metal 10

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

pytanie do "audiofilów" i znawców dziwnych dźwięków rowerowych, wczoraj jeżdżąc po raz 3 na nowych kółkach RM10 (przejechane do tej pory może ze 100km i głównie po płaskim) zauważyłem, a raczej usłyszałem bardzo niepokojące dźwięki, są praktycznie identyczne jak na filmiku: Film z tymi kołami i dźwiękiem

Dobywają się tylko gdy nie kręci się korbą.

Pociesza mnie fakt, że kręcą się tak ja trzeba, czyli leciutko, żadnych luzów nie zanotowałem. Ino ten dziwny "chrupot", co wizualizuje się u mnie w głowie w postaci widoku zmiażdżonego łożyska :P

Czy ktoś się spotkał z takim dźwiękiem i co robić :)?

Z góry dzięki!

• 2 tygodnie później...

Witaj, to samo zaobserwowałem u siebie, może nie tak głośne. Koła były nowe, podczas kręcenia nie zamontowanym kołem niczego nie zauważyłem. Dopiero jak przykręciłem do ramy objawiło się lekkie strzelanie, potęgowane przez rezonans(??) samej ramy (wtedy jeszcze goła, tylko z kołem). Swoje kupiłem okazyjnie bez gwarancji i tak zostawiłem. Sprawdzam je co jakiś czas i dotąd nic innego złego nie zauważyłem. Teraz mają przejechane ponad 1500km i nadal ok.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...