FriQ Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Otóż mam problem, dzisiaj podczas jazdy przerzucałem tylną przerzutkę z 1 na 2 i nagle coś szarpnęło i podczas nie mogłem wrzucić na 1, bo zamiast na 1 łańcuch był na 3. Nie wiem co się stało, próbowałem dokręcać gniazdo pancerze a później dokręcać i nic. Zauważyłem, że jak przerzutka na manetce jest na 1 i ustawię łańcuch też na 1 to wtedy linka od przerzutki jest luźna można ją trochę napiąć w dół jakieś 7 cm od ramy. Nie wiem jak mam wyregulować aby przerzutka sprawnie działała ;/ Czy dokręcanie gniazda pancerze coś daję ? Może już po przerzutce, liczę na pomoc. Otóż mam problem, dzisiaj podczas jazdy przerzucałem tylną przerzutkę z 1 na 2 i nagle coś szarpnęło i podczas nie mogłem wrzucić na 1, bo zamiast na 1 łańcuch był na 3. Nie wiem co się stało, próbowałem dokręcać gniazdo pancerze a później dokręcać i nic. Zauważyłem, że jak przerzutka na manetce jest na 1 i ustawię łańcuch też na 1 to wtedy linka od przerzutki jest luźna można ją trochę napiąć w dół jakieś 7 cm od ramy. Nie wiem jak mam wyregulować aby przerzutka sprawnie działała ;/ Czy dokręcanie gniazda pancerze coś daję ? Może już po przerzutce, liczę na pomoc. Sorry za post pod postem, ale nie mogę edytować. Bo śruby są ok, nic przy nich nie robiłem. Czy możliwe, aby jakoś się linka poluzowała ? Może po prostu odkręcić gniazdo pancerza w połowie i naciągnąć linkę ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ppompka Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 A może gdzieś Ci pancerz wypadł z tych "łapek" w ramie które ko trzymają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FriQ Napisano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 A może gdzieś Ci pancerz wypadł z tych "łapek" w ramie które ko trzymają? Właśnie nie , sprawdzałem nawet wyciągałem z tych łapek pancerz i wciągałem, manetkę mam taką ręczną typu "manetka gazu w skuterze" jak zmieniałem przerzutkę to właśnie linka była luźna na 5 biegu ;/ Sam nie wiem co się stało, jakoś się linka poluzowała ale jak ? Śruba trzyma ją mocno przy przerzutce, może jakoś w pancerzu się blokuje ? Bo widziałem przy przednim pancerzu trochę rdzy na lince. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gbates Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Ja bym radził odkręcić linkę przy przerzutce, popsikać wd40 w pancerze i rozruszać całość trochę. Jak odkręcisz linkę od przerzutki to upewnij się, że górne kółko przerzutki jest w linii lub minimalnie (1mm góra) poniżej najmniejszej zębatki z tyłu. Zrzuć manetką na najmniejszy bieg (jeszcze bez podłączonej linki). Naciągnij mocno linkę i przykręć do przerzutki - jeśli widać tam jakieś prowadnice, po których powinna iść linka to upewnij się, że rzeczywiście tamtędy idzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FriQ Napisano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Teraz naciągałem trochę linkę, lecz nie dało to oczekiwanego rezultatu ;/ Nie chce wskakiwać na górne przerzutki i się miesza wszystko. //Nie cytujemy posta bezpośrednio powyżej naszego - Safian. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mroczny Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Poczytaj o regulacji tylnej przerzutki http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FriQ Napisano 13 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Poczytaj o regulacji tylnej przerzutki http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/ Jak bym pierw tego nie czytał, to bym nie dodawał wątku na forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gbates Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Teraz naciągałem trochę linkę, lecz nie dało to oczekiwanego rezultatu ;/ Nie chce wskakiwać na górne przerzutki i się miesza wszystko. //Nie cytujemy posta bezpośrednio powyżej naszego - Safian. A co masz na myśli pisząc, że wyszystko się miesza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FriQ Napisano 14 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 A co masz na myśli pisząc, że wyszystko się miesza? Miesza się w tym sensie, że jak przerzucam w górę to czasem wejdzie na większą tarcze a czasem nie i na najmniejszej przerzutce linka jest strasznie luźna, że aż odstaje od razy jakieś 8 - 10 cm. Jak linkę podciągnę, to dalej to samo, nie wskakuje na wyższe przerzutki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zdzislaw2 Napisano 17 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 17 Lipca 2011 Skoro nie wskakuje na większe przerzutki to znaczy że linka jest za słabo naciągnięta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.