Skocz do zawartości

[stery] Problem z luzami

storm

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Niedawno zauważyłem pewną przykrą sprawę w moich sterach. Mianowicie reguluję, wszystko ok, luzów niema, 10 minut jazdy i luzy wracają, :twisted: stery rozbierałem, nie wykazują śladów zużycia na bieżniach, oraz kulki też są ok. Stery próbowałem nawet dokręcić "za mocno", a te znowu złapały luz :028: . Czy wie ktoś jaki może być tego powód i czy istnieje jakieś rozwiązanie oprócz kupna nowych sterów ?

Napisano

a kolega ma rower do Crossu, wiec moze nie ma sterów 1 i 1/8 tylko 1", i mostka nie mozna dokręcić zeby sie nie luzowało.

Napisano

wiec za slabo kontruje te dwie nakretki(a dokladniej gorna bieznie sterow i nakretke ktora ja kontruje) na duuuze klucze(bodajze 32)od gory sterow

Napisano

Rower do crosu, ale merida w tym modelu się (niby ;)) postarała i ahedy wrzucili. Jeszcze nie regulowałem ponownie tych sterów, ale być może za słabo właśnie przykręcam ten mostek - obadamy. Ma ktoś może jeszcze jakąś koncepcje, bo jak juz to bede robil to chialbym byc dobrze przygotowany, ponieważ na te stery poleciała chyba już każda prostytutka na swiecie ;) i niechce znowu stracić równowagi ;]

Napisano

A może gwiazdka się wysuwa?? Za każdym razem przykręcasz kapsel na maxa, a ona się wysuwa o np. 1 mm w czasie jazdy (pod obciążeniem) i dodatkowo niedokręcony dobrze mostek nie jest w stanie odpowiednio tego utrzymać?? Moze czas pomyśleć o czymś takim: http://arnik.freshsite.pl/popup_image.php?pID=3035 ?? Sam się zastanawiam nad tym rozwiązaniem:)

Napisano

Rzeczywiście problemem może być słabo dokręcany mostek- spróbuj najpierw dokręcić gwiazdkę, następnie na maxa mostek i jeszcze na końcu dociągnij gwiazdką (oczywiście nie przesadź, żeby jeszcze się obracała kierownica :blush: ). Jeżeli po tym nadal będziesz miał problemy, to pomyśl nad tym http://arnik.freshsite.pl/product_info.php...roducts_id=3037 przy tym rozwiązaniu nic Ci nie ruszy sterów :D Pozdrowerek ALL :D:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...