Lorenz7 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Witam, mam taki problem. Posiadam rower NS Bikes Core 1 z 2009 r. Mam z przodu 2 biegi, a chcę mieć tylko 1. Oczywiście mam z przodu 2 zębatki. Moje pytanie brzmi, co muszę zdemontować, dokupić itd. żebym z przodu miał tylko 1 bieg. Tył chcę zostawić na razie bez zmian. Pozdrawiam
kalin20 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Wywalasz przednią zębatkę, w zależności od korby potrzebujesz imbusów i ew ściągacza do korb Musisz dokupić napinacz, bo łańcuch bedzie spadał W zależności jaka masz ramę napinacz pod isis albo pod suport Żeby go założyć musisz mieć ściągacz do korb i klucz do suportu Tyle
Lorenz7 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 Napinacz już mam, ale na dole. Wystarczy?
kepa416 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Podeślij fotkę ramy i okolic suportu. Bo w Core były różne ramy w zależności od rocznika. Ale zębatka przerzutka linka pancerz i manetka opuszczą twój rower
Lorenz7 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 Może być jakieś zdjęcie z google, bo nie posiadam aktualnie swoich. Ale tylko przednia przerzutka czy też tylnia?
kepa416 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Może być tylko sprawdź czy dokładnie takie samo. Tylko przednia. Ale napinacz na pewno będziesz musiał kupić tylko sprawdzić będziesz musiał standard mocowania
kalin20 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Jak masz napinacz z dolnym naciągiem wystarczy Teraz tylko wywal zębatkę przerzutkę i manetkę
Lorenz7 Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 To ja już jutro jakoś podeślę zdjęcia zrobione przeze mnie. Czyli co muszę dokupić ?
kepa416 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 W sumie nic jak masz napinacz, jeśli zostawisz średnią zębatkę to jej nie musisz ruszać a mała jest na takie śruby wkręcane w korbę czyli tylko ją musisz wykręcić. W ostateczności możesz poszukać taki napinacz co będzie na górze i na dole ale to wedle uznania i od stylu jazdy zobaczysz czy Ci będzie spadał W sumie sprzedaż ten napinacz manetkę i przerzutkę i coś dołożysz i kupisz dobry napinacz na jedną zębatkę.
Lorenz7 Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 A tak właściwie to co to daje? Bo jak byłem w sklepie po pedały to mi sprzedawca doradził żebym z przodu miał tylko 1 bieg. Rower jest wtedy lżejszy bez przerzutki przedniej czy co?
kepa416 Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 No w sensie lżejszy napinacz może ważyć tylko co przerzutka i manetka ale to przeciż kilkanaście gram różnicy? W sumie zależy co jeździsz bo jak tylko FR czy lekkie DH to nie bd Ci łańcuch spadał. No ale jeśli czasem "po bułki do sklepu" bądź ze znajomymi czy do miasta to moim zdaniem szkoda wywalać mniejszy bieg bo będziesz się męczył. W sumie sam oceń jak jeździsz na dużej i małej ( w sensie czy dużo czy mało) i czy spada ci łańcuch podczas szaleństw powiedzmy góra bo jak masz dolny to i tak dużo więcej daje.
Lorenz7 Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 To co w takim razie można by w takim rowerze "odchudzić" ?
yOgi94 Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Odchudzając mozesz zmieniając amortyzator, kiere, mostek, kołami bądź oponami itp. więc masz duzo możliwości.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.