kayakkielbasa Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 koledzy, Poszukuje jakiejs informacji - porady, co zakupic do wyzej wymienionej ramy. Scott Vail 7005, rama aluminiowa 20,5 cala. 197 cm wzrostu, 103kg wagi. koła 26` (myslalem tez o podlozeniu kol 28, ale wydaje sie to chyba niemozliwe..) Potrzebuje troche komfortu w miescie, jezdzac po dziurawych ulicach i parkach. Poza tym zwrocono mi ostatnio uwage, ze ten widelec co jest (jakis sztywny, czarny) na pewno byl z innym zamieniony, i rower tak sprzedany, co wydaje sie byc bardzo prawdopodobne. Poniewaz rama jest bialo niebieska, chcialbym zakupic jakis amortyzator w bieli, w rozsadnej cenie do przeznaczenia takiego jak wspomnialem (300-400zł) Czytalem sporo, nie wiem tylko szczerze mowiac, o jakim skoku mi tu amortyzator pasuje - geometria ramy wiem, ze ma duze znaczenie, oraz moja waga tez tu cos zmienia... Dzieki. Przy okazji jeszcze spytam, jest jakis sposob na sprawdzenie jakie amortyzatory do tej ramy pasuja? Bo w internecie ciezko mi cos znalezc na temat tego modelu...
MaroS Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 IMO za 300-400 to z nówek brałbym raidona air (można ustawić pod każdą wagę) no i produkują je jako białe / czarne pod tarcze jak i v'ki
kayakkielbasa Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 ok, a jak jest ze skokiem w tym amortyzatorze? 100mm to jego max, czy to sie da regulowac zeby uzyskac troche mniej? chodzi mi tu o geometrie ramy. a jak w ogole waga takiego amora ma sie do wagi sztywnego widelca? bo widze, ze raidon np wazy ok 2.2kg, a ten ponizej Epicon, stowke drozszy juz, ale za to 1.8kg http://allegro.pl/amortyzator-suntour-epicon-lod-100mm-pivoty-i1709636019.html mysle, co by nie bylo warto doplacic...jest to sens?
marky5 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Wujek Google wskazuje na to,że oryginalnie w tym Scott-cie był montowany amortyzator.Amorek o skoku 100mm będzie odpowiedni,nie zepsuje geometri.Epicon to niezły amorek,no i sporo lżejszy od Raidona do tego biały jak chciałeś,ja bym dopłacił i wybrał Epicona
kayakkielbasa Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 marky5, dzieki. a moglbys podrzucic link gdzie znalazles takie info o tej ramie? Jezeli chodzi o wybor, ktory kupic, to raczej chodzi mi o zdroworozsadkowy sens praktyczny. Epicon lepszy, pytanie tylko czy do jazdy po dziurach w miescie i komforcie takiego podrozowania jest sens wydawac az tyle ?
marky5 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Coś na temat tego bike'a znajdziesz tu; KLIK KLIK KLIK Jezeli chodzi o wybor, ktory kupic, to raczej chodzi mi o zdroworozsadkowy sens praktyczny. Epicon lepszy, pytanie tylko czy do jazdy po dziurach w miescie i komforcie takiego podrozowania jest sens wydawac az tyle ? Jak najbardziej jest.Zawsze lepiej jest mieć coś lepszego,hyba,że nas na to nie stać.
kayakkielbasa Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 Dzieki Ci Marky. Nie wiedzialem, ze jest cos takiego jak encyklopedia rowerow, coz cale zycie sie uczymy Tak sobie patrze i patrze, ze ten rower mial niby rock shox indy C amora, ktory wazy..1,5 kilo? ciekawe bardzo, w takim razie ktos zrobil niezly interes jak mi go zabral wtedy z roweru i wlozyl tego sztywniaka co mam teraz... http://archiwumallegro.pl/rock_shox_indy_xc_waga_1520g-149184064.html .. zebym uzbroil rower w takiej wagi amortyzator musialbym doplacic kolo tysiaca obecnie..
marky5 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Tak sobie patrze i patrze, ze ten rower mial niby rock shox indy C amora, ktory wazy..1,5 kilo? ciekawe bardzo, w takim razie ktos zrobil niezly interes jak mi go zabral wtedy z roweru i wlozyl tego sztywniaka co mam teraz... http://archiwumalleg...-149184064.html Co do tego amorka,to nie ma zabardzo czego żałować.To elastomerowy archaik z lat 90-tych o malutkim skoku i nieciekawej pracy i cienkich goleniach,tyle,że renomowanej firmy.Frajdy byś z niego nie miał tym bardziej przy twojej wadze zebym uzbroil rower w takiej wagi amortyzator musialbym doplacic kolo tysiaca obecnie.. Używkę jakąś to tak,za nowy w tej wadze,to trzeba słono wyłożyć. Jeśli zdecydujesz się na amora powietrznego,to od razu powinienes zaopatrzyć się w odpowiednią pompkę do niego np. taką; POMPKA ALUMINIOWA BETO DO AMORTYZATORÓW Natomiast jeszcze co do amora,nie ma pewności co do średnicy rury sterowej w tym rowerze może ona wynosić tylko 1 cal czyli 25,4mm mniej od obecnie szeroko stosowanego standartu 1,1/8 cala czyli 28,6mm.Wtedy musiałbyś szukać amorka ze sterówką 1 cal.Powinieneś zmierzyć rurę sterową obecnego widelca. Muszę jeszcze zadać pytanie.Czy w ogóle ten rower nie wydaje się trochę dla Ciebie przymały jak jeżdzisz,bo jak na ten wzrost,to rozmiar ramy powinien być jednak trochę większy.
kayakkielbasa Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Marky, Rower jest troche przymaly, owszem. Tylko jest w bardzo dobrym stanie, i troche mi go szkoda. Poza tym nowy rower to spory wydatek, a moj osprzetowo i jakosciowo jest naprawde niezly. Kupiony byl w 98 roku jako niezly wypas, a rama 20,5 cala byla wtedy w lodzi najwieksza jaka znalazlem. Obecnie myslalem o tym, czy by nie kombinowac z wlozeniem 28calowych kol do niego, ale to sie wiaze z niespodziankami i kombinacjami. Odleglosciowo nawet juz wymierzylem, ze kola by weszly na odpowiednich oponach, znalazlem tez przedluzki (adaptery) vbrake-a, tylko sa jeszcez takie aspekty jak np odleglosc kola od pedalu, ktora sie zmniejsza, blotniki ktorych nie zaloze, i to wszystko razem juz brzmi gorzej. Ale moze mnasz jakies doswiadczenie z tym? moze cos poradzisz, czy takie rzeczy sie robi? dzieki, pozdrawiam.
marky5 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Montowanie kół 28"do ramy do tego nie dostosowanej,to raczej chybiony pomysł.Jak sam zauważyłeś wiąże się to z pewnymi problemami.Ponadto rower przez to nie stanie się większy i wygodniejszy.Może jednak lepiej zamiast inwestować pieniądze w ten rower przeznaczyć je na nową odpowiedniejszą ramę.
kayakkielbasa Napisano 16 Lipca 2011 Autor Napisano 16 Lipca 2011 moglbym, tylko nie skonczy sie na kupnie samej ramy. bo jak rama, to i kola.. a to razem bedzie juz ze 2 tys minimum..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.