Kurczok Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Witam, jako że jest to mój pierwszy post chciałem się przywitać ze wszystkimi hejo ;] Mam problem i nie wiem do końca co jest jego przyczyną, posiadam rower Author Solution rocznik 2007, rower jest zadbany smarowany i czyszczony systematycznie. 1) Podczas szybszej jazdy rower wpada w dziwne drgania które dość silnie czuje na pedałach. 2) Czasem podczas jazdy coś pyka w suporcie lub jego okolicach (ale nie łańcuch). 3) Mimo iż rower jest nasmarowany i wszystko jest dobrze wyregulowane rower strasznie szybko traci prędkość praktycznie cały czas muszę pedałować, kiedyś tak nie było, wiem że części się zużywają ale rower naprawdę ciężko chodzi i szybko zwalnia (klocki hamulcowe są ustawione dobrze, koła nie są scentrowane oraz są odpowiednio napompowane). Jeśli ktoś miał by jakieś pomysły to był bym bardzo wdzięczny za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
martinw Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Podnieś rower i zakręć luźno kołami. Jeżeli szybko zwalnia/ją lub coś strzela/stuka musisz zaglądnąć do piast/y, wyczyścić, nasmarować i odpowiednio skontrować. Możliwe, że za stuki odpowiedzialny jest również bębenek, ale tutaj niedość, że serwis nie łatwy, to jeszcze może nic nie pomóc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 12 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Jeżeli szybko wytraca prędkość to nie suport a piasta w kole ,raczej tył chociaż i do przedniej bym zaglądnął. A jeżeli pyka ewidentnie w suporcie to i on do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kurczok Napisano 12 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Koła obracają się normalnie, nie wygląda aby miały jakieś opory jednak rower wyraźnie zwalnia podczas jazdy :/ Suport pyka ale tylko przy większym nacisku na pedały podczas normalnej jazdy raczej jest ok ale gdy chce przyspieszyć to coś pyka i czuje wibracje w pedałach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Jeśli z piastami jest wszystko dobrze to nie bardzo wiem jak rower może zwalniać chyba, że masz coś z hamulcami np. klocek trze o obręcz ale chyba byś to zauważył. Co do suportu (jeśli to pakiet) to trzeba go wyjąć wyczyścić bo może być na nim rdza, to samo z gwintami na nim i w mufie potem nasmarować i ponownie założyć. Jeśli nie ma poprawy to do wymiany. Sprawdż też ewentualne luzy na pedałach i przede wszystkim ich dokręcenie do ramion korby. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.