Skocz do zawartości

[serwis] Centrowanie koła

terrago

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Mam następujący problem. Chodziłoby mi o wiedzę n.t. samodzielnego centrowania koła (np. wg klocków hamulcowych). Przede wszystkim jakie mogą być konsekwencje nieprawidłowego wycentrowania (np zbyt duży naciąg i "strzelenie" którejś ze szprych), jak tego uniknąć i jak w miarę możliwości we własnym zakresie zliwkidować taką, niewielką centrę bez obaw, że któraś ze szprych może strzelić.

Pozdrawiam, M.

Napisano

A ja od siebie dodam, że warto poeksperymentować jeśli rzeczywiście chcesz się nauczyć.

Skup się na małym odcinku obręczy, reguluj pojedynczo szprychy i patrz jakie rezultaty to przynosi - jak na początek zaczniesz majstrować po całej obręczy to wg mnie wolniej się nauczysz.

Ważne żeby zwracać uwagę na bicie boczne i promieniowe - i w miarę przemian próbować je korygować.

Napisano

Witam!

Mam następujący problem. Chodziłoby mi o wiedzę n.t. samodzielnego centrowania koła (np. wg klocków hamulcowych). Przede wszystkim jakie mogą być konsekwencje nieprawidłowego wycentrowania (np zbyt duży naciąg i "strzelenie" którejś ze szprych), jak tego uniknąć i jak w miarę możliwości we własnym zakresie zliwkidować taką, niewielką centrę bez obaw, że któraś ze szprych może strzelić.

Pozdrawiam, M.

jak nabierzesz duze doswiadczenie to kiedy pstryknieszw szpryche te zle naciagniete wydaja inny odglos :rolleyes:

Napisano
A ja od siebie dodam, że warto poeksperymentować jeśli rzeczywiście chcesz się nauczyć

I najlepiej na początku na jakimś starym kole :icon_mrgreen:

Napisano

A ja od siebie dodam, że warto poeksperymentować jeśli rzeczywiście chcesz się nauczyć.

Skup się na małym odcinku obręczy, reguluj pojedynczo szprychy i patrz jakie rezultaty to przynosi - jak na początek zaczniesz majstrować po całej obręczy to wg mnie wolniej się nauczysz.

Właśnie o to chodzi, że niewielki odcinek jest scentrowany i dlatego trochę mi szkoda za każdym razem oddawać rower do serwisu ;)

Napisano

Jeśli masz jasną, srebrną obręcz to wg mnie dobrym sposobem jest użycie markera (taki do białych tablic jest dobry bo go łatwo zetrzeć), tak żeby przytknąć go do widelca/widełek i zakręcić kołem.

Zrobić ślad z jednej i drugiej strony, i masz już jakąś podstawę do regulacji.

Ja za metodą z hamulcem nie przepadam, bo łatwo stracić rachubę co się poprawiło a co nie - klocek się przesunie lekko, itd.

Markera przez jeden obrót kołem łatwo w miejscu utrzymać.

Pozdrawiam.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...