darekc Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Witam, obecnie posiadam Deore mechaniki i nie jestem do końca z nich zadowolony. Przymierzam się do zakupu nowych hamulców tym razem hydraulicznych, myślałem o XT. Co byście w kwocie 800-1000zł polecili. Mocowanie na IS, tarcze bym zostawił obecne z Deore.
gbates Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 W takiej cenie to: Shimano XT, tak jak piszesz, sporo lepsze od SLX'ów Avid Elixir CR, choć chyba lepiej zaoszczedzić 300zł i wybrać Elixir R za około 600-700zł Formula RX, w cenie ok 700-800zł to mój faworyt Z każdego z powyższych powinieneś być zadowolony.
darekc Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 Dlaczego polecasz Formula? Na razie mój faworyt to XT tańsze tarcze i nie ma w nich DOTA
Andrew Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 xt to jedne z gorszych hamulców. Nawet Deore 595 są od nich lepsze. Ja polecam Formule RX - niezawodne, mocne.
golarz Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 A ja RX odradzam, miałem i się ich pozbyłem, były za słabe.
beskid Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Będzie nie do śmiechu jak wydasz tyle kasy i będziesz niezadowolony. Czemu zwykłe np. DEORE BR/L-M595 za które wydasz połowę z tego co chcesz miały by być złe?? Można jeszcze dostać Deore BR-M535 . Jak już tak szalejesz finansowo to dołóż 200 zł i załóż o razu XTR IM-9852 z 2011.
kubek20 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Ja polecam Formula Oro K24. Fajna modulacja, siła bardzo duża, fajna oferta zamienników klocków, klamka sztywna i lakier na hamulcach też bardzo dobry
gbates Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 W ostatnim czasie używałem Shimano SLX, XT 775, Saint 810 Avid Elixir R i CR Formula RX, The One (ten poprzedni model z mniej wygiętą klamką) Siła hamowania, SLX, XT, R, CR, RX jest podobna, kwestia klocków, regulacji itd - wg mnie to ta sama klasa. Duży minus dla SLX za klamkę, która jest wydmuszką i wg mnie jest za miękka - XT ma kutą klamkę, która robi lepsze wrażenie. Jeśli chodzi o modulacje to co właściciel to opinia, więc na temat modulacji się nie wypowiadam. Jak masz możliwość podotykania tych hamulców, to sobie podotykaj i wybierz te, które Ci najlepiej pasują. DOTa (Formula, Avid) łatwiej dostać, za to Shimano (olej mineralny) się bajecznie prosto zalewa. Jeśli liczy się waga to wybierz najlżejsze, ale chyba jakiejś wyraźnej różnicy nie ma. Formula Oro K24 tak jak pisze poprzednik też jest bardzo ok, tylko wielu osobom się wizualnie nie podoba ;-) Pozdrawiam
darekc Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 Dziękuję za wszelkie sugestie, szczególnie ostatnią wypowiedz. xt to jedne z gorszych hamulców. Nawet Deore 595 są od nich lepsze. Ja polecam Formule RX - niezawodne, mocne. Powiedz mi dlaczego uważasz, że XT to kiepskie hamulce? Chciałbym wydać pieniądze z głową i nie żałować tego wydatku, dlatego wszelkie wypowiedzi szczególnie osób co przejechały trochę z różnymi modelami są ważne (co na plus a co na minus)
Andrew Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 mają źle skonstruowane kanały doprowadzające olej w zacisku. Przez to w temperaturach poniżej 5* C tłoczki przestają odbijać, a skok klamki skraca się. Wada nie zdarza się w każdym egzemplarzu - w jednych jest to bardzo uciążliwe, w innych prawie się nie zdarza. Dodatkowo servo-wave pogarsza jakość pracy klamki - dźwignia naciska się z oporem w początkowej fazie ruchu, jest miękka jak z gumy(chyba wina przewodów). Poczytaj sobie, bo na forum jest od groma informacji na ten temat.
gbates Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Rzeczywiście sporo na forach informacji o problemach Shimano z uszczelkami, kiepskim działaniu przy mniejszych temperaturach, ale też pojawiają się informacje, że nowsze egzemplarze są pozbawione tych przypadłości. Ja w zimę jeździłem na SLX i Saintach 810, nie jeździłem dużo i może dlatego problem u mnie się nie objawił, oba hamulce kupiłem trochę ponad rok temu. Jeździsz dużo w zimę i nie chcesz ryzykować problemów - nie kupuj Shimano ;-)
darekc Napisano 20 Lipca 2011 Autor Napisano 20 Lipca 2011 W zimie za wiele nie jeżdżę, raczej sporadycznie jak ładnie poprószy z rana. Tak poczytałem, trochę przemyślałem i na 90% zdecyduję się na XT
tomke1 Napisano 20 Lipca 2011 Napisano 20 Lipca 2011 W podanym zakresie cenowym możesz też rozważyć nowe XT (M785) lub nowe SLX (M666) - to taka mała podpowiedź żeby bardziej zamieszać w wyborze
dariusz30 Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 a ja mogę zaproponować ci BLM 785 Deore XT za 800 za przód i tył model 2012
tobo Napisano 24 Lipca 2011 Napisano 24 Lipca 2011 Ja zasugerowałbym w tej cenie starsze formule oro k18 lub 24, nowe sztuki. Avidy są nieprzewidywalne co do jakości danego egzemplarza. Jak na razie dobre opinie mają nowe serie shimano. Xt model 2008 to był najgorszy hamulec jakiego używałem. Miałem parę (żeby nie było że to była wina jednostkowego przypadku). Winy za to nie ponosiły przewody, po wymianie na lepsze nic się nie zmieniło.
piotrulek84 Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Mogę porównać xt, cr i rx. Cr miałem przez 8kkm. Rx od 2 tygodni ale już zdążyły zrobić Transalpa i troszkę beskidów. Klamka najwygodniejsza wg mnie jest w cr, modulacja minimalnie też lepsza od rx. Mimo to twarda klamka rx i największa siła hamowania powoduje, że wygrywają z cr. O xt będzie krótko. Nie miałem ale kilka objeździłem u kolegów i były słabsze. Dla mnie odpada
Conquistador Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Z tymi słabo spisującymi sie poniżej pewnych temperatur Xt'kami to niestety fakt. RX to były jedne z fajniejszych hampli jakie mogłem pzretestować - modulacja niezła, klamki ładnie odbijały, a i siła hamowania była naprawdę duza. Natomiast one były chyba pod PM... zdaje się, ze obecnie wszystkei nowe hample sa pod PM, a przynajmniej te produkowane po 2008... Alternatywą mogły by być hayesowskie Traile - te ze wszystkich wymienionych mają największą siłę hamowania, modulacja tez jest ok, natomiast bolączką wszystkich Hayesów są notorycznie ocierające klocki o tarczę i upierdliwy serwis - odpowietzranie. Jest jescze parę innych fajnych hampli, ale nalezałoby wpierw zadac pytanie do jakiego bajka one mają iść i co jest dla Ciebei priorytetem: waga, siła hamowania, efektowny wygląd, trwałość...
darekc Napisano 7 Sierpnia 2011 Autor Napisano 7 Sierpnia 2011 ... ale nalezałoby wpierw zadac pytanie do jakiego bajka one mają iść i co jest dla Ciebei priorytetem: waga, siła hamowania, efektowny wygląd, trwałość... Rower typowo do jazdy XC, sporadycznie maratony, a co jest dla mnie ważne? na pewno siła hamowania, trwałość i wygląd. Obecnie przekonuję się do Avid CR bądź XT z 2012 wyglądają jak XTR więc może przypadłości o jakich pisaliście wyżej zostaną wyeliminowane.
darekc Napisano 30 Sierpnia 2011 Autor Napisano 30 Sierpnia 2011 No i przyszły dziś nowe hample XT 2012 z radiatorami + manetki XT z mocowaniem I-Spec, zamontuję dziś, potestuję, podzielę się wrażeniami.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.