Ada93m Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Jak byście mieli porównać te rowerki pod wszystkimi możliwymi aspektami to który by sie wam wydawał ciekawszy Giant XTC 1 Scott Scale 40 Trek 8000 Mile widziane opinie użytkowników.
marcin1111 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Dla mnie giant - "kultowa" rama, teoretycznie najlepszy amortyzator, pełny napęd xt (poza kastą) ale to najmniejsze odstępstwo spośród tych 3, przede wszystkim manetki są xt a nie slx. Nie śmigałem na żadnym ale i tak nic bym ci nie powiedział bo rower trzeba przymierzyć samemu. Pod każdym aspektem mówisz najbardziej kolorystycznie podoba mi się trek . pozdrawiam
radeks23 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Konkretne rowery, za konkretne pieniądze. Wyposażenie bardzo podobnie. Trek daje dożywotnią gwarancje na ramę, w przeciwieństwie do Scotta i Gianta, przy czym są przypadki gdzie ten drugi, robi problemy podczas reklamacji pękniętych ram, które niestety się zdążają.
adamitsu Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Trek wygląda obłędnie, kupił bym go tylko po to żeby stał w pokoju, a ja siedząc na fotelu z piwkiem gapił bym się na niego godzinami. To tak jeśli miałbym brać tylko aspekt wyglądu bo inaczej to cieszył bym się jak dziecko z każdego.
Megan23 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Jakimś dziwnym zbiegiem okoliczności jeździłem na każdym z nich- tzn. na tym samym Treku, model niższym Giancie, modeli parę wyższym Scoccie . Co mogę powiedzieć: Scale: Prawdziwa żyleta, choć może dlatego, że jeździłem na karbonie ale geometria ta sama. Czyli sam niczego nie ułatwi, wydaje się być nerwowym ale trochę wprawy i jedzie jak człowiek chce. Nawiasem mówiąc to na 90% (jeśli fundusze wystarczą...) będzie mój następny rower . Mimo, iż pozycja jest wybitnie sportowa i wyciągnięta rowerek na swój sposób jest wygodny. Podjechać idzie wszędzie, na zjazdach wymaga odrobiny wprawy i wtedy idzie bez hampli Trek: Bardzo przyjemny rowerek w prowadzeniu dobrze idzie i w górę i w dół- w 100% zgadzam się z testem w MR ale osprzęt za taką cenę nie powala... Giant: Jak dla mnie wybitnie "mułowaty", choć wielu ludzi chwali go za stabilności ja wolę rowery ściganckie- a ten mi jakoś nie podchodzi. Choć trzeba przyznać, że ma najlepszy osprzęt
Sol Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Scale też jakoś specjalnie nie wyróżnia się osprzętem na tle Treka. Wszystkie cierpią od firmowych kół - to powinien być pierwszy cel przy ewentualnym upgrade. Który wybrać to kwestia indywidualnych upodobań. Mi najbardziej leży Trek - jest spokojny, stabilny, a mimo to zwrotny. Z drugiej strony jest ciężki, aczkolwiek ja już się z anoreksji wyleczyłem i te 200-300 g więcej na ramie nie znaczy dla mnie nic, zwłaszcza na tle tego jak rower się prowadzi. Wszystkie są w miarę łatwo dostępne, więc o tym jak jeżdżą najlepiej przekonać się samemu.
sivydym Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Są to wszytko niby "kultowe" ramy, a kult kosztuje. W Treku płacisz za warunki gwarancji, Giancie za wagę ramy, Scale to natomiast rama "od zawsze" w maratonach. Osprzet na podobnym poziomie i praktycznie co wybierzesz będzie dobrym zakupem. Natomiast gdybym dysponwał kwotą ok 6-7k to kupiłbym ten rower: http://www.cube.eu/en/hardtail/pro-composite-series/reaction-gtc-team/ Zmieniona geo wzgledem alu wersji i osprzet na poziomie w.w wielkiej trójki ( jest co prawda fox alps ze stalowa sterówką ten sam co w treku, ale i formula rx ) plus w miarę "lekkie" i sztywne koła. Przeszukując dział "sprzedam" i korzystając z ogłoszenia -30% na Cube rower wyniesie Cię tylko 5k. A karbon to karbon - zupełnie inna jazda niz na alu i waga od razu 10,8 kg na starcie ( rama wazy 1270 gr. ) czyli zejscie ponizej 10 kg to tylko formalność.
Megan23 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Najlepiej napisz ile masz do wydania, jak i gdzie jeździsz
radamenes Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Za tyle kasy wolał bym mieć dożywocie, a osprzęt sukcesywnie wymieniał jeśli nie spełniał by oczekiwań.
supersam Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Mi najbardziej przypada do gustu giant i jego bym wybrał
Ada93m Napisano 13 Lipca 2011 Autor Napisano 13 Lipca 2011 Najlepiej napisz ile masz do wydania, jak i gdzie jeździsz Megan23 patrząc na w.w. rowery łatwo można dojść do tego do czego mi będzie potrzebny rower a także patrząc po ich cenach ok 6500zł widać mój górny limit. Za tyle kasy wolał bym mieć dożywocie, a osprzęt sukcesywnie wymieniał jeśli nie spełniał by oczekiwań. radamenes Więc ze względu na rame wybrał byś Trek'a Mi najbardziej przypada do gustu giant i jego bym wybrał Mnie też jakoś ciągnie do Giant'a ( mam/miałem już 2) ale w ostatnim czasie w mojej okolicy pojawiło się tyle Giantów że człowiek się już nie wyróżnia ( dla niektórych wada, dla innych zaleta ), chciał bym być trochę inny pod tym względem . Giant ma co prawda cały osprzęt XT ale Scott i Trek ustępują mu tylko manetkami i przednią przerzutką. Jeśli chodzi o hamulce Giant i Scott posiadają Avid Elixir 5 a Trek Avid Elixir R może tu coś przesądzi, a może masy Scott podaje 11kg ale do jakiej ramy , nie wiadomo. JA jak bym brał to L lub 19,5' w wypadku Treka. Oj nie wiem , nie wiem
Sol Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Jeżeli nie chcesz opatrzonego sprzętu to pomyśl o Lapierre. Budżetu starcza na Pro Race 300, ale jakby się dało naciągnąć to wziąłbym 400. Ma wszystko co trzeba i w zasadzie nie trzeba myśleć o upgrade.
radamenes Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 radamenes Więc ze względu na rame wybrał byś Trek'a Daje na Trek'a, pojawil sie takowy na alledrogo jak by co Trek 8000
Megan23 Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Dla pewności wolałem zapytać : Za 6500 zł to bym się za cubem porozglądał: http://allegro.pl/nowy-cube-reaction-team-18-2011r-opole-i1705029516.html http://allegro.pl/cube-reaction-gtc-pro-carbon-dhl-free-gliwice-i1694565723.html W tej cenie można kupić karbonowy rower z osprzętem tylko minimalnie odbiegającym od alu.
sivydym Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 ale one są przeciez wciąż do kupienia za 5k... 6,5k to kupujesz taki na hamulcach R1 pełnym XT , Fox z manetką, lekkie koła ok 1600 gramów http://www.cube.eu/en/hardtail/pro-composite-series/reaction-gtc-sl/
Megan23 Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Jak znajdziesz za 6,5k to się opłaca- tyle, że w skiteamie kosztuje 9,5k . Jeśli znajdziesz ofertę za 6500 to sam kupię
emilio3 Napisano 15 Lipca 2011 Napisano 15 Lipca 2011 Z twojej trójki która podałeś to trek, ale dla wyróżniania się z tłumu to cube
lukas76 Napisano 16 Lipca 2011 Napisano 16 Lipca 2011 Witam, z mojego punktu widzenia wybrał bym rower ze względu na ramę i na dożywotnią gwarancję (ja tez tak wybrałem może nie takiego wypasa ale jednak Cannondaila)bo resztę można wymienić a rama to już ..... No i chyba coś z amerykańskich marek bo marki powstałe na dalekim wschodzie nie przemawiają do mnie
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.