Skocz do zawartości

[piasty] - Novatec czy Bophlight ?

kolarz1994

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, w grę wchodzą piasty : Novatec NT-D711SB/ NT-D712SB a Bophlight SUPER RACE. Czym się różnią oprócz ceny i wagi ? Jak się sprawują itp. Proszę o pomoc w wyborze.

Napisano

A3836B A8177B

ja mam i sobie chwalę, jak na razie wiele nie zrobiłem km ale dostraja po dupie

ostatnio łożysko piszczało trochę, sam sobie nasmarowałem, ale można dostać bez problemu bo normalny wymiar

• Mod Team
Napisano

Na przód brałbym lżejszą/tańszą - w zależności na czym bardziej Ci zależy.

Na tył Novatec będzie ok,jednak Boplight to Boplight, ja bym nie zaufał jeśli chodzi o piastę tylną.

Napisano

Na przód brałbym lżejszą/tańszą

i łatwą w utrzymaniu...

w Boplighcie Race gdy już padły mi łożyska ( po dwóch sezonach ) miałem spory kłopot z ich znalezieniem. normalne są albo troche większe albo troche mniejsze. udało się :) jedno znalazłem w warszawie drugą sztuke gdzieś indziej :)

minimalnie cięższy Novatec to już najnormalniejsze łożyska.

co jeszcze??

bębenek a jak :)

koledze po ok 20km przestal się kręcić. coś jak górskie ostre. po wymianie gwarancyjnej troche więcej pojeździł bo z dwa sezony ( lest lekki no i większość km robi na treningówce ). później zaczą kręcić się w obie strony :blink:

chosen??

tym bębenki też potrafią kręcić się w obie strony :voodoo:

obecnie koledzy od Boplighta i od Chosena też, używają D712 i jest ok. u mnie w D712 pojawił się luz ale to po błotnym maratonie i myciu Karcherem. polałem piaste troche za bardzo i woda dostała się do środka. łożysko od strony bębenka przestało się kręcić. po rozruszaniu kręci się ale właśnie z luzem.

Napisano

łożyska do Chosena(przynajmniej tego co ja mam) są dostępne bez problemu, nawet oryginalne http://sklep.proletaryatbmx.pl/czesci,czesci_zamienne,110,inni_lozyska.html

A bębenek to nie wiem, wiem że w jakimś tam modelu szybko padają, ale znajomy z serwisu dzisiaj zobaczył jak u mnie to wygląda i jest inaczej rozwiązane

Na razie jeździ bez problemu :whistling:

O piastach z Boplight'a też za wiele dobrego nie słyszałem

Napisano

W tym roku zaplotłem koła na Novatec'ach 711/12. Koła pięknie się kręcą.Do tej pory przejechały około 3000km w tym kilka maratonów, mam wrażenie że obecnie kręcą się jeszcze lżej niż tuż po zakupie. Kilka dni temu oddałem koła do serwisu na kontrole naciągów itp. Piastom kompletni nic nie dolega. Uszczelnienie jest bardzo dobre. Osobiście polecam!

Pzdr

Napisano

łożyska do Chosena(przynajmniej tego co ja mam) są dostępne bez problemu, nawet oryginalne http://sklep.proleta...ni_lozyska.html

Trochę drogie te łożyska, no ale ważne, że w końcu są. Standardowe łożyska do piast kupuję bez problemu za 3-5zł/szt.

Novateca 711 mam na przodzie, nakręciłem 2000km absolutnie bez problemów. Kółko się kręci bez oporów tak jak na początku. Przy takim przebiegu wymieniałem już łożyska w tylnym Woodmanie także wnioskuję, że Novatec dał lepsze uszczelnienia albo łożyska. Niedługo na tył powędruje 712, także dla mnie komplet 711+712 jest optymalny.

Napisano

@kolarz1994, w sumie to racja

Ja jak kupowałem to nie było takiego wyboru(jakieś dwa lata temu)

tzn było ale drogo wszystko

Boplight na dzień dobry odpadł :whistling:

A chosen się pojawił, nawet dobra cena, i wiedziałem że nie ma problemu z łożyskami

Cały czas patrzę czy jest bębenek, ale nigdzie nie mogę znaleźć.jak by się rozsypał

Muszę też kupić klucz do kasety i zobaczyć czy nie ma wżerów po kasecie, bo mam slx-a a tam tylko trzy są na pająku

Gdzieś tam czytałem że w tej piaście tylko na tarcze poszedł właśnie korpus przy bębenku i ponoć że te czerwone są kiepskie

Jak na razie jeżdżę i nie ma problemu poza smarowaniem łożyska

Ciekawe jak ten novatec

Dla mnie na pierwszym miejscu liczy się dostępność części i ich cena oraz czy sam sobie zrobię z nią, później waga(albo na odwrót :icon_lol: ) no i cena

Napisano

w dwóch Chosenach spotkalem się z przekręconym bębenkiem. na wymianie gwarancyjnej dostały nowe bębenki niby lepsze które też się przekręciły. osobiście nie skusił bym się na piasty tej marki. chodzi mi o tył bo przód to wiadomo że nie ma się co popsuć.

Novatec wydaje się najsensowniejszym wyborem w tej kategorii cenowej :)

Napisano

A jak z żywotnością novateców, chodzi mi o łożyska itp, są łatwo dostępne w porównaniu do bopa ? , Jeździł/jeździ ktoś na tych novatecach ?

Napisano

Chłopie (aka kolarz1994),

ktoś wcześniej napisał, że zrobił na Novatec'ach 2.000 km i się kręcą dalej zajefajnie.

Wydaje mi sie, że to dobre referencje. Tym bardziej, że sezon z 2.000 km to już nie jest tak źle.

Dodatkowo - Chosen i Boplight - podobno (podobno powatarzam) podobna konstrukcja

Ja po długich szuakaniach zaplatam teraz koła na Novatec'ach 711/712 (najtaniej w Pl ma chyba bikestacja, ja mam z e'bay'a jeszcze)

Moja dziewucha ma Boplight'y sport - mają bardzo mały luz, więc nie masz laga, ale kupione używane a właściciel mówił, że ostrzej jeżdżone padają jak muchy.

Poza tym upierdliwie brzęczą, wolę juz głośny stukot DT.

Jeśli chodzi Ci o trwałość - wg. wszystkiego co piszą - bierz Novatec'i.

Cena niezła, jakość niezła, brać, zaplatać i jeździć !!! :)

M

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...