Emcio Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 Witam. Szukam nowego pojazdu, ponieważ mój markokesz z lekka się sypie i moim zdanie nie opłaca się inwestować w nowe części (trzeba by było wymienić 70-75% części). Budżet jaki sobie wyznaczyłem to 1500 max 1600 zł. Przeszukując nasz wspaniałomyślny internet natrafiłem na rower Gianta a dokładnie model Revel 2 z 2011 jak i z 2011. [link do roweru z 2011] http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/revel.2/7730/45609/ [link do roweru z 2012] http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/2012.revel.2/7730/49304/ Mam pytanie dotyczące tych rowerów. Który z tych dwóch jest bardziej opłacalny (ma lepsze podzespoły) ? Czy ich podzespoły są warte tej ceny ? Czy przy odpowiednim użytkowaniu i serwisowaniu te sprzęty potrzymają jakieś 4 lata ? Czy za te pieniądze będzie to dobry zakup czy może za podobne pieniądze można mieć coś lepszego ? Od razu mówię, że rowery marki Kross odpadają (nie mam przekonania do tej firmy). Z góry dziękuje Pozdrawiam.
MMMAAACCC7 Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 może to zabrzmi chamsko ale to badziewne rowery, szukaj levla a2, w tej cenie masz czasem levle a4 lub dużo niższa budżetowo schwinn mesa
Emcio Napisano 11 Lipca 2011 Autor Napisano 11 Lipca 2011 może to zabrzmi chamsko ale to badziewne rowery, szukaj levla a2, w tej cenie masz czasem levle a4 lub dużo niższa budżetowo schwinn mesa Możesz uzasadnić dlaczego tak myślisz ? (chodzi mi o twojej wypowiedzi na temat tych rowerów) Jak już wcześniej pisałem rowery firmy Kross mnie nie interesują.
rastatajm Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 Jeśli nie masz przekonania do firmy to proponuję poświęcić trochę czasu i poczytać wątki na forum. Wiele osób je zachwala i poleca więc coś w tym jest... Moim zdaniem to bardzo dobre rowery i niczym nie odstępują np od Giantów w tej klasie, a cenowo wychodzą lepiej.
Emcio Napisano 11 Lipca 2011 Autor Napisano 11 Lipca 2011 UP Czytałem nie tylko na tym forum lecz także na innych stronach. Zdania są podzielone, niektórzy zachwalają tą markę jedynie przez podzespoły jakie oferuje, a inni kryrykują ją za słabą jakość ramy. W kręgu moich znajomych którzy dużo jeżdżą na rowerach mam kilku znajomych którzy posiadają i użytkują Krossy. Wszyscy narzekają na wytzymałość ramy, większości rama się wygina (przy mocniejszym naciśnięciu na siodełko widać jak rama się gnie) innym spawy puszczają lub w ogóle pękają. Jeden z nich po przebiegu 3000km dwa razy spawał ramę. Zaznaczę, że normalnie użytkował rower bez żadnych wygłupów oraz dziwactw na nim wyprawianych. Patrząc nawet na jakość spawów nie są one tak idealnie zrobione. Szczerze mówiąc po tym jak spawałem swojego markokesza to już mi lepiej spawanie wychodziło i spawy wyglądały na trwalsze. Moim zdaniem Krossy są robione w sposób, że dają dobry osprzęt ale traci przy tym rama. Dlatego marka Kross oraz rowery tej marki jakoś mnie nie przekonują i wolałbym nie mieć z nimi doczynienia.
MMMAAACCC7 Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 te rowery odpadają z racji strasznie słabego osprzętu, poziomu rowerów z supermarketu z wyolbrzymioną ceną, obejrzyj ten ROWER skoro nie lubisz krossów, znam użytkownika tej ramy i nie narzeka, wręcz przeciwnie a do tego wysoka grupa osprzętu
Emcio Napisano 11 Lipca 2011 Autor Napisano 11 Lipca 2011 Czy w przedziale cenowym w jakim chce się zamknąć nie będzie lepszy przypadkiem ten Schwinn niż ten co wysłał MMMAAACCC7?? http://allegro.pl/schwinn-mesa-gs-model-2010-deore-wyprzedaz-lublin-i1709398198.html
MMMAAACCC7 Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 osprzęt podobny, tylko w jednym sram w drugim shimano, słabszy amor [rock szoki to już dosc wyższa grupa amorów]
rybciasum Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 To jeżeli nie Kross to może dołożyć trochę do Unibike Evolutiona ??
Emcio Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 To jeżeli nie Kross to może dołożyć trochę do Unibike Evolutiona ?? Właśnie go znalazłem. http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-evolution-2010.html Tylko jest problem. Na Evolution z 2011 mnie nie stać a z 2010 nie ma już ramy w moim rozmiarze. Jest to jedyny Evolution jakiego znalazłem w internecie. A czy alternatywą dla Evolution nie jest przypadkiem Kellys Quartz ? http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kelly-s-quartz-2010.html#fragment-4 Z tego co wyczytałem mają takie same podzespoły, tylko amortyzatory się różnią. Czy kupno takiego Evolution lub Quartz'a będzie lepszym wyborem niż kupno Revel 2 ?
Tomq Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Jeździłem na REVEL 1 DISC 2011 i był bardzo przyjemny - wręcz bardzo komfortowy turystyk. Myślę, że teraz, jak już zaczyna wchodzić kolekcja 2012 to te z 2011 zaczną tanieć i w miare tanio wyrwiesz Revel 1 na hydraulicznych hamulcach. W V-brakei się już nie pchaj bo to relikt poprzedniej epoki.
rybciasum Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 W V-brakei się już nie pchaj bo to relikt poprzedniej epoki. Co Ty pieprzysz w ogóle? Zobacz ile osób jeżdżących tutaj używa v-brake, każdy wie że dobra v-ka jest lepsza od taniego mechanika, a nawet od taniego hydraulika ...
MMMAAACCC7 Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 tomq co ciekawego jest ee w tym revel1 disc? kiepściutki osprzęt z podejrzanymi dla mnie hydraulikami? wg mnie te gianty to przereklamowane buble, w tej cenie to już można dostać univegę porządną, polskiego rometa ramblera z deorką z tyłu, i wiele innych, a jeśli zależy Ci na tej klasy osprzęcie to weź cube`a, ten sam osprzęt tylko solidniejsze ramy [czyt-sprawdzone} lub nawet i szpeca
MMMAAACCC7 Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 no wiesz, nie widzialem żeby ktokolwiek jeździł na zawodach na giancie, ogólnie jest to marka częsciej kojarzona z makrokeszami komunijnymi niż wyższą grupą rowerów
Krzyq Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Oj MMMAAACCC7 grzeszysz Giant to firma, która na technologie wydaje olbrzymie pieniądze Niestety się cenią, ale nie mają nic wspólnego z makrokeszem.
rybciasum Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 no wiesz, nie widzialem żeby ktokolwiek jeździł na zawodach na giancie, ogólnie jest to marka częsciej kojarzona z makrokeszami komunijnymi niż wyższą grupą rowerów Nie zgodzę się, chociażby ramy Gianta XTC, http://www.forumrowerowe.org/topic/61150-rower-giant-xtc-2010-by-sorc/ http://www.forumrowerowe.org/topic/74943-9678g-giant-xtc-by-mjotka/ http://www.forumrowerowe.org/topic/48103-9458g-giant-xtc-by-skiba-tg/ http://www.forumrowerowe.org/topic/47070-8828g-giant-xtc-by-wax/ jeszcze jakieś pytania na temat ram giantów? Wiadomo że Revel a XTC to inna półka, ale nie pisz bzdur typu Giantów nie widać na maratonach... Za takie posty jak Twoje MMMAAACCC7 powinni wstawiać tutaj punkciki karne
Kosma Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 sam mam gianta i twierdze ,ze to jest solidny tajwanski produkt. zero finezji , ale solidnie. masz fantazje to kup cos z jajem.
Cyprian Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 no wiesz, nie widzialem żeby ktokolwiek jeździł na zawodach na giancie, ogólnie jest to marka częsciej kojarzona z makrokeszami komunijnymi niż wyższą grupą rowerów Jak widać ilość postów na forum nijak przekłada się na cokolwiek... W tym momencie bez problemu dostaniesz 10%-20% na rowery tegoroczne więc nie musisz nawet szukać czegoś z 2010r. Co do Gianta na pewno nie będzie miał takiego stosunku cena do jakości jak choćby kross, unibike itp. ze względu na wyrobioną markę, która swoje kosztuje to samo masz choćby z Trekiem. Ostatnio serwisowałem znajomemu shwinna z twojego segmentu cenowego i bardzo mnie zaskoczył ramą.. bardzo fajne kształty, naprawdę pożądanie wykonana, fajny lakier i malowanie.. Wszystkie te marki w takim przedziale cenowym mają bardzo zbliżone ramy przez podobnego chińczyka są robione, a osprzęt sporo może się różnić Jeszcze może małe pytanie ile zamierzasz na tym rowerze jeździć jak często i w jaki sposób? P.S. Jako, że każdy się uczy całe życie 'MMMAAACCC7' giant na "dużych" cyklach maratonów jest jedną z najliczniej obsadzanych marek..
Emcio Napisano 14 Lipca 2011 Autor Napisano 14 Lipca 2011 W okresie letnim dziennie jakieś 20-30 km W okresie szkolnym, żeby dojeżdżać do szkoły czyli 15km w jedną stronę (zima oczywiście odpada ;p) Ogólnie to jazda po asfalcie i czasami jakaś wycieczka przez las po utwardzonych i nie utwardzonych ścieżkach. Czyli 60% asfalt, 40% las. Co do postu MMMAAACCC7, że Giant nie występuje na zawodach itp. Oglądam transmisje z Tour de France i najczęściej prócz Trek'ów widzę Gianty.
moojmisiu Napisano 14 Lipca 2011 Napisano 14 Lipca 2011 Tak? To wymień teamy, które jadą na rowerach marki giant A może Ci się pomyliło z Gitane? Giant to nie jest firma-krzak, to jeden z największych producentów ram na Tajwanie, a przy okazji i na świecie, Xtc to model dość popularny na trasach wyścigów, szczególnie w Polsce, Anthem w sumie też. I to pomimo faktu, że nie mają w naszym kraju żadnego teamu, a czasem robią problemy z reklamacjami (co ciekawe - w szwedziarni mają zupełnie inne podejście do klienta). Revel ramę do rekreacyjnego jeżdżenia ma całkiem ok, ale osprzętem przy swojej cenie szału nie robi. A znajomych znajomych z pękającymi krossami to między miejskie legendy wkładam (owszem, zdarza się, że komuś pęknie, ale nie jest to nagminne, chyba że koledzy kupują hexagony i jadą do dirtparku)
Emcio Napisano 14 Lipca 2011 Autor Napisano 14 Lipca 2011 UP. Proszę http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/news/article/rabo.riding.high.at.tour.de.france/15111/ na wczorajszym etapie jeden z grupy Rabobank(L. Boom) był w grupie uciekinierów, lecz 1,5km przed końcem cały peleton ich złapał ale lekko odchodzimy od tematu. EDIT. Poszukiwania nowego roweru zakończonę Zdecydowałem się na Kellys Quartz Teraz jeszcze pozostał wybór tylniej przerzutki. Do wyboru mam SHIMANO Deore M531 SHIMANO Deore M591 SHIMANO Deore M592 Która z wymienionych Deore będzie najlepsza/najwytrzymalsza i wogóle Naj ??
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.