Skocz do zawartości

[amortyzator] już prawie kupiłem ale...Tora Solo Air 318 vs Epicon 2011

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

Większosć rowerów ma rurę sterową dostosowaną do sterów ahead 1 1/8 cala. Rura sterowa tappered ma powiekszona srednicę przy koronie pod łożyska 1 1/2 cala.

_I4I6440crop.jpg

Możesz zmierzyć średnicę rury sterowej zdejmując top capa - 1 i 1/8 cala to 2,85 cm Sprawadź w specyfikacji roweru rodzaj sterów lub napisz na forum jakim dysponujesz.

Mocowanie 15QLC to stosunkowo nowy standard mocowania przedniego koła ,który w zamyśle ma zwiększyć sztywność połączenia między amorkiem a kołem- jest wypadkową mocowania 9mm ( najczęściej spotykanego w XC) a 20 mm ( DH, FR). Oprócz amorka konieczna jest piasta pod 15mm.

Mocowanie wygląda tak

srs-xcr-lo-15qlc-1.jpg

@maciejski Tłumaczenie idiotyczne, fakt. Ale to Ty "mijasz się z prawdą". Rocznik 2010 to nadal SF9. Nie wiesz, nie pouczaj.

Strona Suntour mówi co innego. Wchodzisz w fork 2010 i wszystkie ich amorki mają symbol SF10. SF9 to modele 2009. Chyba, że się mylę i jest tu jakaś głębsza filozofia, której Suntour nie ujął na swojej stronie.

Co to jest 15QLC dokładnie. Jak sprawdzić co pasuje do mojego roweru?

15QLC- amortyzator na oś 15mm z mocowaniem własnym Suntoura

Do tej pory najbardziej popularnym standardem było 9mm, teraz w lepiej wyposażonych rowerach stosuje się zaciski kół o powiększonej średnicy, właśnie 15 lub 20mm, dla zwiększenia sztywności połączenia koła z amortyzatorem i ramą.

Strona Suntour mówi co innego. Wchodzisz w fork 2010 i wszystkie ich amorki mają symbol SF10. SF9 to modele 2009. Chyba, że się mylę i jest tu jakaś głębsza filozofia, której Suntour nie ujął na swojej stronie.

Czyżby? - http://www.srsuntour-cycling.com/index.php?screen=sh.product_series&tnid=2554 - u mnie większość widelców z listy na 2010 rok ma oznaczenie SF9, a tylko te, które weszły do sprzedaży w 2010 roku (dwie ostatnie pozycje) mają oznaczenie SF10.

Padło przedtem pytanie o tłumienie kompresji. Nie wiem, czy chodzi o to, ale w wersji sf9 lod, którą posiadam (aktualnie leży w szafie w pralni) czuć było różnicę w szybkości kompresji w zależności od tego, jak była ustawiona dźwigania blokady, przy czym zasadniczo były trzy wyczuwalne ustawienia: całkowicie odblokowany (na trzech pierwszych "klikach" od lewej), mocno stłumiony na przedostatnim i zablokowany na ostatnim.

A to numer, rzeczywiście, przeglądałem stronę Suntoura milion razy w poszukiwaniu różnic SF9/SF10/SF11 i jakoś wbiło mi się do głowy, że jest tak jak pisałem.

Jednak nie zmienia to faktu, że SF9 może być 2009 i 2010 a facet z allegro nie wiem sam co sprzedaje i wciska dziwne teksty.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...