robertrobert1 Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Takie zachowania to norma w stołecznych blokowiskach ale niestety także w osiedlach zabudowy rozproszonej. Przykładem jest moja sąsiadka, która podjeżdża samochodem 300 m pod szkołę by zaparkować na chodniku 100 m od szkoły. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 Nie wierze, że jakiekolwiek służby dojechałyby na wieś oddaloną od miasta 10 czy 15km po jakąś pierdołkę typu źle zaparkowany samochód. Czasem tu się można mocno zdziwić. Czasem prowincja działa lepiej niż "wielkie miasto" I nadal powinni byc w 5 min w zasadzie powinni być zanim ty zdążysz ich poinformować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 16 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2013 I nadal powinni byc w 5 min Zejdz na ziemie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blat23 Napisano 17 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Schemat postępowania jak ktoś chcę coś zgłosić na policję / straż miejską lub gminną. 1) Przeczytać Ustawę PORD, w szczególności art. 49 2) Dowiedzieć się czy w danej miejscowości jest policja / straż (niektóre miejscowości nie mają straży, jak nie wiadomo - dzwonić na policję, powinni przekazać sprawę lub w najgorszym razie podać numer telefonu) Dla zawziętych: 3) zrobić zdjęcie w taki sposób, żeby było dokładnie widać naruszenie przepisów PORD, oraz numery rejestracyjne auta (np. kadr ze znakiem B-36 i samochód, albo zdjęcie pokazujące zatarasowanie samochodem przejścia dla pieszych, albo zbyt małą odległość od skrzyżowania itp. itd.) 4) zdjęcia dotyczące jednego pojazdu zgrywamy na płytę, piszemy papierowy list w którym opisujemy wykroczenie i wysyłamy na adres straży miejskiej / policji (patrz punkt 1) 5) czekamy na wezwanie w charakterze świadka, policja/sm/sg spisuje zeznania i podejmuje dalsze działanie Skuteczność metody: duża Czasochłonność metody: duża Dla mających trochę mniej czasu: 3) zadzwonić po SM/Policję (numer tel. dla Warszawy 986 - z komórki 986 a nie 22986!) i opisać wykroczenie 4) opcjonalnie można poprosić o podanie numeru zgłoszenia 5) SM/Policja ma OBOWIĄZEK sprawdzić dane zgłoszenie, możemy po kilku dniach zadzwonić i dowiedzieć się o podjętych działaniach jeśli mamy numer z punktu (4) Skuteczność metody: średnia Czasochłonność metody: znikoma Niestety ten drugi wariant oznacza zwykle, że SM wypisuje wezwanie i wsadza je za szybę (tylko w nielicznych przypadkach można odholować pojazd, nigdy nie można wystawić mandatu w takiej sytuacji). Pojazd może sobie tam stać i przez miesiąc dopóki ma za szybą wezwanie to nic więcej zrobić nie można niestety. Kierujący ma 7 dni na stawienie się w celu złożenia wyjaśnień, jeśli tego nie zrobi sprawa automatycznie kierowana jest do sądu rejonowego. Artykuły na pojazdy stojące w niedozwolonych miejscach: 1) Najważniejszy - Art. 49 ustawy PORD 2) Art. 45 p 4 w towarzystwie ustawy o drogach publicznych (np. zajęcie pasa drogi - czyli parkowanie za chodnikiem, niekoniecznie nawet w pasie zieleni, pas drogi w zależności od kategorii drogi rozciąga się na 6m w przypadku drogi lokalnej do 30m w przypadku autostrady - wg. art. 43 p. 1 ustawy o drogach publicznych) 3) niszczenie zieleni (wystarczy jedno koło na trawniku) - Art. 144 KW w przypadku terenów publicznych, lub 124 w przypadku terenów prywatnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezrok Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Warszawa, +/- 0730. Czerwona kropka - szofer w Skodzie Fabii (kombi) z numerami WKxxxxx - pozdrawiam serdecznie! Czarna 'strzałka' - rowerzyści Żółta strzałka - mój tor jazdy. Zapala się zielone, ruszam, rowerzyści z przeciwka jadą, kapelusznik w Skodzie ich przepuszcza, dojeżdżam na jego wysokość, patrzymy na siebie, gość nagle rusza i trąbi... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ElDiablo Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 kapelusznik w Skodzie Już sam kapelusz włącza u mnie wszystkie czerwone lampki jak takowego widzę. Zwłaszcza proszę mi wybaczyć szanowne Panie jak widzę kobitkę w kapeluszu......ojjjjjjj trza uważać....zawsze!!!! patrzymy na siebie, gość nagle rusza i trąbi... Dwa wyjścia..albo się nie spodobałeś, albo.....ów pan uznał że działa zasada "prawej ręki", był po prawej więc wg tego poglądu miał pierwszeństwo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 19 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Pojazd może sobie tam stać i przez miesiąc dopóki ma za szybą wezwanie to nic więcej zrobić nie można niestety. Kierujący ma 7 dni na stawienie się w celu złożenia wyjaśnień, jeśli tego nie zrobi sprawa automatycznie kierowana jest do sądu rejonowego. Polska i jej wspaniałe przepisy... Na amerykańskich filmach aż przyjemnie się patrzy jak odholowują auto gościowi/babce za samo złe parkowanie, a w naszym ukochanym kraju nawet jak jakiś cham postawi auto na środku chodnika przed przejściem to mu karteczkę w szybę wsadzają. Żenada... Bezczelny cham, ktory parkowal pod klatka, gdzie nie pomagaly grzeczne uwagi sporej ilosci mieszkancow zostal utemperowany. Wiesz jak? Karnymi ######ami, tak, ze zekleili mu przednia i tylnia szybe. Po kilku takich razach nagle znajduje sie miejsce na parkingu, ktore przewaznie bylo (gosc omijal parking szerokim lukiem i zapier...ac po chodniku parkowal pod klatka). Aczkolwiek ostatnio jego zona robi to samo wiec w powietrzy lataja juz kut...sy. Karne członki są dobre jeśli gdzieś po drodze natkniemy się na zaparkowane po chamsku auto. Jeśli problem stwarza sąsiad o wiele lepszą metodą będą regularne telefony na SM. Na pewno dotkliwszą karą będzie 100pln mandatu plus jeszcze punkty niż naklejka. Dla zawziętych: 3) zrobić zdjęcie w taki sposób, żeby było dokładnie widać naruszenie przepisów PORD, oraz numery rejestracyjne auta (np. kadr ze znakiem B-36 i samochód, albo zdjęcie pokazujące zatarasowanie samochodem przejścia dla pieszych, albo zbyt małą odległość od skrzyżowania itp. itd.) 4) zdjęcia dotyczące jednego pojazdu zgrywamy na płytę, piszemy papierowy list w którym opisujemy wykroczenie i wysyłamy na adres straży miejskiej / policji (patrz punkt 1) 5) czekamy na wezwanie w charakterze świadka, policja/sm/sg spisuje zeznania i podejmuje dalsze działanie Skuteczność metody: duża Czasochłonność metody: duża I to w epoce powszechności internetu. Czemu nie można wysłać zdjęcia i zeznań w formie elektronicznej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blat23 Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 I to w epoce powszechności internetu. Czemu nie można wysłać zdjęcia i zeznań w formie elektronicznej?Bo to jest policja, a policja tak jak wszystkie służby i urzędy - kochają papier, dodatkowo przy wysyłce pocztowej ma się potwierdzenie nadania, co z kolei oznacza, że można domagać się rozwiązania sprawy, gdyby z jakiegoś powodu nic się nie działo (bo mail trafił do spamu). Jednak prawdziwym powodem jest po prostu to, że mail z filmem/zdjęciami może nie przejść i sprawa umiera. Trzeba pamiętać, że policjanci nie mogą odtwarzać materiałów z nieznanych źródeł na niechronionym sprzęcie, czyli tu musi być cała procedura. Zgłoszenia można jednak wysyłać drogą elektroniczną: http://wrd.policja.waw.pl/portal/wrd/923/864/Wydzial_Ruchu_Drogowego_Komendy_Stolecznej_Policji.html W korespondencji kierowanej do Wydziału Ruchu Drogowego Komendy Stołecznej Policji (w tym za pośrednictwem poczty elektronicznej), należy wskazać: * imię i nazwisko, * dokładny adres zamieszkania (miejscowość, kod pocztowy, ulicę, nr domu, nr mieszkania), * dokładny opis sprawy. Warto się postarać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 19 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Trzeba pamiętać, że policjanci nie mogą odtwarzać materiałów z nieznanych źródeł na niechronionym sprzęcie, czyli tu musi być cała procedura. Kolejny bezsens. Wiadomo że RARy, Zipy cze EXEki to mogą być groźne, ale zdjęcie w popularnym jpgu raczej nie będzie zawirusowane. Poza tym można zdjęcie/a wrzucić na jakiegoś hosta i w mailu podać tylko linki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezrok Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Już sam kapelusz włącza u mnie wszystkie czerwone lampki jak takowego widzę. Zwłaszcza proszę mi wybaczyć szanowne Panie jak widzę kobitkę w kapeluszu......ojjjjjjj trza uważać....zawsze!!!! i do tego z wąsem ! Dwa wyjścia..albo się nie spodobałeś, albo.....ów pan uznał że działa zasada "prawej ręki", był po prawej więc wg tego poglądu miał pierwszeństwo Na ciepłego to ja raczej nie wyglądam a jeśli masz rację co do drugiej opcji - chyba trzeba by szofera wysłać na dodatkowe kursa zanim z kogoś zrobi inwalidę albo co gorsza mokrą plamę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blat23 Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 i do tego z wąsem ! Na ciepłego to ja raczej nie wyglądam a jeśli masz rację co do drugiej opcji - chyba trzeba by szofera wysłać na dodatkowe kursa zanim z kogoś zrobi inwalidę albo co gorsza mokrą plamę w takich to najlepiej byłoby rzucać kamieniami, albo innymi ciężkimi przedmiotami. Niestety jest to zabronione w KW (art. 76) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
KrisK Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 A czy bezczelność w stosunku do innych kierujących też można tutaj wpisywać? Bo dzisiaj gość próbował mi auto staranować (pomyślałem, każdemu się zdarza zagapić ) przeprosił... 300m dalej jak zatrzymałem się żeby puścić kobietę na pasach ten sam delikwent prawą mnie wyprzedził.... Zdziwiony wielce był jak mu kazanie puściłem na następnych światłach... ale zdjęcie w popularnym jpgu raczej nie będzie zawirusowane Oj a czemu by nie? niestety moja kolekcja wirusów "uleciała z dyskiem" bo bym ci wysłał kilka fotek z wirusami Jpg jest świetnym nośnikiem. Od bardziej zaawansowanych po proste świrusy w php (te z php to nie do końca świrusy ale cel tan sam atak na obca maszynę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 19 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Jeśli gość jedzie szybciej ode mnie to ja mu robię miejsce, jeśli stwarza zagrożenie to ja go blokuję. Zawsze kierowca znajdzie sposób na rowerzystę tak samo jak rowerzysta znajdzie sposób na kierowcę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Karas09 Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 A skąd wiesz, że stwarza zagrożenie (tym bardziej jak jest za Tobą) a kiedy możesz go przepuścić i jak stwierdzasz, że nie sprawia zagrożenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 20 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Jeśli kiedyś zdarzy Ci się, że ktoś w imię zasady "co się będę wlekł za rowerzystą" zacznie Cię wyprzedzać wpychając się praktycznie na czołówkę z nadjeżdżającym z przeciwnej strony pojazdem, zrozumiesz. I niech to będzie jeszcze wiadukt lub zabezpieczony barierkami ciąg zakrętów w różnych kierunkach. I sam robię podobnie. Są takie miejsca, gdzie nie ma zmiłuj, jadę praktycznie przy osi jezdni. Ale w pierwszym miejscu, gdzie czuję się bezpiecznie, grzecznie usuwam się na pobocze, czasem nawet macham ręką, by mnie wyprzedzono. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 No to dzisiaj miałem okazję sobie się powydzierać na kierowcę. Myślałem że już mnie nic nie zaskoczy, a tu pan nie dość że próbował wymusić na mnie pierwszeństwo na przejeździe dla rowerów wzdłuż drogi z pierwszeństwem z której on skręcał w prawo przecinając mój tor jazdy, to jeszcze raczył mi zwrócić uwagę, że: "rower się przez ulicę przeprowadza" (sic!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 21 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 A skąd wiesz, że stwarza zagrożenie (tym bardziej jak jest za Tobą) Ma oko z tyłu głowy....czyli posiadam lusterko. A w ruchu drogowym mam obycie przez ponad 25 lat więc po jednym ruchu widzę czy gość jest piratem czy pierdołą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 21 Czerwca 2013 Mod Team Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 A czy bezczelność w stosunku do innych kierujących też można tutaj wpisywać? Myślę że jest to nawet bardzo wskazane. Po co robić w tym temacie wojnę kierowcy vs. rowerzyści? Za to warto potępiać głupie postępowanie KAŻDEGO uczestnika ruchu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darkbudda Napisano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2013 Na corocznych Wielkich Przejazdach Rowerowych ,skanduje się "drogi dla rowerów nie dla kontenerów" ale... w tym przypadku jest inaczej,szkoda bo z czasem nasze ścieżki będa w remoncie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
blat23 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Wczoraj się zbulwersowałem. Na światłach minąłem samochody czekające do skrętu w prawo. Między nimi stała kobieta w srebrnym dostawczaku w stylu Renault Kangoo. Ja pojechałem dalej i cisnę mocno. Nagle słyszę za sobą ciągły, nieustający dźwięk klaksonu. Obracam się - szlachta w Kangoo jedzie. Mija na gazetę, a jakże. Niech plebs na rowerach ulicą nie jedzie! Na światłach kolejnych już byłem za nią, ale nie chciałem jej wyprzedzać bo by mnie teraz jeszcze potrąciła (zresztą ustawiła się tak, że prawymi kołami niemal na wysepkę wjechała, żeby broń Boże, plebs jej nie wyprzedził. No takich to bym tylko traktował obrywając lusterka, rysując karoserię kluczem, albo rzucając kamieniami w tylną szybę. No w ostateczności na środku przedniej (mam długie ręce) naklejałbym karną dzidę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
robertrobert1 Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Jak paniusia trąbi to się natychmiast zatrzymuje na środku pasa, niespiesznie ściaga kask i rękawiczki, równie nieśpiesznym krokiem podchodzi się do paniusi a gdy paniusia otworzy okno uprzejmym głosem się pyta ...Czy coś się stało...W czym mogę pomóc szanownej Pani... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Nezrok Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Myślałem, że niewiele mnie zaskoczy ze strony kierowców w naszym kraj - a jednak! Wracam wieczorem (ok. 21) z Parku Szczęśliwickiego DDRem, dojeżdżam do świateł na krzyżówce z Orzeszkowej i mało z roweru nie spadłem. Ulicą Bitwy Warszawskiej od Grójeckiej tnie puszka, na środku ulicy wysepka, brak opcji skrętu w jego lewo (tak przynajmniej wynika z budowy drogi). Ułańską fantazją, przeciął jezdnie przed wysepką i wjechał sobie w Orzeszkowej. Gdybym nie wyłapał manewru tego oszołoma, pewnie zostałbym jego pasażerem. Mapka 'poglądowa' - http://goo.gl/maps/iIoOI Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Publius Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Nie tylko u nas spotyka się idiotów na drodze. http://www.youtube.com/watch?v=WGLhi_UhuMw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Keke Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Pan z filmiku powyżej albo jest burakiem albo miał zły dzień w pracy, każdemu się zdarza, tylko szkoda że tacy ludzie wyżywają się na drodze a jeszcze bardziej szkoda że na niewinnych rowerzystach. Głupi policjanci to też nie tylko "nasza przypadłość Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 25 Czerwca 2013 Udostępnij Napisano 25 Czerwca 2013 Twarde prawo, ale prawo. Inna sprawa, że powinien zadzwonić na policję - wezwać lawetę do pojazdu, podając jedynie numer rejestracyjny i markę, bez wspominania, że to radiowóz. To samo z pozostałymi przeszkodami. Poza tym od tego tam maja prawników - po milionie od przeszkody . Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.