demek Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Auta tarasujące cały lub prawie cały chodnik bezapelacyjnie powinne być odholowywane. Może to by coś nauczyło kierowców chamów. I nie ma sie co dziwić że ludzie nie chcą dzwonić na SM, jak po telefonie widzą ze przyjdą dadzą mandat, czy założą blokadę a auto dalej stoi i blokuje chodnik. Gdzie tu sens? Po to się do nich dzwoni żeby usunęli problem, a nie zapunktowali kolejnym mandatem. no ale mozna obejsc...druga strona ulicy...a jak nie ma tam chodnika...to zawsze mozna sie przekopac pod tym autem zeby go czasami nie porysowac czyms twardszym przy ubraniu, probujac sie przecisnac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavel Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Ludzie, jak będziecie sobie tak mówić, że nie ma sensu na SM bo nie odholują to nic się nie poprawi. Jak wam przeszkadza to wykorzystujcie do oporu obecnie dostępne "narzędzia", a nie tylko marudzicie. To jest żenujące. Najlepiej to nic nie robić i narzekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Acha, czyli jak ktoś "niszczy" auta łatwo zmywalna farbą to jest superkryminalistą i od razu trzeba go sądzić. Tak. Dlaczego? Bo ludzie zamiast wziąć telefon w łapę i zadzwonić do służb odpowiedzialnych za porządek, wolą albo narzekać i nie robić nic, albo jak rzeczony Pan brać sprawiedliwość we własne ręce (ciekawe dlaczego w nocy?), bo tak jest łatwiej usprawiedliwić przed samym sobą a także przed innymi fakt kopania kogoś po kostkach. Ludzie jednak wolą się bić na ulicy, oberwać lusterko niż załatwić sprawę w kulturalny i cywilizowany sposób. Proszę nie powtarzać argumentu o tym, że telefony do SM nic nie dają, bo dają i sam byłem tego naocznym świadkiem przez jakiś czas. Sam też zgłosiłem dwa problemy związane z infrastrukturą drogową, jeden został rozwiązany praktyczne od ręki (http://www.forumrowe...e-skrzyzowanie/) i jeszcze przysłano mi potwierdzenie, że sprawa załatwiona. Załatwienie drugiego (http://www.forumrowe...n-accomplished/) także trwało zadziwiająco szybko... Lipne znaki wisiały ponad rok. Skoro po moim piśmie załatwiono to w 20 dni (lub szybciej - nie chodziłem, nie sprawdzałem codziennie), oznacza że te tysiące rowerzystów przejeżdżających tamtędy miały to oznakowanie w głębokim poważaniu. Dlatego akcja, o której mowa nie jest niczym innym niż szczeniackim wybrykiem, za który twórcę należałoby porządnie "wytargać za uszy". Fakt, że ludzie wolą się "tłuc" między sobą niż rozwiązywać problemy można zobaczyć tu, w komentarzu prowadzącego profil. Jak widać woli kopać zderzaki źle parkującym niż robić coś w kierunku uświadamiania ludzi. Woli po kryjomu wlepiać karne kuśki na szyby, niż zastanowić się, gdzie leży problem i jak spróbować go rozwiązać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 26 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Fakt, że ludzie wolą się "tłuc" między sobą niż rozwiązywać problemy można zobaczyć tu, w komentarzu prowadzącego profil. Jak widać woli kopać zderzaki źle parkującym niż robić coś w kierunku uświadamiania ludzi. Woli po kryjomu wlepiać karne kuśki na szyby, niż zastanowić się, gdzie leży problem i jak spróbować go rozwiązać. Zapomniałeś napisać ze z boku chodnika jest trawnik i to nim powinni chodzić piesi, bo chodniki są przecież po to żeby auta parkowały, w taki właśnie sposób jak na fotkach :/ Kurde, linkujesz tą stronę i jesteś wielce zbulwersowany komentarzem autora, ale te po chamsku zaparkowane auta to są ok? Skoro jesteś tak przekonany o skuteczności SM przejdź się po mieście, znajdź sytuację podobną jak na fotkach (zapewne długo szukać nie trzeba będzie), zadzwoń na SM i zobaczysz czy będą tak skorzy zlikwidować problem. Finał będzie wiadomy... Było kilka reportaży o takim parkowaniu i SM przyznaje się do niemocy i zawsze się tłumaczy że skala zjawiska jest zbyt duża żeby nad tym zapanować. Także wszelkie opinie o skuteczności tej instytucji można włożyć między bajki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tofi Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 Głównym zadanem SM jest ściąganie podatku gmnnego z fotoradarów i jedyne co by to zmieniło to gminne parkingi na ktore mozna by było odholowywać auta. Jak by nie było odcholowanie jest bardziej uciążliwe niż mandat i nie tak uciążliwe dla pozostałych jak blokada. Wysyłane z mojego ASUS Transformer Pad TF700T za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 @@sznib, Tak. Bulwersują mnie takie strony, gdyż ludzie odsądzają SM/Policję od czci i wiary, z drugiej strony sami nie robiąc nic lub robiąc to, o czym tutaj dyskutujemy. I to jest dla mnie patologia współżycia społecznego. Jak myślisz? Czy ta osoba, która poczyniła te zdjęcia zadzwoniła do SM? Obstawiam, że nie. Lepiej mieć dobre foto na fejsa niż zadzwonić, żeby założyli kierowcy blokadę. Mnie nie boli, że samochód nie zostanie zholowany. Grunt, że kierowca poniesie karę w postaci mandatu. Bardziej boli mnie to, że ludzie przechodzą obok tego i jedyne co ich stać, to wylanie swoich żali na Twarzoksiążce. Gwarantuję, że gdyby pierwsza osoba, która widzi, źle parkującą osobę zadzwoniła do SM, ludzie bardzo szybko nauczyliby się, że tak się nie parkuje. Jednak jest tak jak widać. Żółć leje się strumieniami z efektem żadnym. Było kilka reportaży o takim parkowaniu i SM przyznaje się do niemocy i zawsze się tłumaczy że skala zjawiska jest zbyt duża żeby nad tym zapanować. Także wszelkie opinie o skuteczności tej instytucji można włożyć między bajki. Media w tej kwestii przestały być obiektywne już dawno temu, gdyż gonią za sensacją. Przykładem jest TVN Uwaga i ich materiały (np o rowerzystach). Także wszelkie opinie o skuteczności tej instytucji można włożyć między bajki. Gdy się nic nie robi, trudno być skutecznym. Sam się przekonałem o tym na własnej skórze, że żeby mieć efekt trzeba zadziałać. Tylko, że ja nie wpadam na pomysł, żeby zdemolować niewłaściwe znaki, czy wybicia zaklejonych szyb w ekranie dźwiękochłonnym. Jednak zamiast zadziałać tak jak się powinno, ludzie wolą działać sobie na nerwy. Zastanawiam się skąd to się bierze? Zazdrość? Zgryzota? Nie mam pojęcia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 26 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 26 Grudnia 2012 jak tak toto wasze czytam, to się zastanawiam czy to forum nordic walking, czy tez rowerzystów. przez ostatnich parę stron rozczulacie się nad parkującymi na chodnikach., a co wy do jasnej ch****y rowerzyści na chodnikach robicie?! ruszcie się na ulicę, gdzie wasze miejsce, a nie po chodnikach. jeśli blokują wam ścieżkę rowerową to 986, wyjaśniacie sprawę, dopowiadacie 2 zdania -poczekam na panów tutaj. -mam nadzieję że panowie przyjadą, inaczej odwołam się do wyższej instancji ponad wami, po coś nagrywam tą rozmowę.. przejmujecie się, pieścicie, jak jacyś piłkarze, których otrzeć a już leżą i płaczą. ale fakt, lepiej popisać na forum jacy ludzie są źli a samemu nic nie zrobić, NUMER 986 JEST BEZPŁATNY-WYKORZYSTUJCIE GO. a jak wam szkoda to róbcie jak starsze pokolenie w moim mieście-skoro stoi na chodniku to staje się jego częścią i idziecie po nim, górą po szybie, masce, dachu.. pozdrawiam i mam radę-śnieg stopniał, chodźmy na rower Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team sznib Napisano 27 Grudnia 2012 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Media w tej kwestii przestały być obiektywne już dawno temu, gdyż gonią za sensacją. Przykładem jest TVN Uwaga i ich materiały (np o rowerzystach). Powiedz mi, skoro jest reportaż, gdzie kręcą sporo materiału na mieście z takimi po chamsku zaparkowanymi autami, pokazują ten materiał rzecznikowi SM, a ten mówi że robią co mogą, ale nie dają rady bo za dużo jest tak zaparkowanych aut w stosunku do ich możliwości, to gdzie tu stronniczość? Owszem, kierowcy mogliby się tłumaczyć tym ze "nie ma gdzie parkować" ale w żadnym razie nie uprawnia ich to do łamania prawa, a tym bardziej do takiej chamówy jak zastawianie całego chodnika czy ścieżki rowerowej. Rozwiązaniem braku miejsc parkingowych byłoby budowanie dużych, wielokondygnacyjnych parkingów w każdym średnim i większym mieście, ale oczywiście brak na to funduszy. zresztą kierowcy wcale się o to nie upominają, bo jednak parkowanie na takim parkingu coś tam by kosztowało, więc po co, skoro tyle chodników dookoła, a parkowanie na nich jest darmowe? Władzom miast też jest na ręke że nikt się o parkingi nie upomina, bo to przecież dodatkowa, droga inwestycja, także wola przymykać oczy na źle parkowane auta. A na wszystkim najbardziej cierpią piesi i rowerzyści, ponieważ zostaje im zabrana przestrzeń gwarantowana im przez prawo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 A na wszystkim najbardziej cierpią piesi i rowerzyści, ponieważ zostaje im zabrana przestrzeń gwarantowana im przez prawo. Co nie usprawiedliwia szczeniackich akcji z pogranicza prawa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Co nie usprawiedliwia szczeniackich akcji z pogranicza prawa... Co nie usprawiedliwia kierowcow zajmujacych wiekszosc chodnika. Juz chyba lepiej niech mu ktos maznie farba, ktora zmyje albo nakleji karnego ku...a niz porysuje kluczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 @@demek, zauważ, że nie piszę o tym, że kierowcy są nie winni, tylko należy ich karać we właściwy sposób, taki jak ustawodawca przewidział (czyli art. 97 K.W.), zamiast dokonywać samosądów, nie wnoszących nic do sprawy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 wszystko jest ok tylko skoro kierowcy sie tak spieszylo, ze nie mial czasu szukac miejsca albo uzyc glowy aby zaparkowac inaczej to dlaczego pieszemu sie nie moze spieszyc ? ani sm ani policja nie wysla patrolu przez pol miasta do takiego przypadku, co innego gdyby blokowal wjazd, inne auto etc...w wiekszosci przypadkow nie dlatego, ze im sie nie chce a dlatego, ze najwiecej go..na spada i tak nich, ze kase chca wydoic...to jest sztandarowe tlumaczenie kierowcow, nie powiedza, ze zle zrobili tylko, ze sie chce od nich kase wyciagnac a dyskusja jest bez sensu od dawna... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cobraMC Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 @@demek, zauważ, że nie piszę o tym, że kierowcy są nie winni, tylko należy ich karać we właściwy sposób, taki jak ustawodawca przewidział (czyli art. 97 K.W.), zamiast dokonywać samosądów, nie wnoszących nic do sprawy. a jak ktoś obrazi twoją koleżankę/kolegę, to dzwonisz na policję, czy dajesz mu "pstryczka w nos" żeby więcej tego nie robił? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 wszystko jest ok tylko skoro kierowcy sie tak spieszylo, ze nie mial czasu szukac miejsca albo uzyc glowy aby zaparkowac inaczej to dlaczego pieszemu sie nie moze spieszyc ? Nie jest ok, bo powinien odpowiedzieć z tytułu 97 KW. Żadne tłumaczenie nie usprawiedliwia skopanego zderzaka, urwanego lusterka czy pomalowanej szyby. Od której strony by nie podejść nie da się tego usprawiedliwić, bez założenia, że dopuszczamy działanie ponad prawem. A jeżeli dopuszczasz swoje bezprawne działanie w stosunku do innych, zgodnie z zasadą wzajemności powinieneś akceptować także takie zachowania innych w stosunku do ciebie. A to jest kroczenie po cienkiej czerwonej linii. @@cobraMC, Poczytaj sobie kodeks karny i sam oceń na czym lepiej wyjdziesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zekker Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Lipne znaki wisiały ponad rok. Skoro po moim piśmie załatwiono to w 20 dni (lub szybciej - nie chodziłem, nie sprawdzałem codziennie), oznacza że te tysiące rowerzystów przejeżdżających tamtędy miały to oznakowanie w głębokim poważaniu. Dlatego akcja, o której mowa nie jest niczym innym niż szczeniackim wybrykiem, za który twórcę należałoby porządnie "wytargać za uszy". Zgadza się, że ludzie nie zgłaszają takich spraw, jest pewien poziom zobojętnienia. Niestety ale społecznie nie jesteśmy jeszcze przyzwyczajeni, że ta przestrzeń jest nasza i należy o nią dbać. Pokutuje przekonanie, że wspólne to niczyje i można olać. Ludzie nie mają dobrego zdania o urzędnikach i mundurowych, dodatkowo wszelkie spotkania z nimi nie są zazwyczaj miłe, więc ograniczają je do minimum. Jak się już zgłasza, to czasem trafia się w próżnię, nie zawsze też wiadomo gdzie najlepiej pisać. Jedne sprawy są załatwiane od ręki inne ciągną się latami. Jak jeszcze otrzyma się odpowiedź, że w danym miejscu nieprawidłowe parkowanie występuje incydentalnie (określenie z listu od SM), a widzi się za każdym razem, to człowiek się zniechęca. http://goo.gl/maps/b5WYt to to miejsce z incydentalnym parkowaniem (przy wyłączonym widoku 45 widać incydentalny brak trawy). Jakoś niecały rok temu zgłaszałem do SM i ZDiZ-tu. SM nie stwierdziła problemu, ZDiZ nie raczył odpowiedzieć. O dziwo od jakiegoś czasu stoją słupki uniemożliwiające wjazd na chodnik i ścieżkę. Tak prawo jest prawem, ale czasem zbyt ślepym na coś więcej niż suche przepisy. Takie akcje mają jeden cel - nagłośnienie sprawy i o ile nie będą materialnie dotkliwe dla "karanych", to nie ma co się tak burzyć. Tu też można zadać pytanie ilu z tych pomalowanych zgłosiło sprawę na policję, czy wandal został ukarany? A jak nie, to dlaczego? Jeżeli został ukarany, to jak i jakie było uzasadnienie? Właściciele samochodów byli bardziej oburzeni pomalowaniem własności, czy powiedzeniem głośno, że łamią przepisy? Na pewno można było inaczej przeprowadzić akcję i zamiast malowania dać jakąś białą szarfę, czy poustawiać kartonowych pieszych chodzących po maskach. Ewentualnie postawić jakiś wrak i przyciąć go do właściwych rozmiarów i z wlepką na szybie. Parkujący obok może zastanowiłby się zanim postawił tak samo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tery Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Jeszcze raz wroce do filmiku gdze rowerzytsta urywa luterko i ucieka Jeden z komentarzy zasługuje na uwage "Mięliśmy kiedyś podobną sytuację, tylko, że rowerzysta nie wiedząc dlaczego pchał się miedzy samochód kolegi a autobus chociaż naprawdę nie było miejsca, bo ogólnie było cholernie wąsko i ciasno i gdy kolega zatrąbił, żeby uważał to ten zbutował drzwi i zaczął spierdalać,ale miał pecha bo akurat jechaliśmy na spływ i przed nami była nasza ekipa.CB wszystko załatwiło:)Koledzy zatrzymali rowerzystę i sprowadzili grzecznie na bok i gdy dojechaliśmy to zamiast mu w######ić,zabraliśmy mu koła:D" Cwaniaki silne w grupie. Jak dla mnie to było wyjątkowo chamskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Żadne tłumaczenie nie usprawiedliwia skopanego zderzaka, urwanego lusterka czy pomalowanej szyby nie popieram urywania lusterek, kopania zderzakow jak i rysowania. farba z filmu jest malo inwazyjna bo nic tak naprawde nie uszkodzi podobnie jak karny K na szybie. jak jeden z drugim straci jakis czas na pozbycie sie bezinwazyjnych utrudnien to moze sie zastanowi. przy uszkodzeniach juz sie tylko wku...i i nic z tego nie bedzie. podobnie bedzie jak go sm i policja beda chcialy ukarac 100tu zlotowym mandatem, bedzie mial milion tlumaczen...a powinien przyjac i isc do urzedu walczyc... sa ludzie,ktorzy parkuja tak swiadomie i celowo bo blizesz, szybciej i wygodniej majac w tylku innych. Cwaniaki silne w grupie. Jak dla mnie to było wyjątkowo chamskie. bardzo dobry pomysl, zostawic kola 2km niech dyma z rama na plecach...po co go bic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mavel Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Ja myślę, że wzięli je sobie jako rekompensatę za zniszczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 27 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2012 Akurat koleś, który naparza samochody z buta dałby się złapać. I jeszcze pozwoliłby sobie zabrać koła. Dobra historyjka, smoków tylko brakuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 cholera to mamy chyba bardziej zdolnych niz Brandon Semenuk ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Myślę, że do tego aby dać długą przez chodnik i z predkośćią 35km/h nie trzeba umiec karkołomnych sztuczek na rampach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 jadac miedzy autami (jest to w tekscie) nie jechal po chodniku wiec zatrzymac go latwo...jesli faktycznie tak bylo to zostalo mu tylko skakac na auta ;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lukaspecrh92 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 A jaki problem zjechać z ulicy na chodnik, bądź wykonać jakikolwiek inny manewr, nawet bardzo niezgodny z przepisami, aby uniknąć kontaktu z takimi burakami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
demek Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 jak ci dobrze zajada to nic nie zrobisz. i eot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mklos1 Napisano 28 Grudnia 2012 Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 @@lukaspecrh92, Czyżbym w Twoich wypowiedziach czytał nutkę hipokryzji? Malować samochody jak najbardziej na miejscu, a zatrzymanie "obywatelskie" rowerowego chama już zaczyna uwierać? Trochę zaśmieciliśmy ten temat. Proponuję zakończyć dyskusję, bo konsensusu w sprawie szczeniackich zachowań raczej nie widzę. Dla mnie EOT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.