FilipEcki Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Witajcie! Jestem nowym użytkownikiem, i mam nadzieję że nie popełniłem żadnego błędu przy pierwszym poście. Otóż, mam problem ze swoim rowerem. Od jakichś dwóch miesięcy przy mocniejszym pedałowaniu (czyt. na stojąco), chociaż i na siedząco też, słychać dziwne strzelanie. Widziałem temat mariusa, jednak nie doszedłem do tego w czym tkwi problem, ale nie wyciągałem suportu, nie mam jak i nie umiem, a nie chcę niepotrzebnie wydawać pieniędzy na serwis. Rower złożyłem jakoś w marcu, a strzela coś od maja. Nie użytkuję go jakoś ekstremalnie, czasami się gdzieś wyskoczy albo coś, ale nie żeby jakoś wysoko. Może wymienię osprzęt? Kellys Mystery '05 RST Gila (dosyć stary 80mm skoku) korba Truvativ IsoFlov Alivio przód tył Tourney kaseta lx Niestety nie wiem jaki suport, jednak wiem tyle, że na łożyskach maszynowych. Może to pozwoli coś wykluczyć? Nie podawałem informacji o kołach itp bo to raczej mało potrzebne w tym momencie. Dodam że przed "uszkodzeniem" nic nie wymieniałem. Pozdrawiam.
wojciechB Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Witam Mógłbyś opisać jakoś bardziej dokładnie to "strzelanie" ? Skąd mniej więcej dobiega (kierownica, bardziej z przodu czy może "za Tobą") ? Raczej pyka czy głośno tłucze??? Ja bym najpierw sprawdził czy to nie mostek/kierownica jeśli tylko pyka . Jeśli jest głośno i przy mocnym depnięciu to szukałbym raczej w napędzie. Spróbuj opisać to dokładniej. W.
FilipEcki Napisano 10 Lipca 2011 Autor Napisano 10 Lipca 2011 Bardziej słychać to pode mną, kierownica/mostek nie ma nic do tego, wymieniałem 3 tygodnie temu. Wydaje mi się, że to suport, jednak nie chcę wywalić pieniędzy w błoto na serwisie. A tak lekko odbiegając od tematu, jest dział o wycenie rowerów? Jest to takie jak by pukanie, całkiem głośne, bo słyszy je brat jadący 2m koło mnie, w dodatku ma buczące opony.
JaniszMTB Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Zdejmij tyle koło i powiginaj trochę, delikatnie, powinieneś usłyszeć takie głośnawe strzelanie, mam to samo, możesz sprawdzić również piastę.
michalmad Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 "przy mocniejszym pedałowaniu" ,być moze przeskakuje ci łancuch z powodu zjechanych ząbkow w kasecie bądz korbie, ile amsz na nich przebiegu ?
radeks23 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Może to z okolicy pedałów? Jeśli tak to spróbuj je odkręcić, i nasmarować gwinty. Też tak miałem, myślałem że to suport, ale jednak gwinty pedałów;]
FilipEcki Napisano 10 Lipca 2011 Autor Napisano 10 Lipca 2011 Zdejmij tyle koło i powiginaj trochę, delikatnie, powinieneś usłyszeć takie głośnawe strzelanie, mam to samo, możesz sprawdzić również piastę. "przy mocniejszym pedałowaniu" ,być moze przeskakuje ci łancuch z powodu zjechanych ząbkow w kasecie bądz korbie, ile amsz na nich przebiegu ? Nie. Koła wymieniałem całe 2 tygodnie temu. Kaseta jest ok, ma ok 500km przebiegu, ale nie widać śladów zużycia.
marcin1111 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Na pewno przy mocniejszym pedałowaniu, a nie pod czas pokonywania nierówności? Może to siedzenie na łączeniu ze sztycą pod twoim ciężarem i w wyniku naprężeń związanymi z wybojami strzela? U mnie tu była przyczyna a miałem podobny problem
FilipEcki Napisano 10 Lipca 2011 Autor Napisano 10 Lipca 2011 Ważę 60kg Co do jazdy po dziurach też czasami. Ale potrafi też, kiedy "rozciągam rower" tj. sztycę pcham w stronę tylnego koła, a kierownicę w przód, oczywiście siedząc, czyli bardziej pcham siodełko.
JaniszMTB Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 A może szprychy w kole się układają. Poczekaj i zobacz czy problem zniknie
FilipEcki Napisano 10 Lipca 2011 Autor Napisano 10 Lipca 2011 A może szprychy w kole się układają. Poczekaj i zobacz czy problem zniknie Przed wymianą kół też strzelało.
Krzyq Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Ja ważę 55kg i właśnie miałem podobny problem i okazało się nim źle odkręcone siodełko więc może jednak to.
radeks23 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Sprawdź po kolei wszystkie propozycje i napisz jeśli któraś okaże się trafna
FilipEcki Napisano 12 Lipca 2011 Autor Napisano 12 Lipca 2011 No i okazało się że to sztyca strzelała Dzięki za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.