Skocz do zawartości

[obręcz]Mycie obręczy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Tak można :) Chyba że masz naklejki na niej i nie chcesz się ich pozbyć :P

Do aluminiowych obręczy polecam preparat do czyszczenia felg aluminiowych z TESCO (taki różowy w pryskaczce). Kosztuje ze 4 złote.

Wg mnie świetnie sobie radzi, a nie śmierdzi jak benzyna.

W.

Napisano

już lepiej wodą z płynem do mycia naczyń

a te pozostałości po gumie to proszkiem do szorowania np. ajax świetny jest :rolleyes:

ta gumka to dobra jak na trasie się jest

Napisano

Benzyna ekstrakcyjna jest tłusta i zupełnie nie nadaje się do czyszczenia obręczy czy tarcz.

benzyna ekstrakcyjna tłusta? z tym się nie zgodzę.

Pewnie są lepsze odtłuszczacze do tarcz i obręczy, jednak benzyna ekstrakcyjna też całkiem dobrze się w tej roli spisuje

Napisano

benzyna ekstrakcyjna sama w sobie nie jest tłusta, ale po odparowaniu zostawia tłusty nalot

do tarcz już lepszy rozpuszczalnik nitro

Napisano

Wywodów na temat benzyny nie będę robił, bo nie jestem chemikiem ale mam w rodzinie chemika i jak usłyszał czym czyszczę tarcze to od razu wypalił, że benzyna jest tłusta i się nie nadaje. Polecił właśnie nitro albo czysty aceton, który notabene też jest w nitro.

Napisano

do wszystkich niedowiarków:

zróbcie sobie teścik:

na czystą szybę wylej troche benzyny ekstrakcyjnej a obok troche rozpuszczalnika nitro lub acetonu i poczekaj aż wyparuje i zobacz co pozostawi więcej nalotu

Napisano

Czyściłem i benzyną i wodą z płynem do naczyń. IMO działa podobnie z tymże klocek jakby bardziej mi się ślizgał na płynie do naczyń, ale to pewnie kwestia zastosowanego płynu.

Napisano

Rozumiem, że twój brat jeździ na tych drzwiach :whistling: To byłaby nowość, bo już słyszałem, że Polacy to polecą nawet na drzwiach od stodoły...

Nie aczkolwiek odtłuszczanie jest poto żeby potem nałożyć na nie maty z klejem i powierzchnia ma nie być tłusta żeby klej się trzymał ;), także jest stosowana tutaj jako "odtłuszczacz"

Napisano

Owszem można ją stosować jako odtłuszczacz, ale np: do szejkowania łańcucha czy czyszczenia łożysk ze starego smaru bo i tak później się nakłada nowy smar czy olej a one są tłuste, ale nie do czyszczenia tarczy hamulcowej która dla zadowalającego hamowania musi być odtłuszczona i czysta

przy zastosowaniu poza rowerowym często jest używana do rozcieńczania farb czy do czyszczenia np: pędzli czy rąk po malowaniu

drewno czy tam plastik przed klejeniem owszem wato odtłuścić lecz nie wymaga ono silnego odtłuszczenia w przeciwieństwie do tarcz hamulcowych

mario1979

mam nadzieje że po umyciu wodą z płynem dokładnie wytarłeś obręcz/tarcze i dopiero hamowałeś

Napisano

Szczerze to jak ja wyczyściłem tarcze rozpuszczalnikiem nitro to za takie czyszczenie to ja dziękuje, lepiej radzi sobie już FAIRY.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...