Error6644 Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Czy można czyścić obręcz benzyną ekstrakcyjną ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojciechB Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Tak można Chyba że masz naklejki na niej i nie chcesz się ich pozbyć Do aluminiowych obręczy polecam preparat do czyszczenia felg aluminiowych z TESCO (taki różowy w pryskaczce). Kosztuje ze 4 złote. Wg mnie świetnie sobie radzi, a nie śmierdzi jak benzyna. W. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Error6644 Napisano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Czy umycie go benzyną nie spowoduje tego że klocki będą się ślizgały na obręczy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 wręcz przeciwnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Benzyna ekstrakcyjna jest tłusta i zupełnie nie nadaje się do czyszczenia obręczy czy tarcz. Do czyszczenia obręczy jest specjalna gumka http://cyklomania.pl/index.php?p741,swissstop-gumka-czyszczaca-do-obreczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 11 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 już lepiej wodą z płynem do mycia naczyń a te pozostałości po gumie to proszkiem do szorowania np. ajax świetny jest ta gumka to dobra jak na trasie się jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
seker1995 Napisano 11 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Ja czyszczę Clin'em do okien i całkiem daje radę :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefanX Napisano 11 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Benzyna ekstrakcyjna jest tłusta i zupełnie nie nadaje się do czyszczenia obręczy czy tarcz. benzyna ekstrakcyjna tłusta? z tym się nie zgodzę. Pewnie są lepsze odtłuszczacze do tarcz i obręczy, jednak benzyna ekstrakcyjna też całkiem dobrze się w tej roli spisuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 11 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 benzyna ekstrakcyjna sama w sobie nie jest tłusta, ale po odparowaniu zostawia tłusty nalot do tarcz już lepszy rozpuszczalnik nitro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 11 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Wywodów na temat benzyny nie będę robił, bo nie jestem chemikiem ale mam w rodzinie chemika i jak usłyszał czym czyszczę tarcze to od razu wypalił, że benzyna jest tłusta i się nie nadaje. Polecił właśnie nitro albo czysty aceton, który notabene też jest w nitro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 19 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 Benzyna ekstrakcyjna służy min. do odtłuszczania więc jak moze być tłusta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 23 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Mój brat np używał benzyny ekstrakcyjnej do odtłuszczania drzwi także... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwefel Napisano 23 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 Rozumiem, że twój brat jeździ na tych drzwiach To byłaby nowość, bo już słyszałem, że Polacy to polecą nawet na drzwiach od stodoły... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 23 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 23 Lipca 2011 do wszystkich niedowiarków: zróbcie sobie teścik: na czystą szybę wylej troche benzyny ekstrakcyjnej a obok troche rozpuszczalnika nitro lub acetonu i poczekaj aż wyparuje i zobacz co pozostawi więcej nalotu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario1979 Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Czyściłem i benzyną i wodą z płynem do naczyń. IMO działa podobnie z tymże klocek jakby bardziej mi się ślizgał na płynie do naczyń, ale to pewnie kwestia zastosowanego płynu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Rozumiem, że twój brat jeździ na tych drzwiach To byłaby nowość, bo już słyszałem, że Polacy to polecą nawet na drzwiach od stodoły... Nie aczkolwiek odtłuszczanie jest poto żeby potem nałożyć na nie maty z klejem i powierzchnia ma nie być tłusta żeby klej się trzymał , także jest stosowana tutaj jako "odtłuszczacz" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Owszem można ją stosować jako odtłuszczacz, ale np: do szejkowania łańcucha czy czyszczenia łożysk ze starego smaru bo i tak później się nakłada nowy smar czy olej a one są tłuste, ale nie do czyszczenia tarczy hamulcowej która dla zadowalającego hamowania musi być odtłuszczona i czysta przy zastosowaniu poza rowerowym często jest używana do rozcieńczania farb czy do czyszczenia np: pędzli czy rąk po malowaniu drewno czy tam plastik przed klejeniem owszem wato odtłuścić lecz nie wymaga ono silnego odtłuszczenia w przeciwieństwie do tarcz hamulcowych mario1979 mam nadzieje że po umyciu wodą z płynem dokładnie wytarłeś obręcz/tarcze i dopiero hamowałeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 Do odtłuszczania obręczy czy tarcz zawsze stosuję rozpuszczalnik i przychylam się do negatywnych opinii co do stosowania benzyny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mario1979 Napisano 24 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 24 Lipca 2011 mario1979 mam nadzieje że po umyciu wodą z płynem dokładnie wytarłeś obręcz/tarcze i dopiero hamowałeś Toć ba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marciniak Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 co polecicie do starych obręczy które są brudne ze smaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adas651 Napisano 25 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 25 Lipca 2011 proszek do szorowania woda i szczotka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djwiocha Napisano 26 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 Szczerze to jak ja wyczyściłem tarcze rozpuszczalnikiem nitro to za takie czyszczenie to ja dziękuje, lepiej radzi sobie już FAIRY. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.