crasti Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Witam Czy w takiej cenie (tzn jak ten Flite) ten rower będzie najbardziej optymalnym wyjściem ( stosunek jakości, części - do ceny ). Rower będę głównie używał do jazdy po mieście, jakiś parkach (ubite ścieżki) chociaż nie wykluczam w przyszłości jakiś wyjazdów w góry (np. wjazd rowerem na Śnieżkę ) Jeszcze mam pytanie odnośnie przewozu jakiś rzeczy - w poprzednim makrokeszu miałem bagażnik i koszyk i nie ukrywam, że był mi on bardzo na rękę ze względu na to, że jak jadę rowerem z plecakiem na plecach to po chwili mam mokre plecy ;/ Ale z kolei taki rower raczej nie będzie dobrze wyglądał z bagażnikiem - i tu moje pytanie. Czy plecaki rowerowe rzeczywiście są na tyle wentylowane i wgle, że mimo tego, że mam go na plecach nie będę miał mokrej koszulki po 15 minutach jazdy. - Czy to tylko "bajery" wypuszczane przez producentów sprzętu rowerowego ? Pozdrawiam http://www.im-motion.pl/pl/products/90/show/1100/ROWERY_GORSKIE_modele_2010/UNIBIKE/FLITE - ten rower konkretnie mnie interesuje A i jeszcze ważę 94kg i mam 190cm wzrostu BTW. Jak się edytuje posty ?
marcin1111 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Nie są na tyle wentylowane i w cieplejsze dni pod słońcem zawsze będziesz czuć na plecach grzanie i pot od plecaka. Chociaż wszystkich plecaków oczywiście nie testowałem to moim zdaniem jest niemożliwością aby na rowerze jadąc z plecakiem nie spocić pleców. Bagażnik to dobre wyjście mimo wszystko, jest możliwość założenia sakw i już można zasuwać na ekspedycje kilkudniową z namiotem i śpiworem a kiedy niepotrzebny to zdejmujesz i tyle. Co do roweru to jest niezły w takiej cenie. Nie kupuj tylko modelu z tego roku bo osprzęt ma gorszy wg. mojego mniemania, minusikiem może być 8 biegów ale nie przejmował bym się tym.
crasti Napisano 10 Lipca 2011 Autor Napisano 10 Lipca 2011 Niestety ale przed chwilą dostałem maila, że roweru już nie mają w sprzedaży i proponują mi Cube Analog. Witam.Model Flite 2010 i 2o11 wyprzedany.Jest jeszcze Expert 19"2011.Ponadto ciekawie wypadają cenowo rowery marki Cube i tu hitem jest model Analog disc, http://im-motion.pl/pl/products/260/show/2048/ROWERY_GORSKIE_modele_2011/CUBE/ANALOG_DISC proszę przejrzeć specyfikację techniczną jest podobnie wyposazony jak flite ale ma zdecydowanie lepszą ramę oraz hamulce i jest tańszy o 50zł.Mamy ostatnie egzemplarze w rozm.18,20 i 22". Co myślicie o tym Analogu ?
mot4ba Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Analog ma gorszy osprzęt, hamulce są lepsze w Unibiku, a rama jest cięższa i ma wg. mnie gorszą geometrię niż Flite.
Zawiej Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Jeśli chodzi o plecak to proponuje coś takiego http://www.travel.cristobal.pl/product-pol-2244-Plecak-rowerowy-Deuter-Race-X-Air.html Ma "plecy" z siateczki co zapewnia bardzo dobrą wentylację. Po założeniu zapominasz, że masz coś na plecach. Są też inne firmy, które mogą mieć taki patent w plecakach. A rower niczego sobie, nie ma się do czego przyczepić. Tak na szybko to inne piasty, hamulce, korba i amortyzator bez RL, za to rower nadrabia ramą i oryginalną dobrą niemiecką marką Są to różnice, które raczej nie zauważysz w takim użytkowaniu, jak opisałeś. Nie powiedziałbym, że jest aż tak gorszy od unibike.
radeks23 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Wolał bym mieć nowego Uni, nawet jeżeli osprzęt będzie nieco gorszy, geometria tego roweru daje mu ten pazur
Basiq Napisano 11 Lipca 2011 Napisano 11 Lipca 2011 A ja się nie zgodzę - geometria jest sprawą indywidualną i w teoretycznej rozmowie nie może być argumentem. Ja jestem zbudowany troszkę nieproporcjonalnie (jak na faceta mam długie nogi) i żle się czuję na "sportowych" geometriach. O wiele lepiej mi na Cube niż Uni. Na Unibike czułem się rozciągnięty, co upośledzało manewrowanie rowerem.
radamenes Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 A ja się nie zgodzę - geometria jest sprawą indywidualną i w teoretycznej rozmowie nie może być argumentem. Ja jestem zbudowany troszkę nieproporcjonalnie (jak na faceta mam długie nogi) i żle się czuję na "sportowych" geometriach. O wiele lepiej mi na Cube niż Uni. Na Unibike czułem się rozciągnięty, co upośledzało manewrowanie rowerem. Dokładnie, mam tak samo. Teoretycznie powinienem mieć 19" ale chłopaki z unibika chyba pomyśleli i dali dłuższą sztyce w efekcie na 17" było mi super. Najlepiej pomierzyć trochę różne konfiguracje i niczego nie skreślać odgórnie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.