Skocz do zawartości

[Rower] Unibike Flite 2010

crasti

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Czy w takiej cenie (tzn jak ten Flite) ten rower będzie najbardziej optymalnym wyjściem ( stosunek jakości, części - do ceny ). Rower będę głównie używał do jazdy po mieście, jakiś parkach (ubite ścieżki) chociaż nie wykluczam w przyszłości jakiś wyjazdów w góry (np. wjazd rowerem na Śnieżkę )

Jeszcze mam pytanie odnośnie przewozu jakiś rzeczy - w poprzednim makrokeszu miałem bagażnik i koszyk i nie ukrywam, że był mi on bardzo na rękę ze względu na to, że jak jadę rowerem z plecakiem na plecach to po chwili mam mokre plecy ;/ Ale z kolei taki rower raczej nie będzie dobrze wyglądał z bagażnikiem - i tu moje pytanie. Czy plecaki rowerowe rzeczywiście są na tyle wentylowane i wgle, że mimo tego, że mam go na plecach nie będę miał mokrej koszulki po 15 minutach jazdy. - Czy to tylko "bajery" wypuszczane przez producentów sprzętu rowerowego ?

Pozdrawiam

http://www.im-motion.pl/pl/products/90/show/1100/ROWERY_GORSKIE_modele_2010/UNIBIKE/FLITE - ten rower konkretnie mnie interesuje

A i jeszcze ważę 94kg i mam 190cm wzrostu

BTW. Jak się edytuje posty ?

Napisano

Nie są na tyle wentylowane i w cieplejsze dni pod słońcem zawsze będziesz czuć na plecach grzanie i pot od plecaka. Chociaż wszystkich plecaków oczywiście nie testowałem to moim zdaniem jest niemożliwością aby na rowerze jadąc z plecakiem nie spocić pleców. Bagażnik to dobre wyjście mimo wszystko, jest możliwość założenia sakw i już można zasuwać na ekspedycje kilkudniową z namiotem i śpiworem ;) a kiedy niepotrzebny to zdejmujesz i tyle. Co do roweru to jest niezły w takiej cenie. Nie kupuj tylko modelu z tego roku bo osprzęt ma gorszy wg. mojego mniemania, minusikiem może być 8 biegów ale nie przejmował bym się tym.

Napisano

Niestety ale przed chwilą dostałem maila, że roweru już nie mają w sprzedaży i proponują mi Cube Analog.

Witam.Model Flite 2010 i 2o11 wyprzedany.Jest jeszcze Expert 19"

2011.Ponadto ciekawie wypadają cenowo rowery marki Cube i tu hitem jest

model Analog disc,

http://im-motion.pl/pl/products/260/show/2048/ROWERY_GORSKIE_modele_2011/CUBE/ANALOG_DISC

proszę przejrzeć specyfikację techniczną jest podobnie wyposazony jak flite

ale ma zdecydowanie lepszą ramę oraz hamulce i jest tańszy o 50zł.Mamy

ostatnie egzemplarze w rozm.18,20 i 22".

Co myślicie o tym Analogu ?

Napisano

Analog ma gorszy osprzęt, hamulce są lepsze w Unibiku, a rama jest cięższa i ma wg. mnie gorszą geometrię niż Flite.

Napisano

Jeśli chodzi o plecak to proponuje coś takiego http://www.travel.cristobal.pl/product-pol-2244-Plecak-rowerowy-Deuter-Race-X-Air.html

Ma "plecy" z siateczki co zapewnia bardzo dobrą wentylację. Po założeniu zapominasz, że masz coś na plecach. Są też inne firmy, które mogą mieć taki patent w plecakach.

A rower niczego sobie, nie ma się do czego przyczepić. Tak na szybko to inne piasty, hamulce, korba i amortyzator bez RL, za to rower nadrabia ramą i oryginalną dobrą niemiecką marką :) Są to różnice, które raczej nie zauważysz w takim użytkowaniu, jak opisałeś. Nie powiedziałbym, że jest aż tak gorszy od unibike.

Napisano

A ja się nie zgodzę - geometria jest sprawą indywidualną i w teoretycznej rozmowie nie może być argumentem. Ja jestem zbudowany troszkę nieproporcjonalnie (jak na faceta mam długie nogi) i żle się czuję na "sportowych" geometriach. O wiele lepiej mi na Cube niż Uni. Na Unibike czułem się rozciągnięty, co upośledzało manewrowanie rowerem.

Napisano

A ja się nie zgodzę - geometria jest sprawą indywidualną i w teoretycznej rozmowie nie może być argumentem. Ja jestem zbudowany troszkę nieproporcjonalnie (jak na faceta mam długie nogi) i żle się czuję na "sportowych" geometriach. O wiele lepiej mi na Cube niż Uni. Na Unibike czułem się rozciągnięty, co upośledzało manewrowanie rowerem.

Dokładnie, mam tak samo. Teoretycznie powinienem mieć 19" ale chłopaki z unibika chyba pomyśleli i dali dłuższą sztyce w efekcie na 17" było mi super. Najlepiej pomierzyć trochę różne konfiguracje i niczego nie skreślać odgórnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...