Skocz do zawartości

[hamulce] V-brake jak zamontować

krulas123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam pytanie, jak mogę założyć u siebie hamulce V-brake? Wcześniej miałem tarczowe i koła 26, wczoraj wziąłem sie za składanie roweru i założyłem inne koła żeby sie lepiej na nim jeździło po polnych drogach, zreszta tamte koła juz nic nie warte i nie ma sensu ich robić. Teraz moje pytanie. Jak mam zrobić uchwyty do tych hamulców? nie mam standardowo tych rurek małych z dziurką na sprezyne i nie wiem jak je zrobić ;/

No możesz, przecież fabryka też tak robi. Pytanie na ile technicznie dobrze wykona ten zabieg spawacz, na ile estetycznie, plus to jak wykona ten zabieg na widelcu - bo jeśli jego golenie nie są aluminiowe tylko magnezowe to jest to zabieg niewykonalny, golenie magnezowe wykonywane są jako jeden odlew. W przypadku magnezu trzeba wykonać obejmy i zamocować je na goleniach, kupić golenie dolne od tego samego amortyzatora, jeśli jest wersja przystosowana do v-brake lub zmienić cały amortyzator.

Istnieje też ryzyko że jeśli przyspawasz mocowanie do hamulca to rama później strzeli w tym miejscu - normalnie, po postawaniu całości rama poddawana jest obróbce cieplnej, żeby zlikwidować naprężenia jakie powstają w czasie spawania. Dopiero później ramę się lakieruje.

Nie rozumiem w czym przeszkadzają ci tarczówki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...