Skocz do zawartości

[Rower] Cube Reaction Team czy Gaint XTC Composite

veba

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Własnie sie zastanawiam nad kupnem/składaniem nowego roweru. Zastanawiam się nad dwoma rowerami - Giant XTC Composite 2 albo Cube Reaction Team.

Niestety nie wszystkie części w tych rowerach mi odpowiadają (np. tarczowe hydrauliczne, klamki hamulców). Poza tym troche wybiegają poza mój aktualny budżet i dlatego zastanawiam się nad składaniem - czy nie wyjdzie taniej?

na razie mam starego Gianta więc nie spieszy się. :)

Czy przy takim rowerze lepiej złożyć go samemu od razu kupując tylko ramę z modelu gotowego a resztę pod siebie, czy lepiej kupić gotowy i wymieniać częsci?

Myślałem żeby poczekać na wyprzedaże po sezonie.

Ktoś ma doświadczenie w tych kwestiach?

Pozdrawiam

Napisano

Niestety nie wszystkie części w tych rowerach mi odpowiadają (np. tarczowe hydrauliczne, klamki hamulców).

A jakie byś chciał?

Do czego ten rower ma służyć?

Oba rowery wybiegają poza budżet a różnica między nimi 1,5k to troszkę słabe porównanie..

Napisano

Głównie XC

Rzeczywiście rozstrzał jest duży, ale koszt samej ramy zbliżony.

PRzy czym XTC bardzo często jest w sklepach i zazwyczaj wyprzedają go po sezonie (ramy nawet za 1100 zł co prawda nie composite tylko zwykła Alu).

Co do hamulców - tarczówki mechaniczne, a klamki Avidy 5 BB.

Jednakże nie wiem jak z tą Cube - czekam aż przywiozą ją do sklepu co by potestować. Sama rama tylko 1300 zł.

Napisano

Z reguły jeśli składasz rower i kupujesz części w sklepach stacjonarnych to całość kosztuje drożej, jeśli przez internet, stosunek cen wygląda lepiej. Rower składany jest z tego co się chce, gotowy z tego co chce producent, co wiąże się z różnymi "kotami w worku".

Wiele osób, które traktują rowerowanie jako hobby dopłaca do interesu, gdy kupuje rower gotowy, bo wymienia części, więc siłą rzeczy i tak inwestycja drożeje. Plusem może być ewentualnie to, ze masz od razu rower którego możesz używać aż do wyeksploatowania części podlegających zniszczeniu, lub tych na wymianę których w danym momencie cię nie stać.

Jeśli planujesz długoterminowy zakup roweru to chyba można jednak składaać i mieć to co się chce. Jeśli chcesz jeździć już a nie masz środków finansowych w nadmiarze - kup rower cały i ciesz się jazdą.

Napisano

Czy przy takim rowerze lepiej złożyć go samemu od razu kupując tylko ramę z modelu gotowego a resztę pod siebie, czy lepiej kupić gotowy i wymieniać częsci?

Zależy z jakiego punktu widzenia ma być lepiej. Jeżeli ekonomicznego to regułą jest, że gotowiec jest tańszy niż składak na porównywalnym osprzęcie.

Jeżeli natomiast chodzi o dobór osprzętu tak, aby w 100% odpowiadał preferencjom, to lepiej składać.

Rozwiązanie pośrednie to zakup gotowca i wymiana osprzętu, który nie pasuje.

Reaction to rama projektowana pod 80 mm. Nie to, że jakoś źle jeździ na 100 mm, ale mógłby lepiej - trochę trzeba ze sprzętem powalczyć w zakrętach. Poza tym same zalety - sztywna, wytrzymała i przyjemna dla oka.

Napisano

To mnie chyba przekonuje, żeby się pobawić i złożyć sobie rower przez zimę jeżdżąc na tym co mam jak na razie.

W takim wypadku zostaje mi potestowanie geometrii ram xtc z reaction.

Thx

Wiele tu watków na temat składania wiec myślę że z pomocą kolegów z forum ;) da radę :)

Napisano

Głównie XC

Rzeczywiście rozstrzał jest duży, ale koszt samej ramy zbliżony.

PRzy czym XTC bardzo często jest w sklepach i zazwyczaj wyprzedają go po sezonie (ramy nawet za 1100 zł co prawda nie composite tylko zwykła Alu).

Co do hamulców - tarczówki mechaniczne, a klamki Avidy 5 BB.

Jednakże nie wiem jak z tą Cube - czekam aż przywiozą ją do sklepu co by potestować. Sama rama tylko 1300 zł.

A ja się trochę poprzyczepiam na temat tego co piszesz:)

Koszt samej ramy nie jest zbliżony i nigdy nie będzie, bo jak możesz porównywać ramę alu do carbonu no nijak (cena ramy gianta teraz strzelam, ale w wolnej sprzedaży to będzie ok 4000zł a cube jak sam napisałeś 1300). Dlatego od początku nie podobało mi się to porównanie. XTC alu jest troszkę inny i cenowo i jakościowo niż XTC carbon.

A co do hamulców, ani w jednym, ani tym bardziej w drugim, typu xtc carbon nie widzą mi się hamulce mechaniczne, ale to twoja decyzja i pewnie ktoś jeszcze by się ze mną nie zgodził.

Co do składania roweru poprzednicy świetnie to opisali, ale mając ok 5-6k bym raczej nie pakował się w składanie choć to nie lada przyjemność:)

Napisano

Cyprian,

Rzeczywisćie co do porównania masz rację. Carbon i alu to co innego. NIe spojrzałem na ramę przy tym XTC a tylko osprzęt.

W kwestii składania - to tutaj raczej zostanę przy skladaniu, jako ze nie spieszy mi się, a wtedy moge znależć korzystne oferty częsci które mnie interesują.

Co do hydraulików - jakość nie mam zaufania do nich - boję się o ich zawodność i kwestie konserwacji, a najbardziej chyba defektu na trasie w lesie daleko od domu :). Chyba ze masz inne doświadczenia.

Napisano

Nie wiem w jaki rozmiar celujesz ale brałbym Cube tylko że karbonową GTC. Taniej, lżej, ładniej i cały rower wyjdzie 5k. W reaction alu czuć te 72 stopnie i wsadzony na siłe amor 100.

Napisano

Mam 182 cm,

myślałem o 20.

Czyzby te 72 stopnie naprawdę były takim utrudnieniem?

Teraz mam 72,5 i jakoś mi to nie przeszkadza (geometria bardzo zblizona)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...