Error6644 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Witam zastanawiam się nad kupnem maszynki do czyszczenia łańcucha. Znalazłem cztery i nie wiem którą wybrać. 1 maszynka: http://allegro.pl/przyrzad-do-czyszczenia-lancucha-bike-hand-i1699604064.html 2 maszynka: http://allegro.pl/przyrzad-do-czyszczenia-lancucha-barbieri-profesio-i1697195927.html 3 maszynka: http://allegro.pl/przyrzad-do-mycia-lancucha-biketool-i1694930735.html 4 maszynka: http://allegro.pl/przyrzad-do-czyszczenia-lancucha-luft-super-i1669616878.html Jak myślicie która lepiej czyści. Czekam na wasze propozycje.
Pavvel Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Też kiedyś o tym myślałem. Przeszło mi, jak sam wyczyściłem napęd. Kup sobie spinkę i benzynę ekstrakcyjną. Rozkuj łańcuch i wyszejkuj. I pójdzie Ci szybciej, niż tą magiczną maszynką, nie mówiąc o tym, że bez łańcucha możesz dużo łatwiej wyczyścić i korbę i kasetę. Poważnie - po pierwszym takim czyszczeniu będziesz się z siebie śmiał, że chciałeś kupić maszynkę do czyszczenia łańcucha P.
Grand231 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Tak tyle że nie każdy ma spinkę, a częste rozkuwanie i skuwanie łańcucha znacznie osłabia jego trwałość.
Error6644 Napisano 10 Lipca 2011 Autor Napisano 10 Lipca 2011 Zgadzam się z Grand231 nie mam spinki i chciałbym używać maszynki. Więc proszę poradźcie mi która z nim byłaby najlepsza
Grand231 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Ogólnie każda z tych maszynek jest podobna i co byś nie kupił będzie spełniać swoją funkcję, radzę ci również poszukać w Lidlu gdyż mają tam czasami takie maszynki po parę złotych.
Pavvel Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Ok, Grand masz niby rację, a ja zdaję sobie sprawę, że szukającemu porównania buraków do ziemniaków polecam rzodkiewki, ale mimo wszystko mniemam, że Kolega Error, skoro umiałby zakupić na allegro maszynkę, umiałby też i spinkę A na poważnie - myślę, że nie ma znaczenia którą weźmiesz, wszystkie robią to samo praktycznie tak samo... P. Ps. A napisałem to co wyżej, bo sam przechodziłem analogiczny sposób myślenia
Error6644 Napisano 10 Lipca 2011 Autor Napisano 10 Lipca 2011 TO co napisał Pavvel coraz bardziej skłania mnie do myślenia. Sam już nie wiem ...
ktor Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Mam maszynkę ale założyłem spinkę i szejkuję z lenistwa. Maszynka brudzi i jest gorsza niż szejk w plastikowej butelce po mleku. pk
Krzysieek Napisano 12 Lipca 2011 Napisano 12 Lipca 2011 Oczywiście, że szejkowanie lepsze, tańsze i szybsze. Kupuj rzodkiewki.
Kaltoman Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Testowałem podobne urządzenie i wyrzuciłem. Uświnisz jeszcze bardziej łańcuch, rower, siebie i wszystko dookoła. Kup spinkę (tylko odpowiednią), podmień z blaszkami w łańcuchu i będziesz miał z bańki. A koszty znacznie niższe. Łańcucha nie trzeba tak często dokładnie szorować. Wystarczy, że przetrzesz raz na 50-100 km, zapodasz troszkę oliwki, zakręcisz, zostawiasz aby przedostała się do wnętrza i potem wycierasz do sucha. A co do samego mycia to ja po rozpięciu wkładam do słoika z benzyną, po pierwszym myciu i wytarciu robię poprawkę w drugim. Szybko to idzie a łańcuch jest czyściutki. Benzynę można wykorzystać potem do ponownego mycia. Wystarczy poczekać aż syf opadnie na dno i zlać do innego naczynia.
bartekf500 Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Moja maszynka leży ...gdzieś. Zakupiłem ją, wyczyściłem łańcuch - i owszem było szybko (w stosunku do czyszczenia w sposób jaki stosowałem wcześniej, mianowicie szmatką każde ogniwko po kolei czyściłem) jaki i nawet dokładnie ..ale za to bardzo brudziło. Kiedy założyłem spinkę i zacząłem "szejkować" maszynka przestała mi być potrzebna. jak dla mnie "szejkowanie" jest najlepszym sposobem. koszt spinki ok 10 pln i nie ma co się martwić o trwałość łańcucha przy częstym ściąganiu-nic mu nie będzie
kepa416 Napisano 13 Lipca 2011 Napisano 13 Lipca 2011 Również mam tą z lidla i leży gdzieś użyta z trzy raz max. Zostawia syf dlatego że mokry łańcuch wraz z kręceniem leci po całym napędzie i albo robisz to przed czyszczeniem całego roweru albo masz cały rower brudny : kaseta korba tylna obręcz. No i potem czyszczenie tej maszynki a dwa że szczotki w środku szybko się rozdwajają i robią płaskie. Ja znalazłem jej inne zastosowanie mianowicie na sucho czyszczę łańcuch i potem w środku nie ma tyle syfu między ogniwami.
Error6644 Napisano 15 Lipca 2011 Autor Napisano 15 Lipca 2011 Dziękuje wszystkim za odpowiedzi nie kupuje żadnej maszynki. Temat do zamknięcia
marciniak Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 ja mam tą drugą i super wymiata do środka leje odtłuszczacz .
Grendel Napisano 25 Lipca 2011 Napisano 25 Lipca 2011 Ja mam jakąś dziwną spinkę od shimano - gdzie właściwa skuwka jest w całości coś w ten deseń http://atprint.eu/aukcje/megabum/spinka_shimano/spinka_shimano.jpg i prędzej się zes*am niż to rozepnę i zepnę. Nie wiem, może trzeba jakoś wyrobić główny moduł zanim spinka zacznie normalnie zaskakiwać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.