Seraphiel Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Witam! W przyszłym tygodniu będę miał okazję zrobić parę kilometrów w województwie podkarpackim, by odwiedzić rodzinne strony. W założeniu ma być to trasa Rzeszów-Jasło-Rokietnica (okolice Jarosławia i Przemyśla)-Rzeszów, naturalnie podzielona na trzy różne dni. O ile się dobrze orientuję na drogach krajowych nie ma(?) zakazu ruchu rowerów, jednak czasem na wjazdach pojawiają się znaki zakazu. Bardzo bym prosił jakiegoś obeznanego bikera o komentarz, jak wygląda ruch rowerowy, przede wszystkim na trasach E371 (aka DK9) oraz E40 (aka DK4), ewentualnie na "szerszych" trasach Rzeszowa - Al. Cieplińskiego, Dąbrowskiego. Poniżej znajdują się linki do wstępnie zaplanowanych tras. Rzeszów - Jasło Jasło - Rokietnica Rokietnica - Rzeszów W zasadzie nie mam zamiaru przejmować się trąbiącymi kierowcami, ale wolałbym uniknąć sytuacji, kiedy po 5h w pociągu (mieszkam na Śląsku) i paru kilometrach z Rzeszowa natrafię na panów w mundurach, którzy grzecznie, acz stanowczo wytłumaczą mi że na danej trasie jest zakaz ruchu rowerów. Bardzo dziękuje za każdy komentarz
Dudek93 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Ja dodam tylko tyle - po RZ tam gdzie masz znaki zakazujące jazdy rowerem po drodze czerwona obwódka, białe tło i bike w środku - to jeździsz po ścieżkach tam gdzie są oznaczenia na nich, jeśli nie ma olewasz [ja uznaję tylko ścieżki oznaczone, sam znak nie wystarczy]... i dotąd policja nic mi nie zrobiła a sporo razy widziała. E40 - kure..ski ruch, ja bym się jej wystrzegał. Jakbyś jechał na Jarosław to powodzenia - droga sitko, poboczem nie pojedzie, cały skrajny pas jest twój piszę bo jeżdżę tą drogą prawie codziennie i widzę jak inni bikerzy się z nią zmagają
Yoshimitsu9 Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Jeżeli chcesz pojechać przez E40 - BROŃ CIE PANIE BOŻE , mieszkam w Rzeszowie i powiem tyle - pier....ol te znaki -tutaj w rzeszowie nie zatrzymają Cię. Co do dróg na Jarosław wybierz może przez taki most do jarosława (jakbyś jechał na Lublin) - tędy będzie bezpieczniej - poza tym ładne widoki (lasy itd.) Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.