Skocz do zawartości

[Pytanie] dotyczące konkretnych dróg Podkarpacia

Seraphiel

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

W przyszłym tygodniu będę miał okazję zrobić parę kilometrów w województwie podkarpackim, by odwiedzić rodzinne strony. W założeniu ma być to trasa Rzeszów-Jasło-Rokietnica (okolice Jarosławia i Przemyśla)-Rzeszów, naturalnie podzielona na trzy różne dni. O ile się dobrze orientuję na drogach krajowych nie ma(?) zakazu ruchu rowerów, jednak czasem na wjazdach pojawiają się znaki zakazu. Bardzo bym prosił jakiegoś obeznanego bikera o komentarz, jak wygląda ruch rowerowy, przede wszystkim na trasach E371 (aka DK9) oraz E40 (aka DK4), ewentualnie na "szerszych" trasach Rzeszowa - Al. Cieplińskiego, Dąbrowskiego. Poniżej znajdują się linki do wstępnie zaplanowanych tras.

Rzeszów - Jasło

Jasło - Rokietnica

Rokietnica - Rzeszów

W zasadzie nie mam zamiaru przejmować się trąbiącymi kierowcami, ale wolałbym uniknąć sytuacji, kiedy po 5h w pociągu (mieszkam na Śląsku) i paru kilometrach z Rzeszowa natrafię na panów w mundurach, którzy grzecznie, acz stanowczo wytłumaczą mi że na danej trasie jest zakaz ruchu rowerów.

Bardzo dziękuje za każdy komentarz :)

Napisano

Ja dodam tylko tyle - po RZ tam gdzie masz znaki zakazujące jazdy rowerem po drodze :P czerwona obwódka, białe tło i bike w środku - to jeździsz po ścieżkach tam gdzie są oznaczenia na nich, jeśli nie ma olewasz [ja uznaję tylko ścieżki oznaczone, sam znak nie wystarczy]... i dotąd policja nic mi nie zrobiła a sporo razy widziała.

E40 - kure..ski ruch, ja bym się jej wystrzegał. Jakbyś jechał na Jarosław to powodzenia - droga sitko, poboczem nie pojedzie, cały skrajny pas jest twój :) piszę bo jeżdżę tą drogą prawie codziennie i widzę jak inni bikerzy się z nią zmagają :D

Napisano

Jeżeli chcesz pojechać przez E40 - BROŃ CIE PANIE BOŻE , mieszkam w Rzeszowie i powiem tyle - pier....ol te znaki -tutaj w rzeszowie nie zatrzymają Cię. Co do dróg na Jarosław wybierz może przez taki most do jarosława (jakbyś jechał na Lublin) - tędy będzie bezpieczniej - poza tym ładne widoki (lasy itd.) Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...