Skocz do zawartości

[rower] Tangerine Cruiser - rower domowej roboty

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Świetnie to wygląda, czekam na końcowy efekt, jak zrobisz od razu zarzuć fotkę ;) Gratuluję ci i pomysłu i wykonania B)

A i myślę że lepsze będzie czarne siedzenie, jeśli będą takie opony. Pomarańcz chyba by się za bardzo zlewał z ramą, no ale pewności nie mam.

Napisano

Ja raczej myślę o siedzieniu bardziej - kremowym (taki brąz muśnięty bielą - nie wiem jak to wytlumaczyć ) - do tego takie opony z podobnym bieżnikiem , I było by przepięknie.

Czekamy na dalsze wiadomości. Ja osobiście nie mogę się doczekać.

Chapeaux bas!

Napisano

Świetnie to wygląda, czekam na końcowy efekt, jak zrobisz od razu zarzuć fotkę ;) Gratuluję ci i pomysłu i wykonania B)

A i myślę że lepsze będzie czarne siedzenie, jeśli będą takie opony. Pomarańcz chyba by się za bardzo zlewał z ramą, no ale pewności nie mam.

Dziękuje za miłe słowa. Myślę że masz racje, zwłaszcza że kierownica też będzie pomarańczowa. Za dużo byłoby tej pomarańczy, siedzenie chyba będzie czarne.

Ja raczej myślę o siedzieniu bardziej - kremowym (taki brąz muśnięty bielą - nie wiem jak to wytlumaczyć ) - do tego takie opony z podobnym bieżnikiem , I było by przepięknie.

Czekamy na dalsze wiadomości. Ja osobiście nie mogę się doczekać.

Chapeaux bas!

Kremowe siedzenie też ładnie by wyglądało, ale chyba ciężko o kremowe opony 24" :/

Dziękuję Wam za serdeczne komentarze, naprawdę dajecie mi motywację do działania ;)

Napisano

Fotki podejrzewam że pod koniec wakacji. Na pewno nie dalej niż 1 września, choćby się waliło i paliło to na rozpoczęcie roku nim zajadę. Mechanicznie rower praktycznie skończony, teraz tylko zawiozę go do lakiernika i uzupełnię o jakieś lusterka, chwyty itp.

Panowie, czy jest jakiś sklep w polsce który oferuje niestandardowe koła? Chodzi mi o koła zbudowane na 70/140 szprychach. Czy są w ogóle sklepy które oferują cześci do cruiserów w Polsce? Wiem że w Stanach sa takie sklepy ale czas oczekiwania na przesyłkę jest zbyt długi niestety.

Napisano

Myślę że mogę zakomunikować mały update. Dzisiaj rama poszła do lakiernika. Cholera, 4 buteleczki = 110zł :/(podkład, kolor i utwardzacze). Już mi działa na nerwy ten rower, ale skończę go. Koła jednak zostaną takie jak są, tylko je wyszlifuje, wypoleruje. Pasta do butów odratowała opony, znów są czarne jak smoła, bardzo niewielkim kosztem.

Zostało więc jeszcze wypolerowanie kół i drobnych elementów (jakieś podkładki, korba). No i to pieruńskie siedzenie. Na ekoskórę, gąbkę, klej i nici następna stówa poleci. Pewnie poszłoby drugie tyle gdybym zlecił robotę profesjonaliście. Postanowiłem jednak że sam to zrobię. Wyjdzie jak wyjdzie, spróbować zawsze można ;)

Pozdrawiam, miło że chcecie śledzić budowę roweru ;)

Napisano

UPDATE! Rower wrócił od lakiernika!

https://picasaweb.google.com/landus94/TangerineCruiser?authkey=Gv1sRgCOa6xeTpqO3ELg'>https://picasaweb.google.com/landus94/TangerineCruiser?authkey=Gv1sRgCOa6xeTpqO3ELg

PIERWSZE PYTANIE: Jak się Wam podoba kolor? Wybór koloru to chyba była najtrudniejsza decyzja w moim życiu. W mieszalni farb dostałem podglądy kolorów, było chyba kilkadziesiąt odcieni pomarańczy i każdy diabelnie podobny i teraz który tu wybrać? Chyba jednak dokonałem dobrego wyboru, mi osobiście się podoba. Jest to farba akrylowa i nie ma tego blasku co na przykład Wasze rowery. Wprawdzie odbija światło i bije lekkim połyskiem ale przeglądać się w nim nie można. Podejrzewam że żeby osiągnać efekt "lusterka" potrzebne byłoby lakierowanie a potem polerowanie, no ale koszty.. koszty.. koszty. Mimo wszystko efekt mi się podoba. Dzisiaj jeszcze poprawki lakiernicze, obszycie siedzenia, wypolerowanie drugiej obręczy i chyba to tyle ;) Fotki w garażu wyszły bardziej żółte, zapewne lampa błyskowa tak podziałała.

Czekam na komentarze ;)

PS. Co sądzicie o chwytach kierownicy?

IMG_0189.jpg

IMG_0176.jpg

Więcej zdjęć tutaj:

https://picasaweb.google.com/landus94/TangerineCruiser?authkey=Gv1sRgCOa6xeTpqO3ELg

Napisano

Podziwiam Twoją wytrwałość i umiejętności, to musi być fajne uczucie wyprodukować samemu taki rower :)

Kolor wyszedł naprawdę ładnie, z chromem i czernią powinno się ładnie komponować.

Chwyty - może nie do końca praktyczne i wygodne, ale pasują do stylistyki roweru.

Planujesz dać jakieś wykończenie (odblaski? czarne nakładki gumowe?) na końcówki tylnych rurek? Mam mieszane uczucia co do tej części, z jednej strony takie ucięte rurki wyglądają dość ciekawie, ale z drugiej nie pasują do całości.

Widzę, że jedna szprycha postanowiła zasmakować wolności :)

Napisano

Dziękuję za miłe słowa Kamilu ;) Co do moich umiejętności to powiedzmy że są na poziomie dopuszczającym, nadal wiele nie umiem i ciągle się uczę. A uczucie jest całkiem zacne, zwłaszcza że jest to jedyny egzemplarz na całym świecie ;) Myślę jednak że największa satysfakcja przyjdzie jak dokręcę ostatnią śrubkę i zrobię kilka kilometrów.

Chwyty - spodziewałem się takiej opinii. Przyczepności żadnej nie zapewnią, ale tak jak mówisz - stylistycznie pasują. Zrobiłem takie chwyty bo kierownica jest jak widać pomarańczowa. Marzyła mi się cała chromowana (lub choćby z rur nierdzewnych) ale niestety umocowanie takich rur tak, żeby wyglądało to estetycznie graniczy z cudem. Zwykłe rury wystarczyło przyspawać, spaw zaszlifować i zamalować i już wygląda to w miarę dobrze. Srebrne chwyty przynajmniej troszkę kontrastują.

Z rurami masz rację, też mi czegoś brakuje. We wszystkich czterech rurach na końcu chciałem zastosować czerwone diody, ale doszedłem do wniosku że nie wyglądałoby to dobrze. Odblaski byłyby najlepszym rozwiązaniem, ale skąd wezmę odblaski o takiej średnicy? ;/ Mógłbym tam wsadzić zatyczki do kierownic rowerowych, tylko znów jakie?

W sumie jak patrzę na tą sklejkę na siedzeniu to widzę że beżowa skóra na siedzeniu też ładnie by wyglądała :P

Co do tej wytrwałości.. Powiem Wam że to jest tak jak z dziewczyną: na poczatku fajnie, dużo czasu razem, ale jak już za długo z nią siedzisz to zaczyna Cię wku*****ć. Z rowerem było identycznie. Przez ostatni tydzień wręcz się zmuszałem żeby pójść do garażu. Nie miałem już siły na to diabelstwo, ale udało się ;)

Dzisiaj przyjeżdża gąbka i ekoskóra na siodełko. Trzęsą mi się ręce na samą myśl o robieniu tego. Spawanie i wyginanie rur to małe piwo przy tapicerstwie, przekonałem się o tym po rozmowie z kompetentną osobą. W każdym razie spróbuję robić to sam, bo współpracowałem z kilkoma ludźmi, nie tylko podczas budowy tego roweru, i wiem, że jeśli czegoś człowiek nie zrobi sam, to nikt mu tego dobrze nie zrobi. Są oczywiście wyjątki, ale naprawdę mało jest ludzi którzy wykonują konkretną robotę z zamiłowania do swojej pracy. Coraz mniej fachowców niestety.

PS. Bałem się że spawy będą się rzucać w oczy, ale chyba farba trochę je zamaskowała ;)

Pozdrawiam ;)

Napisano

Tylne rurki też mają średnicę 25mm? Jeśli tak to wciśniesz tak dowolne gumowe korki do kierownic. Myślę, że nie ma co kombinować z metalowymi kolorowymi, zepsułoby to kolorystykę całego roweru. No i gumowe korki powinny w miarę dobrze uszczelnić rurki od wody/brudu.

Odblaski byłyby i ładne i praktyczne, ale rzeczywiście ciężko będzie coś dopasować. Jeśli coś mi wpadnie do głowy, na pewno dam znać.

Powodzenia z siodełkiem, liczę na fotki po udanej operacji :)

Napisano

Miejmy nadzieję że operacja się uda. Szycie do robota dla spokojnych ludzi jest, więc może być tak, że po 2 godzinach bawienia rzucę to w kąt i pojadę na desce.

Ekoskóra + gąbka + klej + przesyłka = 90zł. To już chyba ostatni taki duży rachunek ;)

Kolejne zdjęcia gdy skończe fotel, a potem już ze złożonym rowerem.

Napisano

ROWER UKOŃCZONY!

Obraz%252520001.jpg

Dziś złożyłem, skręciłem rower do kupy, wypieściłem, wyczyściłem i byłem na przejażdżce. Jakieś 12 km zrobiłem i działa bez zarzutu ;)

Szczerze mówiąc jestem dość zadowolony z efektu końcowego. Dałbym rowerowi (i sobie, jako projektantowi) jakieś 7,5/10. Ciekaw jestem Waszej opinii.

Jak widać projekt po 2 miesiącach został ukończony, większość założeń została spełniona. Najwazniejsze że wyrobiłem się przed 1 września ;) Z niektórych elementów jestem bardziej, z innych mniej zadowolony, ale ogólny bilans jest jak najbardziej pozytywny ;) Ogólnie całkiem fajnie zleciał mi ten czas, jakoś konkretniej spędziłem te wakacje. Dziękuję za wszystkie komentarze i porady oraz za uwagę. Fajnie było wiedzieć że komuś się rower spodobał i że kilka osób czekało na ukończenie projektu, więc... Gotowe!

Do zobaczenia na trasie!

PS. Siedzenie jednak uszyła mama ;)

https://picasaweb.google.com/landus94/TangerineCruiser100?authkey=Gv1sRgCJ_CraHY4YbH3wE

• Mod Team
Napisano

Nono fajny cruiser :) To teraz pakuj się w pociąg i na polskie wybrzeże polansować się trochę póki jeszcze ciepło :D

Napisano

Gratuluję! Rower rzeczywiście ładnie się prezentuje, lusterka pasują do stylistyki, a siodełko wyszło lepiej niż przypuszczałem :)

Co to za patent z nóżką? No i łańcuch wygląda na słabo napięty, chociaż na taką długość to podejrzewam, że ciężko jest go bardziej naciągnąć.

Napisano

Dziękuję za miłe komentarze. Mi lusterka też się podobają, dodaja taki smaczek do roweru ;)

Nóżka jest chyba najprostsza, jaką można wymyślić. Nóżka (rura o mniejszej średnicy) wchodzi w ramę, która ma większą średnicę wewnętrzną, a potem nóżka jest dokręcona pokrętłem ;)

Można jeszcze trochę łańcuch trochę napiąć, ale skomplikowany napinacz daje rade.

Napisano

Naprawde fajnie Ci to wyszło , ale mam pytanie wygodnie sie jeździ z taką kierownicą ( chodzi mi o same konców nie wiem jak to się nazywa "rogi")

Kierownica rzeczywiście jest nieco zbyt wąsko "rozwarta", ale da się przyzwyczaić. Jest to jeden z błędów jakie popełniłem przy budowie. Mimo wszystko rower tak jak teraz wygląda, wyglądał w mojej wyobraźni 2 miesiące temu i jestem dość zadowolony z tego, że udało się go zbudować bez większych problemów już za pierwszym podejściem.

Gratuluję! Piękna maszyna... dołożyłbym do tego jeszcze jakieś "stylowe" błotniki i lampki, żeby dodać mu "smaczku".

Pozdrówka!

Właśnie. Chromowane/niklowane błotniki na koło 24" to zupełny egzotyk, a pasowałyby idealnie. Lampka chromowana też mi się marzy, ale raczej taka większa, od jakiegoś motoru, bo te rowerowe są zbyt małe.

Dziękuję za komentarze ;)

Napisano

Większość lamp ma 6cm średnicy, jest to za mało przy tak wielkiej czaszy mojego roweru. Te błotniki to tez nie to. Chciałbym chrom/nikiel, coś jak kran w kuchni ;)

Ale prędkościomierz mnie zaciekawił, zakochałem się w nim. Dostanę taki w Polsce?

Napisano

Większość lamp ma 6cm średnicy, jest to za mało przy tak wielkiej czaszy mojego roweru. Te błotniki to tez nie to. Chciałbym chrom/nikiel, coś jak kran w kuchni ;)

Wiem co masz na myśli - znalazłem takie błotniki, ale niestety 16" :confused:

Ale, kto szuka... popytaj w sklepach rowerowych, bo widziałem cruisery z takimi błotnikami...

Ale prędkościomierz mnie zaciekawił, zakochałem się w nim. Dostanę taki w Polsce?

Nie widziałem - może być ciężko. Ale w czym problem kupić na ebay lub amazon...???

Pozdrówka!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...