Skocz do zawartości

[koło] tylne koło - problem

speq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Niedawno złożyłem koła - piasty xt-756, cieniowane szprychy 2.0-1.8-2.0 cn spoke i to wszystko skręcone alu nyplami.

Od niedawna koło podczas przyspieszania wydaje dziwne odglosy - ewidentnie jest to ocieranie się szprychy o szpyche. problem jest tylko w tylnym kole. Dzieje się to też jadąc na "luzie" i podczas pedałowania.

Koła mają przejechane niespełna 1000 km, z tyłu jest lekkie bicie. Nie były uderzone. Zdaję sobie sprawy, że koła się mogą układać i delikatne odchylenia od normy mogą być. Kwestia tylko, czy nie popełniłem błędu składając koła z tych podzespołów, czy jest to kwestia porpawy naciągu szprych i będzie po problemie.

pzdr

Napisano

koła podobno po złożeniu i przejechaniu paruset kilometrów, należy oddać do "dociągnięcia"... pisze podobno bo moje koła złożyłem, przejechałem już chyba 3,5k km i jak były proste i sztywne tak są, tyle że koła dość pancerne ;)

Napisano

Poprzednie koła na tradycyjnych szprychach 2.0mm też przez 13kkm od złożenia nie wymagały centrowania ani dociągania. Stąd moje pytanie, bo to nowa dla mnie sytuacja.

Napisano

Witam,

podłączę się do tematu jako iż mam podobny problem z kołem. Otóż ostatnio zaplotłem przednie koło i podczas jazdy (szczególnie gdy pedałuję) słyszę wyraźne "trzeszczenia" (coś jakby uderzały o siebie) szprych. Problem jest od początku ich używania. Wyczytałem iż problem może wynikać z niedostatecznego naciągnięcia szprych. Dociągnąłem każdą szprychę o jeden obrót i sytuacja się pogorszyła, tj. znacznie częściej słyszę stukania. Dodam iż szprychy wydają się mocniej naciągnięte niż w tylnym kole (testowane tylko przez ściskanie szprych i dźwięk jaki wydają przy ich uderzeniu). Czy jest możliwe że zostały za mocno naciągnięte?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...