Schwinn Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Witam.! Co wybrać? 2 bidony czy bukłak z plecakiem? Myślałem o takich jak: plecak z bukłakiem : http://allegro.pl/zestaw-plecak-rowerowy-4f-prolight-buklak-2l-i1692267590.html bądź 2 bidony : http://allegro.pl/bidon-sport-0-7-koszyk-kellys-ozz-kolory-wys0zl-i1707736422.html Zawsze miałem bidon, ale często widzę jak właśnie jeżdżą z bukłakami, a ja bez plecaka na rower się nie ruszam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Jeśli jeździsz z plecakiem to zrób eksperyment, kup bukłak, kosztuje kilkanaście zł, i zobacz czy ci to rozwiązanie pasuje. Co do plusów i minusów rozpisywał się nie będę, informacji na temat tych rozwiazań jest mnóstwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maclaska Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Kupiony za kilkanaście zł bukłak może raczej odstraszyć od jego używania: materiały, ustnik, higiena;-) Jeśli już kupujesz nie inwestuj w g... Lepiej wydać raz więcej niż dwa razy bez sensu. A jeśli chodzi o głos w dyskusji: tylko bukłak, tym bardziej, że i tak przyzwyczajony jesteś do plecaka. Bidon to bierz na tour de france i wyrzucaj po spożyciu;-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Lumperator Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Do 50km bidony, żadne tam plecaki obciążające ramiona i w letnie upały nie dające odetchnąć plecom. nawet bardzo drogi plecak wciąż będzie pewnym utrapieniem. Ale jednak gdy w grę wchodzą dłuższe wypady, to rzecz jasna plecak jest rzeczą bardzo praktyczną. W zasadzie myśl jest taka, aby możliwie najbardziej obciążyć rower, a nie siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
hike Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Witam, Mój syn preferuje bukłaki, ja nie, właśnie ze względów higienicznych, ale faktycznie ten model można wymyć http://hike.pl/product.php?productid=18629&cat=643&page=1&tpl= Osobiście, to na wyprawy wakacyjne mam duży uchwyt i butelkę 1.5 l. http://hike.pl/product.php?productid=18209&cat=576&page=1&tpl=2 Pozdrawiam Magda Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mlao Napisano 13 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Witam Jezeli jezdzisz z plecakiem i jestes do niego prazyzwyczajony tylko buklak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
irus91 Napisano 14 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Jeżeli w plecaku miałby być tylko bukłak to polecam produkty firmy CamelBak http://www.camelbak.com/Sports-Recreation/Packs.aspx ewentualnie jest tego sporo na allegro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobike Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 od tego sezonu zacząłem jeździć z plecakiem i bukłakiem 2l deutera, polecam, łatwy w czyszczeniu nie śmierdzi plastikiem, trzeba się tylko przyzwyczaić do picia z niego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
supersam Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Ja bidonu używam tylko na trasy max do 30 - 35 km. A jak na cały dzień jadę to używam bukłaka. Warto mieć jedno i drugie, przynajmniej dylematów nie ma co wybrać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Była już kiedyś kłótnia na forum bukłak - bidon i wyszło na to, że każdy chwali swoje a jedyne sensowne konkluzje to żeby jeździć tak jak wygodnie lub bidony na krócej, a bukłaki na dłużej. Skoro i tak jeździsz z plecakiem, to pytanie jest wręcz retoryczne, biegnij do sklepu po bukłak. Wcale nie obciąża pleców tak bardzo jak twierdzą jego przeciwnicy, a pozwala przejechać spokojnie 100km bez zbędnego tankownia się w przydrożnych sklepach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Do zwykłego plecaka da się zamontować bukłak ? :> Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maclaska Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Wszystko się da, awaryjnie wypchać oponę sianem na trasie też;-) To tylko kwestia pomysłowości i sprawnych rączek. W większości super-hiper plecaków kieszeń na bukłak jakoś specjalnie się nie wyróżnia zaawansowaniem technologicznym. Wypuszczenie rurki na zewnątrz np. między zamkami to też żadna filozofia. Umocowanie samego bukłaka w jakimś doszytym uchu u górze plecaka to nic trudnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tasiorasior Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Ja korzystam z jednego i drugiego. Jeżdżę dla zabawy i utrzymania formy do bukłaka leje wodę a do bidonu wodę + cytrynę + miód Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
maclaska Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Akurat woda+cytryna bukłakowi nie zaszkodzi, a nawet może go fajnie odświeżyć "higieniczno-bakteriologicznie";-) Śmiło możesz ją lać do bukłaka. No może bez miodu, bo cukry mają zupełnie odwrotne działanie. Kwas cytrynowy ogranicza namnażanie bakterii w wodzie. Nawet Camelbak na swojej stronie utrzymuje takie stanowisko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TrzecieKolo Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Wszystko to kwestia upodobań. Ja jeździłem z bidonem i po kieszeniach miałem klucze, komórkę itd itp. Teraz mam mega fajny, mały przewiewny plecak, i jest dużo wygodniej. Nie ruszam się już bez plecaka na rower, zupełnie go nie czuję podczas jazdy. Kieszenie puste, i rower lżejszy bez bidonu Ale paradoksalnie w plecaku wożę nie bukłak, tylko albo bidon, albo wodę 1,5 L Bo mi jakoś nie odpowiada picie z tej rury. W czasie jazdy też pić nie lubię, wolę się zatrzymać i spokojnie się napić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gazda Napisano 15 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 15 Lipca 2011 Ja wożę 2L bukłak camelbak'a. Co do wytrzymałości, ostatnio musiałem go zdezynfekować - 2x wrzątek do pełna, raz z kwaskiem cytrynowym, 3 tabletki 'corega' i trochę spirytusu i jest jak nowy. Temu ustrojstwu nic nie zaszkodzi a mam już co 3 lata (nie tylko na rower). Zrobiłem sobie kieszeń ochronną z folii NRC i mam chłodne picie przez 4-5h od wyjazdu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Schwinn Napisano 19 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 19 Lipca 2011 zaryzykowałem i kupiłem bukłak i śmiało polecam jest dużo wygodniejszy. A co do malutkich plecaków na sam bukłak to odpada, w plecaku wożę zestaw kluczy, dętka, pompka. więc malutki plecak odpadł. Kupiłem : http://allegro.pl/plecak-kellys-street-czerwony-i1677326643.html . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karbeti Napisano 22 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 22 Lipca 2011 Bidon jest dobry na wypad na miasto. Dalsza trasa - tylko bukłak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.