niezniszczalny Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 witam z waszą pomocą kupiłem rower teraz chciałem zmienić tylną przerzutkę na shimano RD-M772 SGS lecz te 2 filmy mnie rozwaliły i teraz skłaniał bym się ku SRAM'owi X7 dodam jeszcze że mam napęd 8r i wolę przy nim pozostać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 8 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 1) O tych filmach na forum już było, zobacz z którego roku są te filmiki, sporo się zmieniło przez ostatnie kilka lat. 2)To, że masz 8 rz. to nie przeszkadza, przerzutka obsłuży i 9 i 8 rz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirekH81 Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Nie wiem jak to jest ze sram ale u mnie przerzutka na dużych dziurach uderza o rame i jest to troche denerwujące...to sie jakos fachowo nazywa ale nie pamiętam... mam shimano deore Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Ja mam srama, i też uderza, tylko że łańcuch od spodu o rurkę Wg mnie oba zjawiska tak samo uciążliwe dla słuchu. U mnie w pojedynku shimano - sram wygrywa sram. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niezniszczalny Napisano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 wielkie dzięki za szybką odpowiedz - zdecyduję się na srama ale tu jest chyba problem mam manetki alivio w tym przypadku chyba trzeba będzie wymienić na sramoską ponieważ są niekompatybilne [chyba] jeśli tak to co polecicie na kasetę 8r Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Co do XT Shadow to nie ma mowy o żadnym uderzaniu o ramę.Shimano Shadow po to zostały tak skonstuowane,żeby wyeliminować ten problem. BtW miałem tą XT tyle,że średni wózek i mogę powiedzieć,że to znakomita zmieniaczka biegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niezniszczalny Napisano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 mam jeszcze pytanie czy możecie polecić mi jakieś manetki sram'a na 3x8 bo trafiam tylko na 3x9 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 TRIGGER X-4 lub Gripy MRX PRO A co do filmu to większej głupoty to dawno nie widziałem. W taki sposób to się nawet mój stary STX nie zachowywał. Kto da gwarancję na to, że ta od Shimano nie była w jakikolwiek sposób uszkodzona?? To mi przypomina taki idiotyczny filmik z porównywaniem pilarek z których jedna miała tępy łańcuch. I tak jak pisze marky5. XT Shadow nie mają prawa się tak zachowywać a jest tak w moim przypadku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Przem00 Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Pytasz SRAM czy Shimano? Przecież to oczywiste, że Ci co mają SRAMa powiedzą, że SRAM, a Ci co mają SHIMANO powiedzą, że SHIMANO. Shimano XT i SRAM X7 to podobnej klasy przerzutki, jakiej nie kupisz będziesz zadowolony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Witam Miałem kiedyś założonego SRAM x7 na tył. Teraz mam Shimano XT RD-M772 SGS i jak dla mnie jest nieporównywalnie lepszą zmieniarką od SRAM'a. Także dla mnie Shimano vs SRAM 1:0 dla Shimano. A co do filmu szkoda komentować takie pierdoły. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
moojmisiu Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 To nie pierdoły, tak zachowują się przerzutki shimano starej konstrukcji (te bez systemu shadow) i tego się nie zmieni, na starych lx i xt nawet były zakładane gumowe osłony, żeby złagodzić ten efekt. Wpływu na pracę przerzutki to zachowanie imo większego (jeśli w ogóle jakiś) nie miało. Co do wyboru sram vs. shimano - jeśli masz manetki alivio, to imo nie warto pchać się srama, różnicy raczej nie odczujesz, a xt to dobra zmieniarka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niezniszczalny Napisano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 dobrą zmieniarką byłby w tym wypadku nawet slx mi zależy na sztywności podczas szybkiej jazdy po bardzo wyboistym terenie i tego właśnie nie jestem pewny w XT RD-M772 SGS Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
djkraszinio Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 ja dzisiaj właśnie zamontowałem u sibie tego XT RD-M772 tylko że chyba ze średnim wózkiem i jest bardzo sztywna w porównaniu do deore które miałem wcześniej to jest niebo a ziemia nic nie tłucze o ramę trzyma się sztywno zmienia szybko i precyzyjnie więc polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Pytasz SRAM czy Shimano? Przecież to oczywiste, że Ci co mają SRAMa powiedzą, że SRAM, a Ci co mają SHIMANO powiedzą, że SHIMANO. Shimano XT i SRAM X7 to podobnej klasy przerzutki, jakiej nie kupisz będziesz zadowolony. Ja miałem/mam i srama i shimano, sramolce od 3.0 do x-0, shimano od altusa do xtr, wersja shadow i klasyczna i jednak wybieram srama, w tej chwili mam równocześnie obie, w różnych rowerach. Xtr zwykły szybszy od x-0 ale x-0 dokładniejsze. Zmieniając xt na srama x-7 odczułem różnicę w pracy pod obciążeniem, sram pracował w takiej sytuacji żwawiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 ja dzisiaj właśnie zamontowałem u sibie tego XT RD-M772 tylko że chyba ze średnim wózkiem i jest bardzo sztywna w porównaniu do deore które miałem wcześniej to jest niebo a ziemia nic nie tłucze o ramę trzyma się sztywno zmienia szybko i precyzyjnie więc polecam a za pare miechow dostanie sporych luzów na wózku jak każde xt z tych 2 to pewnie ze x7 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Jak każda powiadasz - to ta moja jest jakaś wybitna bo nic jej nie dolega Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Bo chiński maszynista od obrabiarki dostał w tym dniu większą porcję ryżu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Moja również się bardzo dobrzy trzyma i o luzach nie ma mowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Bo chiński maszynista od obrabiarki dostał w tym dniu większą porcję ryżu. Dobre Więc pozostaje się tylko cieszyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
niezniszczalny Napisano 10 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 tak sobie studiuję przerzutki i napęd i zastanawia mnie jak on to zrobił klik chodzi mi o połączenie manetek sram i przerzutki shimano Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 W taki sam sposób jak wiele osób podłącza gripy do napędów 10sp z tyłu - przerabiając gripa. Sram nie produkuje gripshiftów do napędów 10sp, więc alternatywy są dwie: albo gripy recon, które są kiepskie, lekkie ale i drogie, albo przerobiony mechanizm w gripshiftach srama. W tym momencie nie jest ważne czy korpus jest od linii produktów do przerzutek shimano czy srama, i tak trzeba wymienić w nim mechanizm indeksujący pasujący do danej przerzutki. Wg mnie wybrał x-0 bo pewnie mu się podobały a po drugie być może chodzi o rodzaj chwytu. To nie jest mechanizm celowniczy rakiety balistycznej, tylko kawałek plstiku z wgłębieniami, co wymaga trochę umiejętności manualno-rzemieślniczych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
fw66 Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Odpowiednikiem XT jest X9 (a nie X7) X7 to SLX. Więc przy zestawieniu XT i X7 wieksze szanse ma XT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 odpowiednik ale teraz tak i nie bo wszedł xx ale i tak x7 bedzie lepsze niz xt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marky5 Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 odpowiednik ale teraz tak i nie bo wszedł xx Nic z tych rzeczy odpowiednikiem XX(10) jest nowe XTR(10) ale i tak x7 będzie lepsze niż xt A właśnie,że nie bo XT będzie lepsze od X7 i już. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawelsystem Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 widac ze weicej siedziz w necie niz przy sprzecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.