Skocz do zawartości

[przerzutka] shimano XT vs sram X7

niezniszczalny

Rekomendowane odpowiedzi

Co do XT Shadow to nie ma mowy o żadnym uderzaniu o ramę.Shimano Shadow po to zostały tak skonstuowane,żeby wyeliminować ten problem. :thumbsup: BtW miałem tą XT tyle,że średni wózek i mogę powiedzieć,że to znakomita zmieniaczka biegów. :rolleyes:

TRIGGER X-4 lub Gripy MRX PRO :blush:

A co do filmu to większej głupoty to dawno nie widziałem. W taki sposób to się nawet mój stary STX nie zachowywał. Kto da gwarancję na to, że ta od Shimano nie była w jakikolwiek sposób uszkodzona?? To mi przypomina taki idiotyczny filmik z porównywaniem pilarek z których jedna miała tępy łańcuch.

I tak jak pisze marky5. XT Shadow nie mają prawa się tak zachowywać a jest tak w moim przypadku.

Pytasz SRAM czy Shimano? Przecież to oczywiste, że Ci co mają SRAMa powiedzą, że SRAM, a Ci co mają SHIMANO powiedzą, że SHIMANO. Shimano XT i SRAM X7 to podobnej klasy przerzutki, jakiej nie kupisz będziesz zadowolony. :)

Witam

Miałem kiedyś założonego SRAM x7 na tył. Teraz mam Shimano XT RD-M772 SGS i jak dla mnie jest nieporównywalnie lepszą zmieniarką od SRAM'a. Także dla mnie Shimano vs SRAM 1:0 dla Shimano.

A co do filmu szkoda komentować takie pierdoły.

pozdrawiam

To nie pierdoły, tak zachowują się przerzutki shimano starej konstrukcji (te bez systemu shadow) i tego się nie zmieni, na starych lx i xt nawet były zakładane gumowe osłony, żeby złagodzić ten efekt. Wpływu na pracę przerzutki to zachowanie imo większego (jeśli w ogóle jakiś) nie miało.

Co do wyboru sram vs. shimano - jeśli masz manetki alivio, to imo nie warto pchać się srama, różnicy raczej nie odczujesz, a xt to dobra zmieniarka.

ja dzisiaj właśnie zamontowałem u sibie tego XT RD-M772 tylko że chyba ze średnim wózkiem i jest bardzo sztywna w porównaniu do deore które miałem wcześniej to jest niebo a ziemia nic nie tłucze o ramę trzyma się sztywno zmienia szybko i precyzyjnie więc polecam

Pytasz SRAM czy Shimano? Przecież to oczywiste, że Ci co mają SRAMa powiedzą, że SRAM, a Ci co mają SHIMANO powiedzą, że SHIMANO. Shimano XT i SRAM X7 to podobnej klasy przerzutki, jakiej nie kupisz będziesz zadowolony. :)

Ja miałem/mam i srama i shimano, sramolce od 3.0 do x-0, shimano od altusa do xtr, wersja shadow i klasyczna i jednak wybieram srama, w tej chwili mam równocześnie obie, w różnych rowerach. Xtr zwykły szybszy od x-0 ale x-0 dokładniejsze.

Zmieniając xt na srama x-7 odczułem różnicę w pracy pod obciążeniem, sram pracował w takiej sytuacji żwawiej.

ja dzisiaj właśnie zamontowałem u sibie tego XT RD-M772 tylko że chyba ze średnim wózkiem i jest bardzo sztywna w porównaniu do deore które miałem wcześniej to jest niebo a ziemia nic nie tłucze o ramę trzyma się sztywno zmienia szybko i precyzyjnie więc polecam

a za pare miechow dostanie sporych luzów na wózku jak każde xt :icon_lol:

z tych 2 to pewnie ze x7 :icon_wink:

W taki sam sposób jak wiele osób podłącza gripy do napędów 10sp z tyłu - przerabiając gripa.

Sram nie produkuje gripshiftów do napędów 10sp, więc alternatywy są dwie: albo gripy recon, które są kiepskie, lekkie ale i drogie, albo przerobiony mechanizm w gripshiftach srama. W tym momencie nie jest ważne czy korpus jest od linii produktów do przerzutek shimano czy srama, i tak trzeba wymienić w nim mechanizm indeksujący pasujący do danej przerzutki. Wg mnie wybrał x-0 bo pewnie mu się podobały a po drugie być może chodzi o rodzaj chwytu. To nie jest mechanizm celowniczy rakiety balistycznej, tylko kawałek plstiku z wgłębieniami, co wymaga trochę umiejętności manualno-rzemieślniczych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...