Skocz do zawartości

[Rower] MTB - jaki do 1500zł

mateo127

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Jestem tu nowy teraz do tej pory jeździłem ciężkim rowerem z super marketu. Postanowiłem kupić rower MTB ponieważ od czasu do czasu jeżdżę po kamienistym terenie. Prosiłbym was o pomoc w znalezieniu jakiegoś roweru do !500zł. Chciałby żeby miał sztywną ramę, amortyzator przedni najlepiej z blokadą skoku. Reszta powinna być w miarę jak najlepsza do tej ceny.

Napisano

Mam 170cm i 60kg wagi mam max 1500zł i chciałbym siewy tym zmieścić. Ale jak jest naprawdę dobry to może wynajdę te 100zł.

Napisano

Na początek poszukaj roweru na solidnej ramie i z jakimś znośnym amorem. Co do hamulców to musisz sam zdecydować. Albo inwestujesz w tarcze pokroju Tektro Auriga albo jakieś dobre v-ki.

Co do osprzętu. Każdy pochodzi, pochodzi i trzeba będzie go wymienić. Nie nabieraj się na chwyty typu "full alivio za 1200zł" albo "axon air w modelu za 1000zł". Za taką rzucającą się w oczy reklamą zazwyczaj kryje się szereg niespodzianek. Producent do budżetowego modelu wpakuje jedną lub dwie części z wysokiej półki a brutalnie zaoszczędzi na podzespołach na które zwraca się niewielką uwagę lub w ogóle a są tak samo ważne jak te wylansowane.

PS: w powyższej aukcji jaką podał Kolega Michalmad jest Kross Level A2. W opisie widnieje informacja, że wystawiony rower ma korbę altusa, tymczasem na zdjęciach mamy tourneya. Poza tym gdzie jest reszta specyfikacji?...

Napisano

Odpuść sobie wszelkiej maści hamulce mechaniczne - są ciężkie i mają kiepską wydajność. Za te pieniądze szukaj raczej Vek bo hydrauliczne tarcze będą skutkować innymi niedogodnościami. Bardzo fajnie jakościowo i przede wszystkim na równym poziomie zestawiony jest Unibike w cenie niższej od zamierzonej więc zostaje na jakieś dodatkowe akcesoria.

Napisano

Basiq w opisie napisałem że chciałbym żeby miał blokadę amortyzatora. A te hamulce to które lepsze będą vałki czy tarczówki?

Napisano

Witam

Wcale w tej cenie nie musza być Vki ja osobiście polecam KROSS A2 XT 2009.

http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-kask-gratis-sprawdz-i1689603729.html

Rama dla ciebie bardzo dobra rozmiarowo.

Rower zdecydowanie lider w tej cenie zdecydowanie, nie dostaniesz nic lepszego tu masz full co możesz dostać cena/jakość. Nie ma co się zastanawiać tylko bierz póki jest.

Super poskładany bardzo dobry osprzęt.

pozdrawiam

Napisano

Według mnie nie opłaca się brać tego co podałeś dlaczego???

Dużo gorsze przerzutki: przód o klasę gorsza, tył gorsza o 2 klasy cenowe.

Amortyzator również gorszy: tam masz XCR tu XCM.

Ogółem płącisz tu: 1500zł i masz gorszy osprzęt jak przeliczać na kasę to o ok.150/200zł, tam płacisz 1600, ale wyślę że jak napiszesz do gościa to ci puści z ceny może nawet te 100/200zł.

Reasumując:

Kupując ten co podałeś i porównując go do tego KROSS A2 XT 2009 dopłacasz do gorszego osprzętu.

Według mnie jak masz 170cm wzrostu to rama 17 calowo będzie naprawdę bardzo dobra rozmiarowo.

Jeżeli jednak chcesz przymierzyć to jedź do jakiegoś sklepu rowerowego i przymierz jakiś KROSS A2 17 calową ramę i będziesz miał potwierdzenie moich słów. Potem radziłbym zamówić ten z allegro:

http://allegro.pl/kross-level-a2-17-deore-xt-kask-gratis-sprawdz-i1689603729.html

Bo lepszego w tej konfiguracji cenowej nie znajdziesz.

Napisano

z tych dwóch na pewno lepszy kross... przede wszystkim ze względu na hamulce, napęd również lepszy w krossie. Pomijam, iż mechanicy w decathlonie bywają różni i któż to wie jak on będzie poskładany ;)

Napisano

Jeśli chodzi o levela a2 z allegro to raczej byłbym ostrożny w zakupie od "rowerekcompl". Wystarczy poczytać negatywy. A co do tematu to do 1500 PLN myślę, że tylko level a2. Sam przymierzam się do kupna lecz z 2011 roku.

Napisano

Jeśli chodzi o levela a2 z allegro to raczej byłbym ostrożny w zakupie od "rowerekcompl".

Don a masz jakieś podstawy do tego żeby tak pisać kupowałes coś u nich???

Ja rok temu kupowałem u nich ten rowerek i ładnie utargowałem śmieszną kwotę, ale wtedy jeszcze był dość powszechny.

A co do dostawy- zamówiłem w jeden dzień ok. godz. 13/14, a na drugi dzień o 11/12 w południe rower był u mnie także nie minęło nawet 24 godziny od dostawy. Spokojnie wyciągnąłem rowerek z pudełka przy dostawcy obejrzałem, sprawdziłem i dopiero zapłaciłem. Jestem mega zadowolony z zakupu mam już przejechane ponad 2000km i naprawdę wszystko się super sprawuje.

A jeżeli chodzi o porównanie do tego co podałeś to KROSS bije go na głowę praktycznie we wszystkich elemantach.

Także jak najbardziej brałbym tego KROSS A2 XT 2009

Jeżeli chodzi o roczniki KROSS A2 to ten 2009 jest zdecydowanie najlepszy, porównując go do rocznika 2011 to już wogóle nie ma oczym mówić- bije go na głowę osprzętowo i cenowo.

pozdrawiam

Napisano

Dokładnie mam 175cm i 85cm długość nogi wydaje mi się że muszę mieć ramę 19cali czy się mylę i ta 17 będzie dobra? Przepraszam że się tak wypytuję ale to jest nie mała inwestycja.

Napisano
Zmierz długość nogi od podłoża do krocza. Jeżeli szukasz rozmiaru roweru górskiego wynik w centymetrach należy pomnożyć przez współczynnik 0,57. Jeżeli próbujesz dobrać wielkość ramy szosowej, to mnóż przez współczynnik 0,67. Jeżeli ma to być rower trekkingowy - 0,63. Uzyskany wynik to rozmiar w centymetrach. Ponieważ rozmiary rowerów górskich podawane są zazwyczaj w calach, należy wykonać jeszcze jedno dzielenie, tym razem przez 2,54.

Wychodzi, że 19 ;)

Napisano

Ten rowerek jest całkiem niezły.Osprzęt Srama lepiej się sprawuje w terenie od Shimano,przynajmniej w tej klasie cenowej.Hamulce tarczowe mechaniczne lepiej sprawują sie od V brake(do 100 zł V brake).Z hamulcami tarczowymi hydraulicznymi jest więcej zachodu ze serwisowaniem,jak nie potrafisz tego zrobić sam,to trochę kasy stracisz na to.

Napisano

Siema

Też mam zamiar kupić tego KROSS LEVEL A2 17 DEORE XT od rowerekcompl Mój odnośnik ,ale jak napisał martinw "PS: w powyższej aukcji jaką podał Kolega Michalmad jest Kross Level A2. W opisie widnieje informacja, że wystawiony rower ma korbę altusa, tymczasem na zdjęciach mamy tourneya. Poza tym gdzie jest reszta specyfikacji?... "

Szukać czegoś innego ??? ,

Napisano

A jakby kupił ten z ramą 17 to jaka jest różnica i czym się różni od 19. A co może spowodować za mała rama?

Napisano

A jakby kupił ten z ramą 17 to jaka jest różnica i czym się różni od 19. A co może spowodować za mała rama?

Ramy różnią się wymiarami,nie tylko rury podsiodłowej.Kierownica w ramie większej jest wyżej.W ramie niższej musisz siodło wyżej(kierownica jest niżej)przykręcić.Górna rura jest dłuższa w ramie większej.

Napisano

Z hamulcami tarczowymi hydraulicznymi jest więcej zachodu ze serwisowaniem,jak nie potrafisz tego zrobić sam,to trochę kasy stracisz na to.

Co ty stary pieprzysz, jaka on ma kasę wydać na serwisie bo nie wiem???

Hamulce są do jazdy, nowy rower ma je już odpowietrzone i wszystko jest ok. Jedyne co musisz zrobić to dotrzeć klocki. Tu nie ma na co wydawać kasy. A jeżeli musiałbyś kiedyś odpowietrzyć to nie ma żadnego problemu.

PS: Tektro Aurigo Comp to jedne z hamulców w których się banalnie prosto odpowietrza układ.

Sam mam ten rower tylko ramę 21 calową bo mam 192cm wzrostu i właśnie niedawno odpowierzalem te hamulce- zajęło mi to ok 5 min. Tu nie ma z czym się bawić banalnie prosta rzecz, zresztą wszytko pisze na forum.

A co do ramy to według mnie rama 17 calowa będzie na ciebie za duża. Rama 17 calowa będzie OK!!! Wszystko można wysokością siodełka podregulować.

pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...