ziemian Napisano 7 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Witam Mój napęd: -Korba- Shimano M191 -Kaseta SRAM PG-830 -Łańsuch Shimano CS-HG40 Przebieg całego napędu- ok. 2000KM Wczoraj wymyłem cały napęd i po ściągnięciu łańcucha doszedłem do wniosku że jednak potrzebna jest wymiana na nowy i kupiłem Shimano CS-HG40, taki sam jak miałem. Po założeniu łańcucha jazda próbna i masakra. Praktycznie na każdym biegu łańcuch przeskakuje. Co z tym zrobić??? 1. Istnieje możliwość przyszlifowania kasety??? 2. Założyć stary łańcuch i jeździć do zajechania napędu. 3. Kupno nowej kasety(dość niechętnie bo możeliwe że to korba nie przyjmie nowego) Pozdrawiam i proszę o dobre rady ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MirekH81 Napisano 7 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Z pewnością jest to wina nowego łańcucha. Stary był można powiedzieć dopasowany to starcia pozostałych komponentów. Niestety ale chyba będzie trzeba również wymienić kasete...nie wiadomo jeszcze jaki stan jest korby i czy przeskakuje na wszystkich przełożeniach czy tylko na wybranych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Krzyq Napisano 7 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Czytałem kogoś wypowiedź i wynikało z niej, że łańcuch może ale nie musi spasować się z resztą napędu. Ja bym trochę na tym pojeździł i zobaczył czy się uspokoi jeśli nie kaseta do wymiany. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rybciasum Napisano 7 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 zasada jest prosta, wymienia się kasetę oraz łańcuch , jeżeli dalej skacze, niestety korba też, bo zajeżdżona, chociaż po jakimś czasie może ustać przeskakiwać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 7 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Można spróbować trochę pojeździć, stopniowo dawkując obciążenie. Jeśli to nie pomoże, to ja bym zajeździł napęd "na śmierć", a potem wymienił kasetę i korbę na coś nieco wyższej grupy (np. Alivio). Można także wymienić tylko kasetę (plus oczywiście wspomnany nowy łańcuch). Korba, ze względu na dużo niższe obciążenia, potrafi przetrzymać wiele kaset, więc raczej nie powinno być z nią problemu (zakładając, że jak piszesz, ma dopiero 2tys. km). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Czyli co pojeździć na tym jeszcze troche jeżeli się nie uspokoi to wymiana kasety. A założenie starego łańcucha nie wchodzi w grę??? Bo jeżeli będę już wymieniał napęd to na 9 rzędowy w planach( korba Deore, kaseta SLX/XT, łańcuch LX/XTR, manetki SLX/XT) także nie chciałbym pchać w to kasy co jest. Poprostu chcę pojeździć na tym co jest maksymalnie długo jak się da i wymiana chodź nie wiem czy nie stopniowa zależnie od gotówki. Jeżeli nie ustanie przeskakiwanie na tym łańcuchu nowym, to nie wiem kupować kasetę czy spróbować stary łańcuch założyć jak myślicie??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Sandacz Napisano 7 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Założenie starego, rozciągniętego łańcucha na nową kasetę jest niecelowe - szkoda kasety. Na nową kasetę zakładasz nowy łańcuch. Jeśli więc masz w planach całkowitą wymianę napędu na 9sp, to nie ma sensu generować kosztów. Skoro już kupiłeś nowy łańcuch, to spróbuj trochę na nim pojeździć. Jeśli nie przestanie skakć po 100...200km, to pozostanie Tobie wymienić kasetę. Możesz kupić nawet jakąś tańszą, niższej grupy, skoro będziesz i tak za jakiś czas wymieniał cały napęd... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 8 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Miłość do kasety zalezy od jej grupy Wiadomo ze za HG40 mało kto by płakał jednak XTRa kazdy by chciał ratować. Moj XT przeżył 2 szlify, kręci sie juz tyle ze sam nie wiem ile i jeden jeszcze przezyje ale nie wiecej bo juz sie zeby koncza. Jak masz środki (imadło wiertarka cały wieczór czasu i troche manualnych zdolności) to spokojnie naprawisz kasete. Już gdzies kiedys o tym pisałem jak chcesz to poszukaj sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
ziemian Napisano 8 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Bo jazda na tym nowym łańcuch jest strasznie uciążliwa, masakra jakaś praktycznie cały czas przeskakuje. Ale zauważyłem że łańcuch już się trochę rozniągnął bo wyglada inaczej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.