Skocz do zawartości

[Napęd] problem z przeskakiwaniem łańcucha

ziemian

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mój napęd:

-Korba- Shimano M191

-Kaseta SRAM PG-830

-Łańsuch Shimano CS-HG40

Przebieg całego napędu- ok. 2000KM

Wczoraj wymyłem cały napęd i po ściągnięciu łańcucha doszedłem do wniosku że jednak potrzebna jest wymiana na nowy i kupiłem Shimano CS-HG40, taki sam jak miałem. Po założeniu łańcucha jazda próbna i masakra. Praktycznie na każdym biegu łańcuch przeskakuje.

Co z tym zrobić???

1. Istnieje możliwość przyszlifowania kasety???

2. Założyć stary łańcuch i jeździć do zajechania napędu.

3. Kupno nowej kasety(dość niechętnie bo możeliwe że to korba nie przyjmie nowego)

Pozdrawiam i proszę o dobre rady ;]

Z pewnością jest to wina nowego łańcucha. Stary był można powiedzieć dopasowany to starcia pozostałych komponentów. Niestety ale chyba będzie trzeba również wymienić kasete...nie wiadomo jeszcze jaki stan jest korby i czy przeskakuje na wszystkich przełożeniach czy tylko na wybranych.

Można spróbować trochę pojeździć, stopniowo dawkując obciążenie. Jeśli to nie pomoże, to ja bym zajeździł napęd "na śmierć", a potem wymienił kasetę i korbę na coś nieco wyższej grupy (np. Alivio).

Można także wymienić tylko kasetę (plus oczywiście wspomnany nowy łańcuch). Korba, ze względu na dużo niższe obciążenia, potrafi przetrzymać wiele kaset, więc raczej nie powinno być z nią problemu (zakładając, że jak piszesz, ma dopiero 2tys. km).

Czyli co pojeździć na tym jeszcze troche jeżeli się nie uspokoi to wymiana kasety. A założenie starego łańcucha nie wchodzi w grę???

Bo jeżeli będę już wymieniał napęd to na 9 rzędowy w planach( korba Deore, kaseta SLX/XT, łańcuch LX/XTR, manetki SLX/XT) także nie chciałbym pchać w to kasy co jest. Poprostu chcę pojeździć na tym co jest maksymalnie długo jak się da i wymiana chodź nie wiem czy nie stopniowa zależnie od gotówki.

Jeżeli nie ustanie przeskakiwanie na tym łańcuchu nowym, to nie wiem kupować kasetę czy spróbować stary łańcuch założyć jak myślicie???

Założenie starego, rozciągniętego łańcucha na nową kasetę jest niecelowe - szkoda kasety. Na nową kasetę zakładasz nowy łańcuch.

Jeśli więc masz w planach całkowitą wymianę napędu na 9sp, to nie ma sensu generować kosztów. Skoro już kupiłeś nowy łańcuch, to spróbuj trochę na nim pojeździć. Jeśli nie przestanie skakć po 100...200km, to pozostanie Tobie wymienić kasetę. Możesz kupić nawet jakąś tańszą, niższej grupy, skoro będziesz i tak za jakiś czas wymieniał cały napęd...

• Mod Team

Miłość do kasety zalezy od jej grupy :D Wiadomo ze za HG40 mało kto by płakał jednak XTRa kazdy by chciał ratować. Moj XT przeżył 2 szlify, kręci sie juz tyle ze sam nie wiem ile i jeden jeszcze przezyje ale nie wiecej bo juz sie zeby koncza.

Jak masz środki (imadło wiertarka cały wieczór czasu i troche manualnych zdolności) to spokojnie naprawisz kasete. Już gdzies kiedys o tym pisałem jak chcesz to poszukaj sobie :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...