HardPlayer Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Witam! Mam zamiar kupić sobie rower. Znalazłem jeden, spodobał mi się i z tego co pisze w aukcji ma dobry osprzęt. Jest nawet dość tani, co mnie niepokoi. Jak go ocenicie? Oto on: http://allegro.pl/rower-burst-cosmo-w-doskonalej-cenie-gwar-kross-i1690202182.html Jeżeli się nie nadaje to możecie mi polecić jakiś dobry rower do 400zł? Z góry dziękuję za odpowiedź i przepraszam jeśli zły dział.
Desperados Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 Jeśli chcesz kupić rower i w miarę komfortowo nim pojeździć przez jakiś czas to taki rower odradzam, jak i wiekszosć ludzi tutaj. Było już o tym mnóstwo tematów, przeczytasz tam, że będziesz musiał tylko w niego wkładać żeby coś w miarę działało a i tak nie uzyskasz dobrego efektu. Moim zdaniem dozbierać 200 lub może nawet 300 zł i kupić jakąś dobrą używkę, w tej cenie da się już coś znaleźć a nie pchać się w coś takiego co tylko "dobrze" wygląda na zdjęciu. życze dobrego wyboru, pozdro.
HardPlayer Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 Ale co w nim jest dokładnie złego? Co jest do ewentualnej wymiany?
TrzecieKolo Napisano 7 Lipca 2011 Napisano 7 Lipca 2011 HardPlayer - przeczytaj to - http://www.forumrowerowe.org/topic/27903-makrokesz-ostrzezenie-przed-zakupem-zbyt-taniego-roweru/ Tego typu to jest rower ten za 400
HardPlayer Napisano 8 Lipca 2011 Autor Napisano 8 Lipca 2011 To jakie rowerki polecicie mi do 500-600zł?
dovectra Napisano 8 Lipca 2011 Napisano 8 Lipca 2011 To jakie rowerki polecicie mi do 500-600zł? 5-7 letnie używki średniej klasy lub patrz = kands, trans rower Polska koło Mielca
tobo Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Zaproponowany przez ciebie rower posiada chyba trzy części w miarę jakościowe, przerzutkę przednią, opony, łańcuch. Vee rubber jest dużym producentem tanich opon, przerzutka to chyba najtańszy model shimano, łańcuch nie ma podanego oznaczenia modelu ale jest kmc. W tym rowerze jest więcej stali niż na pancerniku, a przy tym jest to stal kiepskiej jakości, a więc podatna na rdzewienie i z pewnością plastyczna, czyli np elementy napędu będą się wyginać nawet przy małym obciążeniu. Oznacza to że przy intensywniejszej eksploatacji ulegną zużyciu a do tego ich zadowalające działanie będzie okupione koniecznością ciągłych regulacji - jeśli uda się je wyregulować. Jest to popularnie nazywany makrokesz, rower marketowy. Wiele sklepów ściśle rowerowych nie chce się podejmować regulacji/napraw tych wynalazków, lub kasują za to więcej niż za inne naprawy/rowery, czasami pod warunkiem natychmiastowej wymiany na części zapewniające sukces w ustawianiu/regulacji. To że rower będzie tani nie oznacza że nie może mieć aluminiowej ramy i komponentów przynajmniej najtańszych ale uznanego producenta. Jeśli patrzysz na rowery to: - napęd: części od shimano (manetki, korby, przerzutki, łańcuch, zębatki tył) - mostek/kierownica/sztyca: popularna tania marka to zoom - opony: vee rubber, kenda, innova - hamulce: shimano, tektro Są też inni producenci, dosyć istotne jest to że część bez jakiejkolwiek nazwy to bardzo duże potencjalne ryzyko kulawej jakości, co w przypadku elementów wpływających poważnie na działanie roweru (szczególnie napęd, manetki, koła/piasty) oznacza szybką i bolesną dla kieszeni wymianę, tym bardziej bolesną, że chcesz kupić rower tani, więc na starcie nie dysponujesz dużą ilością pieniędzy, które szybko trzeba dołozyć. Używany rower to też jest wątpliwy pomysł, szczególnie dla osoby która się nie zna i w tym przedziale cenowym. Jeśli nie masz ciśnienia na zakup na już, ewentualnie możesz dołożyć to warto pomnożyć wyjściową kwotę przez dwa i kupić tani ale markowy rower. Proponowałbym też wyprawę do sklepu, takiego rowerowego, z prawdziwego zdarzenia. Zobacz co oferuje z najniższą cenę - w moim mieście najtańszym rowerem w normalnym sklepie był taki za trochę ponad 700 zł - tańszych ze względu na opłakaną jakość nie opłacało się sklepowi sprzedawać, gdyż w okresie gwarancyjnym odpowiada on za oferowany produkt - wiele tanich części nie tylko podlega szybkiemu zużyciu, za które sklep odpowiedzialności nie ponosi, za to za ich wadliwość już tak.
HardPlayer Napisano 9 Lipca 2011 Autor Napisano 9 Lipca 2011 To trzeba wydać ponad 1000zł żeby mieć dobry rower?
Basiq Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Tutaj masz temat poświęcony m.in. okazjom z allegro http://www.forumrowerowe.org/topic/27903-makrokesz-ostrzezenie-przed-zakupem-zbyt-taniego-roweru/ Nie musisz wydawać ponad 1000, ale niestety więcej niż 400...
tobo Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 Im wyższa cena, tym sprzęt oczywiście lepszy - nie mówię o niebotycznych kwotach. http://allegro.pl/rower-rowery-gorski-mtb-arkus-vip-6-0-deore-wyprz-i1694454393.html Tu masz przykład roweru który kosztuje mniej niż 1000, bo jest z przeceny. Co prawda regularna cena jest wyższa ale jest bardzo wiele promocji. 1. Taki rower nie powinien sprawiać problemów. 2. Powinien nadawać się do bezproblemowego wyregulowania dla każdego warsztatu i bez specjalnych trudności nawet dla zwykłego użytkownika. 3. To polska firma.
Krzyq Napisano 9 Lipca 2011 Napisano 9 Lipca 2011 TOBO rower z tej aukcji jest złożony czy trzeba to zrobić we własnym zakresie?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.