Skocz do zawartości

[do 2400] XC - Trek, GF, Merida...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Okej to będzie już mój ostatni post w tym temacie, proszę o nie warnowanie ;)

Daliście tyle sensownych argumentów że kolega lukmaster już nie ma nic na swoją obronę, wywyższanie jednego roweru nad drugim jest bezsensowne (jeżeli nie różnią się osprzętem, tudzież gdy ten lepszy ma słabszy osprzęt :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: :icon_mrgreen: ), każdy jest kwestią gustu i upodobań właściciela, a przy normalnym użytkowaniu jest mała szansa na złamanie ramy, a w tak tanim rowerze nie można wiele mówić na temat sztywności itp ;), zresztą, to zauważy tylko profesjonalista ;) Peace!

Napisano

To ja może trochę bardziej na temat.

Lapierre ma linki puszczone pod dolną rurą, w dodatku najprawdopodobniej, są one nieuszczelnione, cały brud z opon leci na te właśnie linki. Puszczenie ich górą przez nasmarowane pancerzyki to lepsze rozwiązanie, precyzyjniejsze, stawia mniejszy opór i najczęściej spotykane w rowerach MTB.

Rama ma tylko jedno mocowanie na bidon, to też mały minus w upały takie jak dzisiaj :icon_wink:

Napisano

większość rowerów ma linki puszczone dołem (Unibike również ;p ):) Na upały najlepszy plecak z bukłakiem ale fakt - jedno mocowanie pod bidon przemawia na niekorzyść

Napisano
większość rowerów ma linki puszczone dołem (Unibike również ;p )

Co? nie chcę być niemiły ale Ty chyba naprawdę masz swój świat, Unibike ma linki poprowadzone górą i chodzi mi o rowery MTB bo o takich jest ten temat :icon_wink:

Dołem puszczone linki maja najczęściej rowery trekingowe, ale tam są przecież duże błotniki, mimo to i tak nie podoba mi się takie rozwiązanie.

W rowerach MTB takie coś widziałem jedynie w Corratec i KTM ale tam pancerzyki były na całej długości linki, więc niezależnie od tego którędy się ją poprowadzi, do środka nic się nie dostanie. Linki puszczone dołem w dodatku nieosłonięte, jak dotąd, spotkałem jedynie w Lapierre i tanich rowerach z marketu. Na pewno jest więcej takich przypadków wśród znanych marek, nie mniej lepiej tego unikać.

Napisano

@radeks23

trochę niefrasobliwie ubrałeś to w słowa. Uni ma prowadzenie dołem tylko na innej rurze w stosunku do Lapierre. masz 100% rację, rozwiązanie z francuza to straszna lipa...

@lukmaster

jesteś funboyem lapierre i nie wiesz, że ta marka inaczej niż wszyscy prowadzi linki? Zerknij na zdjęcia :D

Napisano

napisałem, że unibike prowadzi linki dołem. Skąd taka pewność, że jestem fanem lapierre ? bo jeździłem na jednym modelu i akurat mi pasuje ? wrzuć sobie na luz człowieku

Napisano

O matko... górą, czyli linki przymocowane do górnej rury, dołem, czyli linki przymocowane do dolnej rury.Przepraszam ale nie mogę się powstrzymać, naprawdę wszystko trzeba Ci tłumaczyć łopatologicznie?

Lapierre ma linki puszczone pod dolną rurą,

Potrafisz w ogóle czytać?

bo jeździłem na jednym modelu i akurat mi pasuje

I dlatego nikt z nas nie jest w stanie pojąć skąd takie zaufanie do wszystkich rowerów tej marki :icon_wink:

Napisano

O widzę dobry temat wszedł to ja szybkie pytanie, linki górną rurą poprowadzone, ok!, i teraz mogą iść górną częścią tudzież dolną częścią tej rury, czy to wpływa na to jaki ciąg ma przerzutka, czy gdzieś źle doczytałem?

Napisano

Jest to bardzo zbliżony osprzętowo rower do Unibike Flite, jednakże z drobnymi różnicami na korzyść Uni (hamulce, przerzutka tył)

Napisano

Ostatecznie wybór padł na rower Orbea Sherpa.

Zadecydowała o tym w głównej mierze geometria roweru oraz (wg. mojego gustu) o wiele ładniejszy wygląd w porównaniu z Unibike Flite

Dziękuje wszystkim za doradzenia.

Napisano

Będzie się sprawować w 100%, taka cena to już rowery na w miarę dobrym osprzęcie które można używać w mniej turystycznych warunkach, niech służy, oczywiście zdaj relacje :)

Napisano
Qbicz

decydowała o tym w głównej mierze geometria roweru oraz (wg. mojego gustu) o wiele ładniejszy wygląd w porównaniu z Unibike Flite

Ha ha ha , geometria akurat zbliżona więc pierdół nie wypisuj, napaliłeś się na malowanie .. . no cóż, masz prawo ...

Napisano

Generalnie jeśli chodzi o ramę tego roweru to nie jest to jakaś najnowsza technologia, alu 6061 T4, no i ta masa, grubo ponad 2kg. Pewnie jest sztywna i wytrzymała głównie dzięki tej wadze ;) dożywotnia gwarancja to chyba największy plus. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...