Skocz do zawartości

[do 2400] XC - Trek, GF, Merida...

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

nie lubie poruszać kwestii które są oczywiste. Nie wiem czy zauważyłeś ale zrobił się offtop wyższości unibike nad lapierre-m a nie o to chodziło w tym temacie.

Schowaj testosteron z powrotem do butelki.

Napisano

Oczywistym w tej sytuacji jest to, że brak Ci oręża w postaci rzetelnych argumentów. Offtop? Lapierre jest w ścisłym kręgu zainteresowań autora... z tego co zauważyłem Unibike też więc o jakim offtopie mówimy? Za tym drugim przemawia osprzęt - co przemawia za Lapierre? Określ to, nazwij...

Napisano

miałem możliwość przejechania się Lapierre pro race 300. Prowadzi się go idealnie, można nim fajnie agresywnie pojeździć. Jakość wykonania, dbałość o detale perfekt. W maju w magazynie rowerowym były testy hardtaili, był tam również ten model. Lapierre dostał 6 gwiazdek na 7.

Zwycięzcą został Giant XTC 1 i Cube Reaction GTC Pro. Minus jest tego wszystkiego taki, że te rowery są poza zasięgiem 2400 zł.

Napisano

miałem możliwość przejechania się Lapierre pro race 300. Prowadzi się go idealnie, można nim fajnie agresywnie pojeździć. Jakość wykonania, dbałość o detale perfekt. W maju w magazynie rowerowym były testy hardtaili, był tam również ten model. Lapierre dostał 6 gwiazdek na 7.

Zwycięzcą został Giant XTC 1 i Cube Reaction GTC Pro. Minus jest tego wszystkiego taki, że te rowery są poza zasięgiem 2400 zł.

A Unibike Expertem / Flite jeździłeś?

Napisano
miałem możliwość przejechania się Lapierre pro race 300. Prowadzi się go idealnie, można nim fajnie agresywnie pojeździć

Co niby ? przecież Tecnic to krótka turystyczna rama, może jak ktoś lubi skakać to w powietrzu będzie łatwiej trick wykręcić na krótkiej ramie, tyle, że rama zaraz się rozpadnie ;)

Napisano

To że MR tak go ocenili nie znaczy że wszyscy muszą mieć takie same odczucia.

Czasami się zdarza że w jednej gazecie ocenią jakiś rower wysoko a w innej już gorzej, no i co wtedy? :whistling:

Ja nie widzę powodu dla którego Unibike miał by komuś mniej pasować od Lapierre, Unibike też jest świetnie wykonany.

Kierowanie się tylko marką i jakimś testem, w dodatku zupełnie innego modelu to jakaś bzdura ;]

Jak Ci napis na ramie pomaga jechać no to spoko :D

Napisano

Tecnic i prorace to inne modele i inna seria więc nie piszcie głupot o ramie turystycznej...

Agresywna jazda to nie latanie w powietrzu - przynajmniej dla mnie no i nie na hardtailu...

A jeśli chodzi o testy przejrzyj sobie pisma rowerowe od początku roku i przejedź się na lapierre to porozmawiamy.

Jeździłem i mam pozytywne zdanie. Powiedziałem dzisiaj kumplom że na forum piszą, że unibike jest lepszy od lapierre - wszyscy wybuchnęli śmiechem.

Odnosząc się do Twojej odpowiedzi na temat znaczka na ramie - dlatego napisałem o testach bo nie tylko mnie Lapierre pasuje pod kilkoma względami.

Jeśli marka pojawia się w kilkunastu magazynach i świetnie wypada w testach no to sory ale bez komentarza...

Jeśli Unibike jest taki super to dziwne, że nikt go nie testuje

Napisano
Jeździłem i mam pozytywne zdanie. Powiedziałem dzisiaj kumplom że na forum piszą, że unibike jest lepszy od lapierre - wszyscy wybuchnęli śmiechem.

Śmiechem to można wybuchnąć nad Tobą :teehee:, leprzy będzie ten który podpasuje zakładającemu temat, te rowery są nieporównywalne, mają zupełnie różny charakter, a Ty jesteś pozer :down:

Napisano
A jeśli chodzi o testy przejrzyj sobie pisma rowerowe od początku roku i przejedź się na lapierre to porozmawiamy.

Ty jesteś jakiś dziwny, tu nikt nie pisze że Uni jest lepszy, on po prostu nie jest gorszy.

Upierasz się przy swoim w oparciu o test innego roweru, daj spokój :wallbash:

Aha, jak się przejadę już jakimś rowerem, to nie muszę przeglądać pism, mam swój rozum, swoje zdanie.

Napisano

każdy na prawo do swojego zdania ale szacunek obowiązuje każdego, niestety niektórym tu tego brakuje o czytaniu ze zrozumieniem nie mówiąc

Napisano

Jeśli chodzi o czytanie ze zrozumieniem, to chyba sam masz z tym problem, wygląda na to że nie rozumiesz tematu :whistling:

Autor pyta się między innymi, o Lapierre Tecnic 400 a Ty piszesz o Pro race 300, wygląda na to że nie widzisz różnicy :whistling:

Wytłumacz nam w końcu dlaczego powinno się wybrać Tecnic 400? Tylko podaj wreszcie jakieś konkrety.

Napisano

nie ma co kruszyć kopii chłopaki, zainteresowany powinien usiąść na sprzęcie pojeździć, zobaczyć jak się prowadzą rowery, później porównać osprzęt i wygląd. Najważniejsza jest charakterystyka jazdy, a czy to będzie mercedes reno... podejrzewam że dla kogoś bardziej zadziorna będzie jazda reno a dla innego mercedesem. W jednym może być np. kierownica 680 mm, a w drugim 600 mm i już będzie inna charakterystyka wchodzenia w ostry zakręt w terenie.

Napisano

testowałem inną półkę Lapierra więc opisałem akurat ten model. Napisałem też, że jego cena wykracza poza budżet.

Lapierre robi bardzo dobre ramy, firma jest na rynku od 60 lat. Lider jeśli chodzi o Francję.

Serce roweru to rama a nie osprzęt. Jak do malucha włożysz silnik renault to zawsze będzie to maluch.

Unibike to segment porównywalny z Krossem, Accentem chociaż moim zdaniem Kross stoi nieco wyżej jakościowo.

Wszedłem na stronę dystrybutora Unibike - zero informacji o geometrii ram, nawet w katalogach rowerowych nie widzę tej marki.

Zgadzam się z tym, że do roweru trzeba się przymierzyć, nie ma roweru idealnego dla każdego.

Z drugiej strony przymiarka do roweru nie da tego co jazda testowa chociaż kilka km w terenie.

Ludzie, którzy jeżdżą na Lapierre chwalą go i polecają innym. Ramy Lapierre są lekkie, przeważnie najlżejsze wśród rowerów w danym segmencie.

Frament ze strony Lapierre : " 2009 : LAPIERRE™, who produced a mere 6,000 bikes per year 50 years ago, now produces more than 90,000 bikes a year at their three French production sites. Dijon, the city where it all started, still remains the heart of technological development, where other challenges and projects are already underway. And we won’t fail to surprise more than a few".

Napisano

Wszedłem na stronę dystrybutora Unibike - zero informacji o geometrii ram, nawet w katalogach rowerowych nie widzę tej marki.

strasznie słabo szukałeś - albo nawet nie wszedłeś na stronę http://unibike.pl/flite.html zakładka "geometria ramy" tam masz rozpisaną dla wszystkich rozmiarów.

Przede wszystkim testowałeś rower który nie ma nic wspólnego z rowerem proponowanym przez Ciebie po za napisem na ramie (inny materiał więc inna technologia obróbki i inna sztywność, inna geometria).

Ilość lat na rynku kompletnie nie przemawia za daną marką, dostęp do technologii jest ogólnie dostępny - wystarczy odpowiednia ilość $ zwłaszcza, że ramy rowerowe to nie technologia hi-tech (więc teoretycznie firma kogucik założona w 2010 może mieć lepszą technologie od Lapierre jeśli ma do tego kapitał).

Serce roweru to rama - fakt, ale zrozum w końcu, że Lapierre nie będzie odpowiadać każdemu bo jest zupełnie inny niż Unibike.

Lapsza przymiarka roweru na placu przed sklepem, niż kierowanie się testami z gazety do tego zpuepnie innego modelu...

PS. Odnoszę wrażenie, że mniej byś się zbłaźnił pisząc "Lapierre ma wyższy współczynnik lansu - dlatego go wybierz"

Napisano

jeśli to forum przeglądają osoby, które faktycznie znają się na rowerach to w ich oczach zbłaźniłeś się Ty a nie ja.

Nie ma producentów rowerów, którzy wchodzą na rynek z technologiami innych firm bo ich na to nie stać.

poza tym doświadczenie zdobyte na produkcji rowerów przez długi okres czasu zawsze jest bezcenne.

Porównując Twojego unibike z lapierre tecnic 400 lapierre wypada dużo lepiej.

Zobacz sobie nawet same spawy w unibike- wyglądają jakby były robione przez pana stasia w garażu...

Napisano

lukmaster w moich oczach to Ty się błaźnisz, no ale ja się przecież nie znam.

Lapierre robi bardzo dobre ramy, firma jest na rynku od 60 lat. Lider jeśli chodzi o Francję.

No OK, ale czy możesz podać jakieś konkrety odnośnie Tecnic 400? Dlaczego ten model jest najlepszy z proponowanych wyżej?

Napisz w końcu coś z sensem.

Napisano

Po raz kolejny wykazujesz swoje oderwanie od rzeczywistości. Wielkie koncerny bardzo często nie produkują swoich podzespołów w tym ram. Zadanie to wykonują firmy podwykonawcze które posiadają odpowiedni park maszynowy aby zrealizować przedsięwzięcie (w tym ramy) i jeśli nie zastrzega tego umowa, technologię można sprzedawać. Tak jak wspomniałem technologia obróbki aluminium dawno nie jest Hi-Tech, obecnie nawet karbon do tej grupy nie należy (można kupić trwałe produkty Made in PRC) więc tylko przy najbardziej zaawansowanych projektach takie obostrzenia są stosowane. Doskonale wiem jak pracują wielkie koncerny - bo z nimi współpracuje:)

Skąd teza, że Unibike jest gorszy jakościowo? prowadziłeś badania laboratoryjne na zrywanie spawów i pękanie materiału? a jeśli nie to podaj publikacje tą tematykę opisujące, bo to, że spaw ładnie jest oszlifowany nic nie mówi o jego jakości...

Napisano

już nawet mi się nie chce na Twoje posty odpisywać... zachowujesz się jak dystrybutor unibike na polskę negując wszystkie argumenty, które nie potwierdzają Twojego zdania. Nie napisałem, że nie ma firm, które nie produkują ram dla dystrybutorów więc nie dorabiaj sobie teorii spiskowej dziejów do moich wypowiedzi. Znaną firmą która "szyje" ramy to np. kinesis, skoro już poruszyłeś ten temat.

swoją drogą piszesz bardzo interesujące ogólniki... napisz jeszcze, że aluminium nie rdzewieje a rower na najczęściej 2 kółka które się kręcą...

Napisano

zachowujesz się jak dystrybutor unibike na polskę negując wszystkie argumenty

Na tym dzieciaku polega dyskusja - negowaniu argumentów oponenta:)

Jeśli ja zachowuje się jak dystrybutor (notabene nigdy nie mający Unibike) to Ty jak marny przedstawiciel handlowy (bez urazy dla reprezentantów tego zawodu) Amway, który nie potrafi obronić swojego produktu rzeczowymi argumentami tylko ślepą wiarą w brand. Zakończmy ten temat bo Twoje posty nic nie wnoszą - zauważ, że jeszcze nikt nie poparł Twojego poglądu na świat rowerowy... Wróć jak znajdziesz sensowne i namacalne argumenty.

Napisano

głupota nie których znawców tutaj jest nie do opisania, uwaga teraz napisze coś w Twoim stylu :

Myślisz że teraz taki typowy Kowalski odczuje różnice gdy przesiądzie się z tego najgorszego, najsłabszego, zmieszanego z błotem, roweru firmy "Unibike" którego najlepiej wyrzucić na śmietnik, albo przerobić na puszki aluminiowe, jego rama złamie się po 10 km/h, na dodatek geometria jest tak fatalna że złamie sobie kręgosłup i dwa obojczyki w czterech miejscach na super lapierre, którego poprostu rama jest tak wygodna, że jego średnia prędkość na trasie wzrośnie o 45 km/h a sam będzie czuł się jak nowonarodzony ?

Pieprzysz takie głupoty że przykro się czyta, to nie jest zawodowiec który robi 8000 km rocznie i startuje w 5-10 maratonach, rozumiem wybór roweru do 25k zł gdzie każdy rower jest już poskładany na XTR, można się spierać o ramę, bo ona już jest ważna dla zawodowca. Autor tematu szuka roweru który będzie miał jak najlepszy osprzęt, będzie dobrze spasowany ( o Unibike nie można powiedzieć że jest źle, tam nie ma kompromisów ), to jest tak idiotyczne jak spór w aparatach między wyznawcami marki Sony i resztą, to jest tak wielki idiotyzm, po prostu szkoda słów...

Napisano

zachowujesz się jak gbur delikatnie mówiąc. Brak Ci argumentów i poruszasz inne kwestie żeby zejść z tematu. Nonsensowne posty o firmie z księżyca która może sobie kupić technologie innych firm albo pytania czy sprawdzałem laboratoryjnie ramy Unibike... Argumenty tego pokroju godne nastolatka z gimnazjum. Nie jestem przedstawicielem żadnej marki, nie podoba mi się zestawienie lapierra z unibike bo to zupełnie inna półka rowerowa. To że mało osób popiera mnie lub Ciebie wcale nie oznacza, że masz rację. Po drugie przedstawiłem konkretne argumenty a nie banialuki.

Jak masz kłopoty z pamięcią lub wzrokiem to idź do lekarza...

namacalne argumenty

przedstawiłem rzeczowe :

- brak testów unibike

- brak prezentacji unibike w katalogach rowerowych

- krótki czas unibike na rynku

- Lapierre produkuje rowery ponad 60 lat

- ramy lapierre są bardzo lekkie

- rowery Lapierre- lider na rynku francuskim

- rowery Lapierre są bardzo starannie wykonane

- miałem możliwość przejechania się Lapierrem i mam pozytywne zdanie na ich temat. Nie napisałeś ani słowa o wrażeniach z jazdy ale cały czas upierasz się, że unibike są takie świetne

- kilku moich znajomych jeździ na lapierre i również sobie chwali

- Lapierre od początku roku zajmuje wysokie pozycje w testach a było ich kilkanaście

Odpowiadając już teraz na Twoje infantylne argumenty :

- nie mam laboratorium do sprawdzania ram i nie zamierzam mieć - doceniam Twoja wyobraźnię

- jeśli jakikolwiek producent rowerów opatentuje nową technologię to od razu jej nie sprzeda konkurencji żeby podkreślić unikatowość swojego produktu i zwrócić na niego uwagę

- unibike nie wygląda na firmę z zasobnym portfelem więc wątpię żeby ich ramy były w jakiś szczególny sposób zaawansowane technologicznie

(śmiać mi się chce jak sobie przypomnę Twój wywód na temat hi-tech...)

- unibike prędzej można zestawić z krossem czy accentem niż lapierrem

- w żadnym ze swoich argumentów nie podałeś na jakich rowerach jeździłeś i jakie widziałeś.

Poruszasz ogólne kwestie zbaczając z tematu, przykłady :

- firma x moze sobie kupić technologie y. No i co z tego ?

- większość firm nie robi komponentów. No i co z tego ?

- nie myl pojęć świat rowery z tematem lapierre vs unibike

Możesz ubóstwiać unibike - Twoja sprawa. Szanuje Twoje zdanie ale go nie podzielam. W przeciwieństwie do Ciebie nie obrażam innych, naucz się kultury, przyda Ci się w życiu.

Przejedź się Lapierrem, zobacz jak jest wykonany. Porównaj jego ramy z innymi markami w danym segmencie. Porozmawiaj z osobami, które jeżdzą na Lapierre. Może wtedy zmieniasz swój stosunek do marki i będziesz bardziej konkretny w swojej argumentacji bo jak na razie to jesteś dobry w obrażaniu innych

Napisano

Jak tak czytam Twoje posty to mam nieodparte wrażenie, że całą swoją wiedzę zaczerpnąłeś z przeczytania kilku testów, nie rozumiesz różnic w budowie rowerów, szybko wyjechałeś z teorią

"Lapierre=Mercedes" bez zgłębienia tematu, nie szanujesz niczyjego zdania tylko usiłujesz przepchnąć swój punkt widzenia, jesteś raczej mało wiarygodny ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...