mordorr Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Witam, kiedys kiedys - w dawnych czasach - jezdzilem w SPD VP, ktore luz roboczy mialy gdzies tak w okolicach 0 mm noga jak w bucie narciarskim. Z nowym rowerem dostalem w pakiecie pedaly Wellgo i na poczatku draznil mnie ten "dziwny" luz. mialem wrazenie, ze cos z tymi pedalami jest nie tak i zalozylem swoje stare VP po jakims czasie poczytalem troche na forum o SPD i wyglada na to, ze ten luz jest jak najbardziej OK ... szczegolnie, ze pare lat temu mialem uraz kolana. Zalozylem wiec wellgo i .... prosilbym tylko o ocene, czy to jeszcze luz roboczy, czy jednak cos z tymi pedalami jest nie tak. http://www.youtube.com/watch?v=uV3mkmXPSzM zastanawiam sie, dlaczego lewym butem szlifuje korbe (widac na zdjeciu) wrzucam tez zdjecie blokow. pytanie - czy to tak ma byc ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Film niedostępny (może tylko u mnie?) Jak szlifujesz korbę to popraw blok bardziej do wewnętrznej strony buta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Wlasnie cos sie stalo z filmem i nie dziala wrzucam jeszcze raz, jak bedzie to podrzuce nowy link. co to przesuniecia bloku - nie wiem czy wtedy nie bede mial problemu z wpieciem. podczas jazdy mi to szlifowanie w ogole nie przeszkadza, nawet nie czuje, ze tak sie dzieje. jedynie po korbie i bucie widac, ze maja kontakt. przeladowalem filmik http://www.youtube.com/watch?v=_QV81jabURw teraz powinno juz byc OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jarek516 Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 u mnie nie działa. Zalogowany jestem na YT i piszę że 'filmik prywatny, przepraszamy za usterki' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 cholerka.... wszystko dzisiaj pod gorke teraz juz powinno byc OK faktycznie byl prywatny - przepraszam za problemy;) http://www.youtube.com/watch?v=_QV81jabURw Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzymo Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Jak dla mnie to wygląda to normalnie (poza tym, że piszczy ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
TK3 Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 U mnie dokładnie tak samo piszczą te pedały i śruby w blokach już trzeszczą Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mordorr Napisano 7 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 skrzypia bo ostatnio pogoda fajna codziennie trzeba myc rower, a po myciu i bloki i pedaly robia sie "ostre" nie przesmarowalem - mea culpa Co do luzu - dobrze, ze tak moze byc teraz moge sie zastanawiac, czy zostawic te wellgo czy szukac czegos innego. caly sprzet kupowalem, jak jeszcze nie wiedzialem czy bede jezdzil. buty kupilem czysto rekreacyjne..... a teraz by sie jednak chcialo juz cos mocniejszego.... zakladalem, ze bede jezdzil tylko po suchym, ale juz mi przeszlo i teraz to czekam na chmury i blotko :) a niestety te pedaly nie sa mistrzami wpinania sie jak jest w nich czy w blokach troszke blota. dzieki za pomoc ! Pozdrawiam, Jacek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
RacingRaf Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Też jestem początkujący w spd. Napiszcie, czy te luzy, w szczególności tzw. "luz roboczy" dotyczą...luzu góra-dół przy pedałowaniu, czy luzu prawo-lewo, tj. przy ruchach butem, jak przy wypinaniu? U mnie w spd 540 jest chyba spory luz prawo-lewo...kilka razy pomyliłem go z wypinaniem, ale na szczęście zdążyłem za każdym razem się wypiąć. Śrubę +- mam na minimalny opór. Czy ma to wpływ na luz w poziomie (prawo-lewo) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team michuuu Napisano 6 Października 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Dokręcenie sprężyny nie zmniejszy luzu . Potrzebna będzie większa siła przy przekręcaniu stopą na zewnątrz do wypięcia, blok jest mocniej trzymany przez pedał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Niedzwiedz1 Napisano 6 Października 2011 Udostępnij Napisano 6 Października 2011 Dokręcenie sprężyny spowoduje, że moment wypięcia będzie lepiej zaakcentowany więc takie pomyłki będą zdarzać się znacznie rzadziej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
iosif Napisano 7 Października 2011 Udostępnij Napisano 7 Października 2011 Też jestem początkujący w spd. Napiszcie, czy te luzy, w szczególności tzw. "luz roboczy" dotyczą...luzu góra-dół przy pedałowaniu, czy luzu prawo-lewo, tj. przy ruchach butem, jak przy wypinaniu? U mnie w spd 540 jest chyba spory luz prawo-lewo...kilka razy pomyliłem go z wypinaniem, ale na szczęście zdążyłem za każdym razem się wypiąć. Śrubę +- mam na minimalny opór. Czy ma to wpływ na luz w poziomie (prawo-lewo) ? W shimano MTB znaczy SPD nie ma różnic luzów tylko wypięcia. I nie pedał ale blok. Luz zawsze jest. Czarny blok wypina jak szosowy, tylko piętą na zewnątrz i musisz mieć wyuczony odruch. Blok srebrny wypina w każdą stronę i nawet jak mocno pociągniesz do góry. Różne luzy to shimano tylko w blokach szosowych SPD-SL. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.