mordorr Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Witam, kiedys kiedys - w dawnych czasach - jezdzilem w SPD VP, ktore luz roboczy mialy gdzies tak w okolicach 0 mm noga jak w bucie narciarskim. Z nowym rowerem dostalem w pakiecie pedaly Wellgo i na poczatku draznil mnie ten "dziwny" luz. mialem wrazenie, ze cos z tymi pedalami jest nie tak i zalozylem swoje stare VP po jakims czasie poczytalem troche na forum o SPD i wyglada na to, ze ten luz jest jak najbardziej OK ... szczegolnie, ze pare lat temu mialem uraz kolana. Zalozylem wiec wellgo i .... prosilbym tylko o ocene, czy to jeszcze luz roboczy, czy jednak cos z tymi pedalami jest nie tak. http://www.youtube.com/watch?v=uV3mkmXPSzM zastanawiam sie, dlaczego lewym butem szlifuje korbe (widac na zdjeciu) wrzucam tez zdjecie blokow. pytanie - czy to tak ma byc ??
Mod Team michuuu Napisano 6 Lipca 2011 Mod Team Napisano 6 Lipca 2011 Film niedostępny (może tylko u mnie?) Jak szlifujesz korbę to popraw blok bardziej do wewnętrznej strony buta.
mordorr Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Wlasnie cos sie stalo z filmem i nie dziala wrzucam jeszcze raz, jak bedzie to podrzuce nowy link. co to przesuniecia bloku - nie wiem czy wtedy nie bede mial problemu z wpieciem. podczas jazdy mi to szlifowanie w ogole nie przeszkadza, nawet nie czuje, ze tak sie dzieje. jedynie po korbie i bucie widac, ze maja kontakt. przeladowalem filmik http://www.youtube.com/watch?v=_QV81jabURw teraz powinno juz byc OK
Jarek516 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 u mnie nie działa. Zalogowany jestem na YT i piszę że 'filmik prywatny, przepraszamy za usterki'
mordorr Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 cholerka.... wszystko dzisiaj pod gorke teraz juz powinno byc OK faktycznie byl prywatny - przepraszam za problemy;) http://www.youtube.com/watch?v=_QV81jabURw
rzymo Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Jak dla mnie to wygląda to normalnie (poza tym, że piszczy ).
TK3 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 U mnie dokładnie tak samo piszczą te pedały i śruby w blokach już trzeszczą
mordorr Napisano 7 Lipca 2011 Autor Napisano 7 Lipca 2011 skrzypia bo ostatnio pogoda fajna codziennie trzeba myc rower, a po myciu i bloki i pedaly robia sie "ostre" nie przesmarowalem - mea culpa Co do luzu - dobrze, ze tak moze byc teraz moge sie zastanawiac, czy zostawic te wellgo czy szukac czegos innego. caly sprzet kupowalem, jak jeszcze nie wiedzialem czy bede jezdzil. buty kupilem czysto rekreacyjne..... a teraz by sie jednak chcialo juz cos mocniejszego.... zakladalem, ze bede jezdzil tylko po suchym, ale juz mi przeszlo i teraz to czekam na chmury i blotko :) a niestety te pedaly nie sa mistrzami wpinania sie jak jest w nich czy w blokach troszke blota. dzieki za pomoc ! Pozdrawiam, Jacek
RacingRaf Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Też jestem początkujący w spd. Napiszcie, czy te luzy, w szczególności tzw. "luz roboczy" dotyczą...luzu góra-dół przy pedałowaniu, czy luzu prawo-lewo, tj. przy ruchach butem, jak przy wypinaniu? U mnie w spd 540 jest chyba spory luz prawo-lewo...kilka razy pomyliłem go z wypinaniem, ale na szczęście zdążyłem za każdym razem się wypiąć. Śrubę +- mam na minimalny opór. Czy ma to wpływ na luz w poziomie (prawo-lewo) ?
Mod Team michuuu Napisano 6 Października 2011 Mod Team Napisano 6 Października 2011 Dokręcenie sprężyny nie zmniejszy luzu . Potrzebna będzie większa siła przy przekręcaniu stopą na zewnątrz do wypięcia, blok jest mocniej trzymany przez pedał.
Niedzwiedz1 Napisano 6 Października 2011 Napisano 6 Października 2011 Dokręcenie sprężyny spowoduje, że moment wypięcia będzie lepiej zaakcentowany więc takie pomyłki będą zdarzać się znacznie rzadziej.
iosif Napisano 7 Października 2011 Napisano 7 Października 2011 Też jestem początkujący w spd. Napiszcie, czy te luzy, w szczególności tzw. "luz roboczy" dotyczą...luzu góra-dół przy pedałowaniu, czy luzu prawo-lewo, tj. przy ruchach butem, jak przy wypinaniu? U mnie w spd 540 jest chyba spory luz prawo-lewo...kilka razy pomyliłem go z wypinaniem, ale na szczęście zdążyłem za każdym razem się wypiąć. Śrubę +- mam na minimalny opór. Czy ma to wpływ na luz w poziomie (prawo-lewo) ? W shimano MTB znaczy SPD nie ma różnic luzów tylko wypięcia. I nie pedał ale blok. Luz zawsze jest. Czarny blok wypina jak szosowy, tylko piętą na zewnątrz i musisz mieć wyuczony odruch. Blok srebrny wypina w każdą stronę i nawet jak mocno pociągniesz do góry. Różne luzy to shimano tylko w blokach szosowych SPD-SL.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.