Skocz do zawartości

[SPD] Luz roboczy - czy to tak ma byc ?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kiedys kiedys - w dawnych czasach - jezdzilem w SPD VP, ktore luz roboczy mialy gdzies tak w okolicach 0 mm :) noga jak w bucie narciarskim.

Z nowym rowerem dostalem w pakiecie pedaly Wellgo i na poczatku draznil mnie ten "dziwny" luz. mialem wrazenie, ze cos z tymi pedalami jest nie tak i zalozylem swoje stare VP :)

po jakims czasie poczytalem troche na forum o SPD i wyglada na to, ze ten luz jest jak najbardziej OK ... szczegolnie, ze pare lat temu mialem uraz kolana.

Zalozylem wiec wellgo i ....

prosilbym tylko o ocene, czy to jeszcze luz roboczy, czy jednak cos z tymi pedalami jest nie tak.

http://www.youtube.com/watch?v=uV3mkmXPSzM

zastanawiam sie, dlaczego lewym butem szlifuje korbe (widac na zdjeciu)

wrzucam tez zdjecie blokow.

pytanie - czy to tak ma byc ??:)

Wlasnie cos sie stalo z filmem i nie dziala :( wrzucam jeszcze raz, jak bedzie to podrzuce nowy link.

co to przesuniecia bloku - nie wiem czy wtedy nie bede mial problemu z wpieciem.

podczas jazdy mi to szlifowanie w ogole nie przeszkadza, nawet nie czuje, ze tak sie dzieje. jedynie po korbie i bucie widac, ze maja kontakt.

przeladowalem filmik

http://www.youtube.com/watch?v=_QV81jabURw

teraz powinno juz byc OK

skrzypia bo ostatnio pogoda fajna :) codziennie trzeba myc rower, a po myciu i bloki i pedaly robia sie "ostre" :) nie przesmarowalem - mea culpa :)

Co do luzu - dobrze, ze tak moze byc :) teraz moge sie zastanawiac, czy zostawic te wellgo czy szukac czegos innego.

caly sprzet kupowalem, jak jeszcze nie wiedzialem czy bede jezdzil. buty kupilem czysto rekreacyjne..... a teraz by sie jednak chcialo juz cos mocniejszego....

zakladalem, ze bede jezdzil tylko po suchym, ale juz mi przeszlo i teraz to czekam na chmury i blotko :):) a niestety te pedaly nie sa mistrzami wpinania sie jak jest w nich czy w blokach troszke blota.

dzieki za pomoc !

Pozdrawiam,

Jacek

• 2 miesiące temu...

Też jestem początkujący w spd.

Napiszcie, czy te luzy, w szczególności tzw. "luz roboczy" dotyczą...luzu góra-dół przy pedałowaniu, czy luzu prawo-lewo, tj. przy ruchach butem, jak przy wypinaniu?

U mnie w spd 540 jest chyba spory luz prawo-lewo...kilka razy pomyliłem go z wypinaniem, ale na szczęście zdążyłem za każdym razem się wypiąć. Śrubę +- mam na minimalny opór. Czy ma to wpływ na luz w poziomie (prawo-lewo) ?

Też jestem początkujący w spd.

Napiszcie, czy te luzy, w szczególności tzw. "luz roboczy" dotyczą...luzu góra-dół przy pedałowaniu, czy luzu prawo-lewo, tj. przy ruchach butem, jak przy wypinaniu?

U mnie w spd 540 jest chyba spory luz prawo-lewo...kilka razy pomyliłem go z wypinaniem, ale na szczęście zdążyłem za każdym razem się wypiąć. Śrubę +- mam na minimalny opór. Czy ma to wpływ na luz w poziomie (prawo-lewo) ?

W shimano MTB znaczy SPD nie ma różnic luzów tylko wypięcia. I nie pedał ale blok. Luz zawsze jest. Czarny blok wypina jak szosowy, tylko piętą na zewnątrz i musisz mieć wyuczony odruch. Blok srebrny wypina w każdą stronę i nawet jak mocno pociągniesz do góry.

Różne luzy to shimano tylko w blokach szosowych SPD-SL.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...