Skocz do zawartości

[Przerzutka] kierunek obrotow kolek przerzutki

mordorr

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Po ostatnich blotnych wypadach i czyszczeniu roweru "po" pojawilo sie pytanie:

czy kierunek obrotow gornego kolka przerzutki tylnej jest wazny i ma znaczenie ?? (przerzutka Sram X7)

dolne kolko jest opisane jako lower i ma strzaleczke z kierunkiem obrotow, natomiast gorne jest "czyste" - nie ma zadnego znacznika. czy ma to znaczenie, w ktora strone je zaloze ?

Z gory dzieki za podpowiedzi !

Pozdrawiam,

Jacek

• Mod Team

Ogolnie jeżeli element obrotowy ma symetryczna budowe nie ma zapadek czy sprzęgła jest łożyskowany równomiernie (symetrycznie) jeden grzyb w kroą strone sie kreci. Jezeli zeby na kółeczku tez sa symetryczne nie ma to żadnego znaczenia.

• Mod Team

No to jest fakt bo sam takie mam :P Jak żle załozyz to zmienisz zawirowania powietrza woków kółeczka to moze powodować przegrzewanie sie przerzutki a to powazna sprawa ...

A tak na poważnie to czym ty sie przejmujesz?? jak bedzie działało nie tak jak powinno z jakichkolwiek przyczyn to obróć kółko i święto.

Wiesz, do tej pory to totalnie to zlewalem :) wczoraj akurat mnie cos naszlo, zeby zrobic z tego problem :)

jeszcze po poskladaniu nie jezdzilem, wiec nie wiem czy cos sie zmienilo - ale obstawiam, ze nic zauwazalnego ;) przeciez na pewno juz nie raz to kolko obrocilem :)

zawirowanie to powazna sprawa :) moga wciagac liscie i drobne patyki w wozek ... i co wtedy ?? ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...