VaxBiker Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Witam. Zamierzam kupić obręcze do moich kół. Padło na te - http://www.centrumrowerowe.pl/002816/Mavic-XM317_V-BRAKE_czarna/Produkt.aspx - czy ktoś używa takowych i może coś o nich powiedzieć albo polecić inne? Interesują mnie tylko obręcze pod V-brake. Czy jest istotne czy obręcz będzie zawierała 32 czy 36 szprych? Kolejne pytanie to jakie szprychy dobrać do tych obręczy (chodzi o długość długość, koła mam 26) oraz czy można sobie samemu w łatwy sposób zamontować to wszystko czy najlepiej oddać rower na serwis?
rzymo Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Sporo osób używa tych obręczy, w przeważającej większości zbiera pozytywne opinie. 32 vs 36 - raczej bez znaczenia przy obecnej jakości szprych. Chyba że ważysz b. dużo, wtedy bezpieczniej większa ich ilość. Długość szprych dobiera się do piasty i obręczy jako komplet. Jak nigdy nie zaplatałeś kół to oczywiście że oddaj części do serwisu - sam nie zrobisz.
supersam Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Długość szprych dobiera się do piasty i obręczy jako komplet. Jak nigdy nie zaplatałeś kół to oczywiście że oddaj części do serwisu - sam nie zrobisz. Popieram.Ja miałem te obręcze przez jeden sezon, tylko że w wersji pod tarcze i mogę stwierdzić że są dobre i warto kupić.
marky5 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Używałem Mavic XM 317 ze 32 szprychami DT Revo trzy ubiegłe sezony tyle że Disc.Spisywały się bez zastrzeżeń,znakomita sztywność i wytrzymałość,nie są nadmiernie wylajtowane.Sprzedałem je w b.dobrym stanie Co do długości szprych to 264-265 mm dla piasty ze średnicą kołnierza 53mm(XT Centerlock)dla obu piast,nypel 12mm.Zaplot na trzy krzyże.
VaxBiker Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Powiedzcie mi jeszcze, jak dopasować te szprychy i nyple? Czy muszę znać model piasty czy mogę się oprzeć na wymiarach starych szprych?
yeti1232 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 zależy jaką wcześniej obręcz miałeś zmierz wysokosć obreczy starej i nowej (mavic)
VaxBiker Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Zmierzę i dam znać. Powiedzcie mi czy te http://www.bikestacja.pl/obrecz-mavic-disc-p-642.html?cPath=296_50_56_728 obręcze będą dobre pod V-brake oraz czy ktoś z Was zamawiał koła na bikestacji, bo z tego co widzę to składają tam koła. Wtedy dobrałbym szprychy i nyple i od razu gotowe obręcze mógłbym dostać.
marky5 Napisano 6 Lipca 2011 Napisano 6 Lipca 2011 Niestety te obręcze są przeznaczone do kół na tarcze.
VaxBiker Napisano 8 Lipca 2011 Autor Napisano 8 Lipca 2011 Odświeżam bo mam jeszcze pytania . Pierwsze (pewnie głupie, ale wole wiedzieć) - czy jak kupuje obręcz na sklepie internetowym, to jest to cena 2 obręczy czy muszę w ilości sztuk zaznaczyć 2 (koła kupowałem dawno temu i nie pamiętam jak robiłem )? Drugie pytanie, gdy wybieram zamawiam razem ze składaniem kół, to muszę kupić jeszcze piasty i szprychy? Czy mogę np. zaznaczyć w wiadomości, że chcę mieć czarne szprychy i zamówić? Piasty mam, tylko intryguje mnie to składanie kół - czy muszę kupić nowe?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.