miciu22 Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 (edytowane) Oryginalny suport z korby SLX dokonał swojego żywota, więc postanowiłem zakupić coś co pasowało by kolorystycznie do reszty dodatków. Kupiłem więc tytułowego Tokena- ok. 75 zł. Po pierwszych błotnych zawodach łożyska zaczęły piszczeć- przebieg ok. 500 km. Jak się okazało łożyska chroni tylko plastikowa osłona- w SLX- ie jest jeszcze pierścień z uszczelką i do 20 tys. km dawał radę, tylko pojawiły się luzy. Sytuacja pojawia się po każdej błotnej lub wodnistej jeździe- łożyska czyszczę i smaruję- nie mam już ochoty na wymianę. Aktualny przebieg to 3300 km i mam już dość tego wynalazku. Następny będzie suport slx/ xt. Plusy: - wygląd, - standardowe łożyska 6805. Minusy: - brak uszczelnień, - łatwo rysująca się anoda, - plastikowe osłony słabo się trzymają, więc wyłażą przy montażu korby. Edytowane 6 Lipca 2011 przez miciu22 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 ale niebieskie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 Moje korby (aerozine) nie chciały przeleźć przez ten wkład, w końcu jak przelazły to po montażu drugiej korby plastik z jej strony uległ deformacji uniemożliwiając monaż korby. Nawet nie załapałem sie na poważniejsze testy meteorologiczne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 A te niebieskie podkładki miałeś w komplecie czy osobno kupione? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
stefan2810 Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Są w komplecie - http://allegro.pl/token-suport-mtb-tk877ex-i1688913276.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Basiq Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 Zastanawia mnie czy ważyłeś ten suport... pytam z czystej ciekawości bo kupiłem sztycę tej firmy i okazała się 34 gramy cięższa niż katalog (250) czyli przekłamanie 12%, a nosiłem się z zamiarem kupna całej ramy więc 12% przy całej ramie to 150g... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
miciu22 Napisano 11 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Dzisiaj znowu musiałem zajrzeć do łożysk, więc przy okazji go zważyłem- nadwaga tylko 2 gramy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team safian Napisano 11 Lipca 2011 Mod Team Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 Ja z kolei mam siodło Tokena i jest 3 gramy lżejsze niż w katalogu, najlepiej prosić o zważenie przed zakupem A co do suportu ... nie ma się co dziwić, pewnie kręci się jak suport na kwadrat kosztem uszczelnienia. SLX ma lepsze uszczelnienie, ale mój niestety zatrzymuje się po 3-4 obrotach. W Tokenie przynajmniej łożyska sobie wymienisz, no i ten kolor ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 11 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 (edytowane) Właściwie to większość suportów z zewnętrznymi łożyskami jest tak zbudowana, jak ten Token. Nie wiem jakim cudem aż tyle wytrzymał tobie suport Shimano, bo z mojego doświadczenia to one padają najszybciej, "dzięki" fatalnemu pomysłowi z zakrytą tylko jedną stroną łożyska (akurat od środka, nie od zewnątrz). Miałem Tokena i raczej na minus nie odstawał; kiedy go kupowałem był najlżejszym tanim (<100zł) suportem ze standardowymi łożyskami. Teraz są kilka gramów lżejsze suporty z plastikową zewnętrzną osłonką, której zewnętrzna krawędź nachodzi na łożysko w podobnej cenie. Co nie zmienia faktu, że jeszcze z pół roku temu (nie wiem jak teraz) najbardziej ekonomicznym rozwiązaniem był zakup całego nowego suportu Deore za ~50zł, zamiast wymiany łożysk w takim z wymiennymi Edytowane 12 Lipca 2011 przez safian Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
nieborak Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 (edytowane) Mój miał z jakieś 92 g o ile dobrze pamiętam. Ja z kolei mam siodło Tokena i jest 3 gramy lżejsze niż w katalogu, najlepiej prosić o zważenie przed zakupem Też myślałem nad nim, nie za ciężkie i nie za drogie. A wygodne? Edytowane 12 Lipca 2011 przez nieborak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kosa23 Napisano 12 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 Token EX877 bez podkładek ważył 95-96g. Aha, łożyska w nim to SKF. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi