Skocz do zawartości

[kaseta] Straciła integralność?

Maciek764

Rekomendowane odpowiedzi

Mam kasetę 9 rzędową, która jakiś miesiąc temu zdrowo walnęła na wzniesieniu. Dwie ostatnie zębatki latały sobie swobodnie i kręciły się nawet gdy koło stało w miejscu. Stało mi się to w trasie więc żeby w jakimkolwiek komforcie dojechać do domu ułożyłem zębatki i docisnąłem lekko śrubokrętem, w połowie drogi i tak znowu wszystko się posypało. Nie mam klucza więc zaniosłem do serwisu, serwisant złożył ją do kupy i dokręcił. Dzisiaj jednak depnąłem mocniej na skrzyżowaniu i znowu strzał jak z karabinu i ostatnie zębatki żyją swoim życiem. Czy to znaczy że kaseta jest do wymiany?

• Mod Team

A jesteś pewien ze to kaseta ? jaki mogel ?? Wiekszość kaset jest z litej blachy z dystansami i calość jest zanitowana. mało prawdopodobne ze tam sie coś stłało.

Mogło sie stać:

- miałeś kasete na pająku i nity strzeliły choć jest ich tam 4-5 wiec mało prawdopodobne

- miałeś kasete zwykłą gdzie pękły nity wzdłużne i alu bedenek ktory sie obkrecił i ta opcja mi tu najbardziej pasuje.

- masz wolnobieg ktory sie skonczsył :P

- ewentualnie kaseta była z plasteliny i stalowy bebenek co tez mogło sie zdarzyc :P

w każdym z tych wypadków trzeba to rozebrać i ocenić ale prawdopodobnie do wymiany i możliwe ze bebenek piasty tez wiec nie ciekawie.

z piastami Shimano ( Deore/LX ) miałem ten kłopot że nakrętka choćby była bardzo mocno dokręcona to i tak po czasie się odkręcała <_<

zębatki były luźne ale i tak nie obracały się na bębenku.

tak jak pisał Puklus trzeba rozkręcić i ocenić.

Wolnobiegi 9-rzędowe to raczej egzotyka ;)

Piasty to Deore LX. Kaseta to SHIMANO CS-HG 50-9, 11-32T. Przebieg 8500km bez zmiany jakichkolwiek elementów napędu. Z tego co widziałem, to ta ostatnia zębatka jakby trzyma wszystkie pozostałe, nie wiem dokładnie jak to jest bo nigdy tego nie rozbierałem. W każdym razie po takim "strzale" wszystko trzyma się idealnie, nie ma żadnych uchybień w pracy kasety, jedynie 8 bieg jest lekko niestabilny a 9 praktycznie nie istnieje. Awaria powstała bo ktoś chciał bardzo mocno ruszyć na 9 biegu - ja zawsze zrzucam na wyższe jak się zatrzymuje więc u mnie ta usterka raczej długo nie powstanie, jedynie chciałbym wiedzieć co takiego jest nie tak w tym sprzęcie że taka rzecz się dzieje. No i nie ukrywam że ostatnie zębatki są już dosyć wyjechane a łańcuch jest już pewnie dłuższy o 20cm ;)

• Mod Team

Czyli trafiło ci 9 zebatke 11t? w to jeszcze jestem w stanie uwierzyc, jest jak by nie było delikatna mogła sie obkrecic na stalowym bebenku. No to klucze w dłoń i pracujemy :P to nie jest skomplikowane wrecz banalne przedszkolak dysponujący odpowiednią siła sobie poradzi :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...