dracozao Napisano 5 Lipca 2011 Napisano 5 Lipca 2011 Witam! Staram się czerpać garściami wiedzę z tego forum ale muszę przyznać, że jest to dość uciążliwe. Na forum panuje dość spory bałagan. Z racji tego, że są miedzy nami też młodzi użytkownicy (sam nim kiedyś byłem i wiem jak to jest) tematy nie zawsze sa dobrze nazywane i są często powielane (z resztą chyba sam tak zrobiłem). Proponowałbym aby zrobić podział. Np. Napęd na koła | opony dętki | korby kasety | przerzutki manetki... Nie mam dokładnej koncepcji ale chodzi o jakieś posegregowanie tego wszystkiego. Sporo czasu spędzam na forum samochodowym miłośników Mazd i musze przyznać, że tam jest porządek. Wiele lat doświadczeń i wiele trudnów moderatorów pozwoliło na to wszystko. Oczywiście zgłaszam taki pomysł i jednocześnie swoją osobę do pomocy przy moderowaniu forum jak ww pomysł by wszedł w życie. Są wakacje, mam trochę czasu, mogę przeglądać tematy i je przerzucać do innych/właściwych działów. Jeżeli był już ten temat poruszany to proszę o wybaczenie p.s: no dobra, chyba sam napisałem w złym dziale.
Mod Team Pixon Napisano 6 Lipca 2011 Mod Team Napisano 6 Lipca 2011 Pomożesz nam, jeśli zaczniesz raportować treść która jest: niezgodna z regulaminem nie w tym dziale zawiera rażące błędy ortograficzne itd. obraża innych użytkowników. powiela treści poruszane w ostatnich czasie setki razy. Widzisz mówić można wiele, że zrobiłoby się to czy tamto. Gorzej jest jak przychodzi się wziąć do roboty. Forum moim zdaniem jest dobrze podzielone, są wyszczególnione wszystkie kategorie jakie są potrzebne. Sorry, ale dzielenie Napęd na: kasety wolnobieg korba przerzutka przednia przerzutka tylna ... Jest głupim pomysłem, ponieważ przysporzyło by to więcej pracy nam niż to warte. Gro osób i tak nie przestrzegałaby tego podziału i pisało gdzie popadnie. Masz rację, że powielane są tematy, ponieważ użytkownicy nie korzystają z wyszukiwarki. Wygodniej jest założyć własny temat ze swoim problemem nie wysilając się w poszukiwaniu odpowiedzi, która często znajduje się pod spodem parę linijek niżej. Niektóre tematy trzeba niestety powielać, ponieważ co roku zmienia się oferta i będą inne rowery polecane do 1000zł, 2000 itd. Reasumując, chcesz żeby był na forum porządek, weź sprawy w swoje ręce i raportuj nam treść która twoim zdaniem już była (patrz wyżej). Póki co to są tylko słowa bez pokrycia, ponieważ raporty napływają, a nie widziałem jeszcze raportu od Ciebie.
dracozao Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Według mnie raporty nie mają sensu. Bo gdy byłem moderatorem to wolałem sam zaglądać w moje działy (każdy moderator miał swój dział) i robić tam porządek. Podział na kolejne podgrupy dałby to, że szukając opinii o hamulcach tarczowych wchodzę w hamulce tarczowe (np. tarcze i klocki miały by osobny dział) i nie muszę się przebijać przez tematy o Vałkach czy o klockach. Oczywiście jestem początkujący na forum i nie chodzi mi o wywołanie burzy i nerwów tylko luźna propozycja wynikająca z udziału na wielu forach. Bo Administracja na pewno przedyskutowała każdy podział i obecny podział jest dla Was optymalny. Ale z racji rosnącej liczby użytkowników, elementów rowerowych i co za tym idzie forum będzie się rozrastać taki podział pewnie i tak kiedyś nadejdzie. p.s: sprawy w swoje ręce - jak powiększę swoją wiedzę i staż na forum to zgłoszę się na moderatora. Raportów nie lubiłem dostawać i nie lubię pisać. Według mnie optymalna liczba moderatorów w stosunku do materiału jaki jest na forum, podział na działy (pod kątem zakresu obowiązków i na forum) jest najlepszym rozwiązaniem. Moderator wraca do domu. Wchodzi sobie w koła, coś przerzuci, coś wywali i jest porządek. Bo jeżeli jest jakieś 15 osób moderatorów na blisko 40tyś użytkowników to owszem, raporty mają sens bo moderator nie zajrzy wszędzie. No nie wiem, może moje myśli nie są do końca kompletne i bardzo łatwo można je obalić ale może dadzą jakiś impuls.
Mod Team Pixon Napisano 6 Lipca 2011 Mod Team Napisano 6 Lipca 2011 Ja już napisałem co o tym myślę. Niech ktoś inny zabierze głos. Co według Ciebie należałoby zrobić, jeśli pojawia się problem tego rodzaju: [napęd]doradźcie coś do 1500zł Jest to temat w którym zawierają się wszystkie elementy, które ty chciałeś podzielić na kategorie. Gdzie teraz mamy takie coś umieścić, czy nowa osoba połapię się w tym wszystkim ? Chyba nie. Sam pamiętam swoje początki tutaj, kiedy jeszcze nie było to wszystko tak rozbudowane. Nie raz miałem trudności gdzie założyć temat aby znalazł się w odpowiednim dziale. 5. c ) To my wybieramy moderatorów. Szkoda, że nie chcesz wysyłać raportów ułatwiłoby to znacznie nam pracę. Widzisz niby ciągnie Cię w stronę lepszego, ale nie bardzo chcesz w tym mieć swój udział i nam pomóc
dracozao Napisano 6 Lipca 2011 Autor Napisano 6 Lipca 2011 Można stworzyć dział "Napędy kompletne". Jestem zwolennikiem katalogowania, segregacji, podziałów itp. A co raportów to z powodów czysto indywidualnych uważam, że ktoś ma jakaś rolę to niech to rolę wykonuje. Jestem moderatorem działu i wykonuje swoją pracę, nie potrzebuje raportów. Jeżeli to ułatwia Wam pracę to postaram się składać raporty. Osobiście uważam i to też na podstawie pewnych doświadczeń, że moderator ma ta niewdzięczną prace i sam sobie musi radzić i to za nic, w sensie tylko jego dobra wola i poświecenie dla ogółu daja ład i porządek. Nie jeden zacznie mu wrzucać i marudzić a on to robi dla idei. Dlatego na pomoc użytkowników nie liczyłem. Masz swoją piaskownicę i tam sobie w niej musisz poradzić. Oczywiście nie mam zamiaru tutaj krytykować polityki czy myśli jaką mają Admini i Moderatorzy. Odczuwam sceptyczne i negatywne podejście z Twojej strony z naciskiem na pokazanie mi, że mam kiepski pomysł i robię błąd, że nie składam raportu. Jeśli się mylę to sorry. Nie mówię, że jest źle ale sugeruję, że mój pomysł może poprawić pracę. Z resztą mój to złe słowo bo pewnie już były takie pomysły u Was. Wszystko z dużą dawką luzu i sympatii bo te forum to kopalnia wiedzy ale i też chaosu. Wyszukiwarka tez jest lekko wkurzająca Otwieranie tematów w nowych kartach to jedyny sposób bo jak kliknę na wybrany temat to pod przyciskiem wstecz już nie ma wyników wyszukiwania. Doceniam ogrom prac i wysiłku jaki trzeba włożyć by wszystko działało i wiem, że każdy z Was robi to z własnej dobrej woli i wolnym czasie. PozdroRower.
ulvgar Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 Bałagan będzie większy niż jest teraz. Nawet przy obecnej ilości działów zdarzają się źle pozakładane tematy, a co dopiero gdy będą kolejne subfora.
Pavvel Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 O ile z hamulcami to jeeeeeszcze moooooże bym się zastanowił*, to z napędem nie widzę najmniejszego sensu. Za dużo ze sobą ma wspólnego. A co jak będę chciał zapytać, czy kaseta będzie gadała z manetką? W jakim podforum? * ale zamiast kolejnych subfor, wolałbym, by część [xxxxxx] była konkretnie określona - w obecnej chwili dla mnie czytelniejsze byłoby, gdyby pisać "[v-brake] i dalej temat posta", niż określać temat [] trochę na siłę - zauważcie, że teraz w dziale hamulce gros tematów jest powieleniem "[hamulce] temat". Aczkolwiek wierzę, że obecna polityka jest utworzona na podstawie konkretnych doświadczeń. P. Ps. Z mojej perspektywy - im mniej wymuszonych podziałów, tym lepiej. Ale ja jestem starym dzieckiem usenetu ;P
tobo Napisano 10 Lipca 2011 Napisano 10 Lipca 2011 O ile z hamulcami to jeeeeeszcze moooooże bym się zastanowił*, to z napędem nie widzę najmniejszego sensu. Za dużo ze sobą ma wspólnego. A co jak będę chciał zapytać, czy kaseta będzie gadała z manetką? W jakim podforum? Dziś już był temat o tym że przerzutka nie gada do właściciela roweru Zaproponowano wiele rozwiązań oraz stworzenie podforum psychiatrii rowerowej. Tam można wrzucać wszystkie tajemnicze przypadki wymykające się ramom techniki Im więcej będzie poddziałów tym więcej moim zdaniem zamieszania. Wystarczy popatrzeć na allegro, gdzie niejednokrotnie w dziale np muszle klozetowe można kupić olej do pił spalinowych. A przecież wydaje się na prosty chłopski rozum, że ktoś wystawiając towar musiał przebrnąć przez kategorie i podkategorie, klikając po kolei to co trzeba. No ale jednak okazuje się że nie.
Mod Team Puklus Napisano 10 Lipca 2011 Mod Team Napisano 10 Lipca 2011 Ja uważam ze jest ładnie i przejrzyście. każdy dział jest odpowiednio oddzielony i zawiera pod fora wiec łatwo sie można znaleźć. Rozumiem ze nowym userom moze sie wydawać dziwne pisanie tematów i oglnie przyjęte normy na tym forum ale sie przyzwyczają.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.