lukes Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Witam, Widzę że stary klub Marin został zamknięty, a marka ta jest w Polsce kompletną egzotyką... Niniejszych chciałbym więc reaktywować klub. Buduję właśnie nowy rower na bazie ramy Marin Mount Vision PRO. Specyfikacja: Rama: Marin Mount Vision PRO, niebieska anoda Damper: Fox Float R Widelec: najprawdopodobniej Fox Float 140mm Kierownica: Amoeba Borla (będzie inna) Mostek: Amoeba Borla (będzie inny) Manetki: Shimano XT Korba: Shimano XT Suport: Shimano XT Przerzutka przód: Shimano XT Kaseta: Shimano XT Łańcuch: Shimano XT Przerzutka tył: Shimano XT Piasty: Shimano XT (mogą ulec zmianie na DT Swiss 440, zależnie od widelca) Szprychy: DT Swiss Obręcze: Mavic X317 (na razie, bo są za słabe - potem coś mocniejdzego) Opony: Schwalbe Racing Ralph EVO 2.25 Hamulec przód/tył: Avid Elixir CR 185/160mm Sztyca: Bontrager na razie Siodło: jakieś WTB na razie Na razie czekam na wysyłkę ramy i jakiś amortyzator, żeby można było maszynę złożyć do kupy i pojechać do lasu I zdjęcie - na razie z katalogu (jak rower będzie złożony to się pochwalę raz jeszcze ): Z mojej strony to nie koniec... będzie też drugi Marin, ale o tym później... Zapraszam wszystkich miłośników tej egzotycznej marki do wpisywania się.
Schwefel Napisano 6 Maja 2010 Napisano 6 Maja 2010 Otworzyłem temat, bo to nam jakiś automat pozamykał wszystkie starsze tematy.
lukes Napisano 15 Maja 2010 Napisano 15 Maja 2010 Witam ponownie, rama już jest u mnie. Robi niesamowite wrażenie Właśnie wróciłem z zamontowanymi sterami (FSA The Pig). Składanie zajmie mi trochę czasu, bo chcę uniknąć kompromisów przy doborze komponentów. Kilka zdjęć ramy: I amortyzator przedni (jeszcze przed wysyłką do mnie): Pozdrawiam wszystkich miłośników tej jakże ciekawej ale i rzadko widywanej w Polsce firmy.
lukes Napisano 13 Czerwca 2010 Napisano 13 Czerwca 2010 widzę, że to jedna z bardziej niszowych marek w naszym kraju. A szkoda...
lukes Napisano 7 Listopada 2010 Napisano 7 Listopada 2010 Widzę, że tu cisza jak cholera Liczyłem na kilka postów chociaż jeszcze. No cóż.
minus Napisano 16 Stycznia 2011 Napisano 16 Stycznia 2011 Jestem fanem Marinów od lat. Obecnie jeżdże na rowerze złożonym dzisięć lat temu na ramie Marin Bear Valley '98. Napęd to manetki i przerzutki XT '98 (oczywiście 8 biegów), korba Coda '98 (piękna i lekka). Za amortyzację odpowiada Marzocchi Z3 100mm z 2001 roku - sprężyny i olej, to jedyny komponent roweru mający mniej niż 10 lat :-). Hamują klamki XT '98 i v-brake Avid SD5 z tego samego roku. Koła są na piastach Sachs Plasma - pamiętacie taką markę w ogóle :-)? Ze smaczków: czarna sztyca Shimano XT, rocznik na oko '93. W sumie rower waży uczciwe kilkanaście kilo, ciężka stalowa rama i pancerny amortyzator robią swoje, ale dzięki temu wytrzymał tyle lat katowania. Jak się zrobi choć trochę słoneczka, to wstawię fotki. Teraz mam nowy projekt: pomarańczowy Marin Mount Vision '2009. Rama zaliczkowana, na wiosnę rozpoczynam budowę, chcę skończyć do jesieni mniej więcej. Szukam niebanalnych komponentów do stworzenia roweru nadającego się na długie wycieczki w terenie i wakacje w siodełku. Musi podjeżdżać, ale waga nie jest aż tak istotna, bardziej zależy mi na niezawodności. Dlatego zastanawiam się nad amortyzatorem - chyba szukam czegoś na sprężynach, ale nie absurdalnie ciężkiego, do 2kg. Popatruję na Marzocchi i Manitou. Jeśli macie jakiś model do polecenia, to chętnie posłucham. Drugi pomysł jest bardziej radykalny: piasta Alfine 11 z tyłu i pojedyńcza zębatka z przodu. Nie jestem tego pewien, posłucham waszych rad. Hamulce: podobają mi się Magura Marta. Opinie są mieszane, ktoś na nich jeździ i może się podzielić opinią?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.