atvrider Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Witam, Oststnio mój cały plan treningowy padł, załamanie i rozpacz. Czy mogę uprawiać jakieś lekkie treningi czy wogóle mogę z tym ćwiczyć cokolwiek do czasu zabiegu? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kubeq Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Tego nikt z nas Ci nie powie, najlepiej zrobisz gdy zadasz to pytanie lekarzowi. Osobiście uważam, że nie powinieneś w żadnym wypadku podejmować większego wysiłku, zarówno przed jak i przez pewien okres po operacji. Wszystko zależy od rodzaju przepukliny, znajomy po operacji pachwinowej musiał na pół roku zapomnieć o wysiłku i treningach (sprinter). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kapsell Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Intensywny wysilek odpada. Wedle mojej wiedzy mozesz robic spacery piesze i rowerowe, bardzo lekkie. Ale zapytaj lekarza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gremson Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Czy mogę uprawiać jakieś lekkie treningi czy wogóle mogę z tym ćwiczyć cokolwiek do czasu zabiegu? Wykluczone abyś uprawiał trening przed zabiegem, bo możesz doprowadzić do wytrzewienia (pęknięcia worka przepuklinowego i wydostania się tego co wlazło do worka przepuklinowego na zewnątrz) Wszystkie informacje co wolno a czego nie wolno dostaniesz w karcie wypisowej po wyjściu ze szpitala. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 8 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 8 Lipca 2011 Wszystko zależy od tego co to za przepuklina i jakie jest jej stadium. Jeśli chodzi o pachwinową a ja taką miałem to jeśli jest duża to nie bo jest spore ryzyko nie wspominając o dyskomforcie. Jeśli jednak jest to początek i nie jest zaawansowana to nie ma żadnych przeciwwskazań. Generalnie to o wiele gorsze jest podnoszenie ciężkich przedmiotów. Z tydzień przed zabiegiem odpuść sobie bo treningi i tak sensu nie mają bo po zabiegu będziesz potrzebował min. 2-3 miesiące na rekonwalescencję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
atvrider Napisano 9 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 genialnie, od poniedziałku w takim razie zaczynam ponownie trenować, jest to początek dopiero co mi wyskoczyła i jest mała - czuc tylko jak sie dotknie - nie widać jak u niektórych..... 2-3 mieciące tak każdy mi mówi, szkoda że dzis nie jest listopad.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hoshi Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 a czemu nie zapytales o to lekarza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 9 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 9 Lipca 2011 genialnie, od poniedziałku w takim razie zaczynam ponownie trenować, jest to początek dopiero co mi wyskoczyła i jest mała - czuc tylko jak sie dotknie - nie widać jak u niektórych..... 2-3 mieciące tak każdy mi mówi, szkoda że dzis nie jest listopad.... No to o ile w sprinterskim tempie Ci się nie powiększy to żaden kłopot odłożyć zabieg na zimę. Ja zanim dogadałem się z lekarzami i poustalałem terminy to zastał mnie luty a wyskoczyła mi w podobnym do Ciebie okresie. Pamiętaj, że aby ewentualnie dotrwać do zimy to zakazane jest podnoszenie ciężkich przedmiotów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Yoshimitsu9 Napisano 10 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 10 Lipca 2011 W Twoim przypadku to super (masz taką możliwość 2-3 miesiące) a Polskie szpitale/urzędy są straszne z resztą każdy o tym wie. Np. żeby moja mama dostała się do dermatologa ustalili jej termin na kwiecień w październiku , teraz ja mam problem - muszę nosić okulary - termin na wrzesień... Szkoda słów z tą biurokracją w tym kraju... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.