Neider Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Witam Przeszukałem forum, ale nie znalazłem podobnego problemu. W serwisie zmontowali mi dzisiaj kasetę na kółku Shimano-WH R500, kaseta to KASETA SHIMANO ALIVIO HG40. Problem w tym, że jak wróciłem do domu to zauważyłem, że ten zestaw strasznie słabo się kręci, na dodatek gdy przestanę pedałować, kaseta nadal się kręci i ciągnie cały łańcuch oraz korbę, a powinna przecież stać w miejscu a tylko koło powinno się kręcić. Gdy przytrzymam kasetę ręką to koło potrafi kręcić się tak jak powinno, czyli w czasie jazdy bez pedałowania nie ciągnie kasety. W czym może tkwić tu problem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 W zbyt słabo ściśniętych konusach na łożyskach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neider Napisano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 zdjąłem teraz zupełnie te koło i w rękach kręci się dobrze, ale kaseta strasznie, o ile w poprzednim kole mógłbym sobie tą kasetą zakręcić ręką i ona by sobie troche się pokręciła, tak tutaj chodzi ona ze strasznym oporem, więc może to kaseta jest za mocno/lekko dokręcona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 Masz coś z bębenkiem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neider Napisano 5 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 No to super, kolejne dni bez roweru... Ciekawe tylko czy to jakaś wada fabryczna, czy może jednak serwisant się nie popisał, bo kółko były dopiero co zamówione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 5 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 5 Lipca 2011 grand 231 sam sobie ściśnij konusy, tu ewidentnie coś serwisant spartolił, może się zapadki przykleiły, albo nie odbijają, na upartego samemu to byś zrobił, w jakieś 1.5h KLIK, bardzo przydatne, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 tak tutaj chodzi ona ze strasznym oporem, więc może to kaseta jest za mocno/lekko dokręcona? Kastę nie możesz zbyt mocno dokręcić gdyż po pewnym momencie nakrętka stawia duży opór(zbyt mocne dokręcenie skutkuje tylko problemem przy odkręcaniu). tu ewidentnie coś serwisant spartolił A jak mógł spartolić dokręcenie kasety?, kolega Nieder mógł mieć problem z bębenkiem już wcześniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neider Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 kolega Nieder mógł mieć problem z bębenkiem już wcześniej. Nie mogłem, gdyż ten bębenek jest nowy jak całe koło, prosto od importera tylko kaseta była przekładana ze starego koła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 nie wiem czy wam wiadomo ale nowe części mają problem taki że są niedosmarowane, polecam rozebrać i przesmarować, tam ewidentnie nie ma smaru na kulkach bębenka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neider Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 no możliwe, no ale w końcu serwisant za coś bierze pieniądzę, żebym ja się nie martwił tym. Z chęcią zrobiłbym to sam z linku który podałeś, ale brakuje mi narzędzi i smarów do wykonania tej czynności. No nic, odwiedzę dzisiaj serwis i zobaczę co oni tam powiedzą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Piksel Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Kastę nie możesz zbyt mocno dokręcić gdyż po pewnym momencie nakrętka stawia duży opór(zbyt mocne dokręcenie skutkuje tylko problemem przy odkręcaniu). Kasetę dokręcasz z siłą 40nm.Jak nakrętka może stawiać opór jak kręci się razem z bębenkiem.Tu coś jest ewidentnie z bębenkiem, bo chyba każdy serwisant potrafi założyć kasetę.Twoja rada o ściśnięciu konusów była świetna, ale jeśli chce sobie jeszcze bardziej rozwalić piastę to w sumie czemu nie Wg mnie na początek powinieneś ją przeserwisować, sprawdź jak chodzą zapadki w bębenku, a przede wszystkim po zdjęciu kasety sprawdź czy bębenek rusza się w obie strony. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neider Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Ok dzięki za wszelkie sugestie, byłem w serwisie i faktycznie, można powiedzieć że "zawinił" serwisant. Razem z kasetą przełożył plastikową osłonę pomiędy kasetą a szprychami i ona powodowała to zachowanie.... . Była to ostatnia rzecz jaką bym podejrzewał o tą "usterkę". Po zdjęciu osłony, wszystko śmiga jak należy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
marekw Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 teraz dopilnuj prawidłowej regulacji przerzutki, jeśli nie chcesz pourywać szprych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MMMAAACCC7 Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 dokładnie, te 3mm jakie robiła ta osłona to już jest poważne rozregulowanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Neider Napisano 6 Lipca 2011 Autor Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Ok, przerzutkę już wyregulowałem, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grand231 Napisano 6 Lipca 2011 Udostępnij Napisano 6 Lipca 2011 Razem z kasetą przełożył plastikową osłonę pomiędy kasetą a szprychami i ona powodowała to zachowanie.... Kto by pomyślał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.